Amsterdamse hasjcafés moeten deuren sluiten

Dr.A, j0han, tolgashakur en Niels / Nealzhadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De hasjcafés in de gemeente Amsterdam moeten hun deuren sluiten. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. De gelegenheden, waar zowel softdrugs als alcohol te vekrijgen zijn, worden nog drie jaar gedoogd. Daarna moet het echter afgelopen zijn.

De gemeente Amsterdam is de enige gemeente waar er nog hasjcafés bestaan. In de landelijke richtlijn voor gedoogbeleid van softdrugs is de combinatie niet toegestaan, maar de gemeente kreeg een uitzonderingspositie.

De gemeente ontwikkelde een beleid waarmee er een afname van het aantal hasjcafés moest komen. De combinatie werd daarin toegestaan tot het moment waarop een zaak werd overgedragen aan een andere eigenaar. Maar dat gaat de gemeente en justitie niet snel genoeg. Begin 1998 waren er honderd hasjcafés, vorig jaar waren dat er nog 64. In dit tempo zouden de hasjcafés pas over 18 jaar zijn 'uitgestorven'.

Exploitanten van de cafés krijgen de komende jaren de mogelijkheid om verder te gaan als alcoholvrije coffeeshop of als gewone kroeg, dus zonder softdrugs.