Doden bij aanslag op hotel in Jakarta

Deimos000, Movinghead, Stukovich/cless, RiFF, hardcorealways, Michel van Bergen, Satisfaction en vincent20166 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen bij een terroristische aanslag op een door Amerikanen geleid hotel in het zakencentrum van Jakarta, de hoofdstad van IndonesiŽ. Verder werden minstens zeventig mensen, voornamelijk buitenlanders, naar ziekenhuizen gebracht. Onder de slachtoffers is ook een Nederlander, de 49-jarige Hans Winkelmolen. Hij was general manager van Rabobank Indonesia en was in het hotel aanwezig vanwege een zakelijke bespreking.

Waarschijnlijk is er een terrorist tot vlak voor de ingang van het hotel gereden, en heeft daar rond 12.45 uur zijn auto laten ontploffen. Kort na de aanslag lagen op de grond voor het vijfsterrenhotel verkoolde lichamen, en stonden auto's in brand. Uit een gat in de lobby van het hotel stegen dikke rookwolken op. Minstens vijf van de 33 etages van het gebouw zijn zwaar beschadigd.

Het betreffende hotel, het JW Marriott Hotel, was waarschijnlijk voor driekwart vol, en ligt in de buurt van veel ambassades en internationale ondernemingen. In dit hotel ontvangt de Amerikaanse ambassade regelmatig gasten.

Mogelijke daders: Jemaah Islamiyah

Tot nu toe is de aanslag nog niet opgeŽist, maar deskundigen denken dat de aanslag het werk is van de radicale moslimorganisatie Jemaah Islamiyah (JI). Dat is de organisatie die ook verantwoordelijk is voor de aanslagen op Bali waarbij in oktober vorig jaar 202 mensen omkwamen. Een Singaporese expert was niet verrast door deze aanslag. "Het grootste deel van Jemaah Islamiyah is nog steeds voortvluchtig." Onlangs ontsnapte de bommenmaker van JI uit een Filippijnse gevangenis.

Indonesische autoriteiten waarschuwen al sinds de aanslagen op Bali voor nieuwe aanslagen door moslimfundamentalisten. De Indonesische regering zei drie weken geleden nog dat nieuwe aanslagen door JI verwacht werden. Enkele dagen later ontplofte er een bom bij het parlement, die gelukkig weinig schade aanrichtte.

Op dit moment lopen er rechtszaken tegen verdachten van de aanslag op Bali en tegen Abu Bakar Bashir, de vermeende leider van JI. Eťn van de hoofdverdachten van de aanslag, tegen wie de doodstraf geŽist is, wordt donderdag berecht. Volgens de Indonesische minister van Veiligheidszaken, Susilo Bambang Yudhoyono, zouden die zaken wel eens een aanleiding kunnen zijn voor nieuwe aanslagen.