Films downloaden in vijf seconden

Art.Vandalay had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van het Technologisch Instituut in California (Caltech) hebben een nieuw systeem uitgevonden waarmee men tot 6000 keer sneller (8,6 Gbit/s) kan internetten dan met een huidige breedband verbinding. 'Fast TCP' of 'Internet 2', zoals het genoemd wordt, heeft nu al de aandacht getrokken van Microsoft en Disney, die contact hebben met Caltech om deze nieuwe techniek te gebruiken voor 'video-on-demand'.

De ontdekking van de onderzoekers is niet hardware-gerelateerd, maar ze zijn erin geslaagd de software van de providers, waarmee de data over het Internet wordt gestuurd, aan te passen. Deze doorbraak is van groot belang voor de aanbieders van 'video-on-demand', want die zagen hun droom in duigen vallen toen ze te horen kregen dat de techniek nog veel te gecompliceerd was. De lage bandbreedte, de lange download tijden en de slechte beeld- en geluidskwaliteit behoren dus binnenkort misschien wel tot het verleden.

Afgelopen november zijn de eerste tests met 'Internet 2' gehouden, waarbij een datastroom over 10000 kilometer (van California naar Genève) met een gemiddelde snelheid van 925 Mbit/s werd verzonden. Door verschillende 'Internet 2' systemen aan elkaar te knopen waren de wetenschappers in staat om die snelheid te verhogen naar 8,6 Gbit/s.