Iraanse studentenleiders door burgerwacht opgepakt

In Iran zijn drie Iraanse studentenleiders in Teheran opgepakt door gewapende leden van een streng-islamitische burgerwacht. Dat gebeurde na een persconferentie waarop de leiders bekend maakten dat zij vandaag afzien van de herdenking van het studentenoproer van vier jaar geleden.

De burgerwacht is een knokploeg van de conservatieve geestelijken en staat buiten het gezag van de gematigde president Khatami. Ooggetuigen zagen hoe de burgerwacht de drie overmeesterden en in drie auto's meenam; zij spraken van een ontvoering. Leden van de burgerwacht duwden politieagenten die probeerden tussenbeide te komen opzij.

Met het afblazen van de protesten lijken de studenten te zwichten voor de druk van de autoriteiten. Die hadden eind vorige maand al aangekondigd keihard op te treden tegen elke vorm van protest op de herdenkingsdag.

Den Haag

In Den Haag zijn vanmiddag 500 demonstranten bijeengekomen om hun steun te betuigen aan het volksverzet van Iran, dat zich keert tegen de islamitische republiek. De stoet vertrok vanaf het Malieveld naar het Vredespaleis, waar petities worden voorlezen.

Ook in andere Europese steden gaan betogers vandaag de straat op om druk uit te oefenen op het Iraanse regime.

Volgens de organisatoren van de demonstratie in Den Haag is een onbekend aantal mensen in Iran verdwenen of ontvoerd, vinden martelingen plaats en worden er doodvonissen voltrokken. Dit alles in een poging om het volksverzet te breken.