Den Haag zet SP buiten spel

De gemeente Den Haag heeft de Socialistische Partij afgeserveerd. Het college van Burgemeester en Wethouders van de stad zal geen zaken meer doen met de SP-fractie in de gemeenteraad.

Reden zijn de uitlatingen van SP-raadslid Ingrid Gyömörei die een topambtenaar van Gestapo praktijken beschuldigde bij het ontruimen van een woonwagenkamp.

De Haagse burgemeester Deetman zegt dat de opvattingen van de SP er niet meer toe doen. De partij zal in de gemeenteraad netjes antwoord krijgen op vragen, maar debatten gaat Deetman niet meer aan.

Bij het college van B&W bestond de hoop dat de SP de uitspraken terug zou nemen. Dat is echter niet gebeurd; hierdoor komen er mogelijk ook juridische stappen tegen het raadslid die ook de persoonlijk medewerkster is van SP Tweede Kamerlid Agnes Kant.

Eerder had de lokale VVD al laten weten niet te begrijpen waarom het SP-raadslid het ontruimen van woonwagenkampen vergeleek met misdaden van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. PvdA-fractievoorzitter Henk Kool liet gisteren al weten verbijsterd te zijn over de uitlatingen van Gyömörei. Hij vond dat ze ten overstaan van de hele raad haar excuses moest aanbieden: ''Anders wissel ik nooit meer een woord met haar''.