FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 mei 2003

Wielrennen: Ullrich weg bij Team Coast

Wolfgang Strohband, de manager van wielrenner Jan Ullrich, heeft verklaard dat de Duitser weg is bij zijn Team Coast. Ullrich was slechts vier maanden in dienst van de ploeg.

Het besluit van Jan Ullrich, oud-Tourwinnaar, volgt op de tweede uitsluiting van Team Coast door de UCI voor wedstrijden. De ploeg werd wederom geschorst wegens een betalingsachterstand aan de renners.

Voormalig wielrenner Jacques Hanegraaf en de Belgische ploegleider Rudy Pevenage hebben de UCI gevraagd Team Coast over te mogen nemen. Mocht het zover komen dan moet de huidige co-sponsor Bianchi de nieuwe hoofdsponsor worden. Volgens Hanegraaf zal de de ploeg dan onder een Nederlandse licentie gaan rijden.

Rellen in Maastricht om MVV-besluit

birdy1001, DarkShine en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Markt in Maastricht zijn woensdagavond rellen uitgebroken, nadat bekend was geworden dat de raadscommissie niet nog eens extra steun aan voetbalclub MVV wil geven.

Een paar honderd fans van de Maastrichtse voetbalclub hadden zich op de Markt, in het centrum van Maastricht, verzameld om het debat via luidsprekers te volgen. Toen bleek dat de raad niet toe wilde geven aan het nieuwe steunverzoek van MVV braken rellen uit.

De ME voerde een aantal charges uit en barricadeerde de achteruitgang van het stadhuis, zodat de supporters daar niet door naar binnen konden. Rond half elf was de rust op de Markt weer hersteld, al zijn er wel een aantal mensen opgepakt. De politie en ME blijven voorlopig nog in de stad aanwezig.

Burgemeester Leers van Maastricht liet bovendien weten dat hij aangifte zal doen tegen een paar supporters, aangezien hij via internet met de dood is bedreigd.

Bij MVV gaat het licht uit

Het doek lijkt gevallen voor de Maastrichtse Voetbal Vereniging, de gemeente Maastricht wil geen steun meer verlenen, zo meldt het Sportjournaal.

Het college van B&W sprak zich woensdag unaniem uit tegen financiŽle steun voor de noodlijdende club, die een schuld heeft van 1,5 miljoen euro. De kans op een licentie voor het volgend seizoen lijkt hiermee verkeken, op 6 juni moeten de zaken op orde zijn. De gemeente wil niet nogmaals helpen, nadat het in het verleden al vier keer eerder een dreigend faillissement voorkwam. "Wij kunnen het maatschappelijk niet verkopen", aldus burgemeester G. Leers.

Uitslag Champions League (14/05/03)

We zijn bezig in de halve finale van de Champions League, met vanavond de return in de halve finalewedstrijd tussen Juventus en Real Madrid op het programma. Hieronder vind je de uitslag.

Uitslag Champions League (14/05/03)
Juventus - Real Madrid (1-2) 3 - 1

Trezeguet 12' 1 - 0
Del Piero 43' 2 - 0
Nedved 73' 3 - 0
Zidane 89' 3 - 1

De finale zal dus gaan tussen AC Milan - Juventus. Deze zal op 28 mei plaatsvinden op Old Trafford in Manchester.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager

[Up]Ronaldo NIET fit

Sterspeler Ronaldo lijkt op tijd fit voor de tweede halve finale wedstrijd van Real Madrid tegen Juventus in Turijn.

De spits kampte met een kuitblessure, die hij vorige week in de heenwedstrijd tegen Juventus opliep. De aanvaller van Real Madrid liep vorige week vlak na rust een spierblessure in zijn kuit op. De Braziliaan voelde direct dat er iets niet goed zat en sjokte op eigen houtje naar de bank. Het bleek een verrekte spier te zijn. Voor een dergelijke blessure staat normaal gesproken zeven tot tien dagen, maar de aanvaller reisde begin deze week toch met zijn club mee naar Turijn. Gisteren bleek hij bij een test geen last meer te hebben.

14-05-2003 NOS TT
Ronaldo staat niet in de opstelling van Real Madrid, Raul zal wel spelen.

Leerlingen verpakken school in plastic

Leerlingen van het Herman Jordan Lyceum in Zeist hebben dinsdag als examenstunt hun school ingepakt in plastic. De schoolleiding en de politie waren op de hoogte van de stunt. De zes inpakkers zijn van elf uur 's avonds tot drie uur 's ochtends bezig geweest om de 1400 vierkante meter landbouwplastic aan het gebouw te bevestigen.

Docent M. Hollander vindt het een prachtige examenstunt van de leerlingen: "Zolang stunts geen sloopwerk inhouden vind ik het leuk". "In feite is het gewoon kunst. Dit is toch geweldig", aldus Hollander.

Vijf jaar geleden probeerden leerlingen van dezelfde school het gebouw ook al eens compleet in plastic te verpakken. Een brief aan de conciŽrge om het plastic te laten zitten tot de leerlingen op school zouden komen waaide toen 's nachts weg. Nadat de conciŽrge op school aankwam, werd het plastic, in overleg met de directie, verwijderd.

Foto's op deze site.

Deel vermiste toeristen Algerije vrij

Tijnos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een deel van de toeristen die al weken lang in de woestijn in Algerije werden vermist, is vrij. Bij een bevrijdingsactie zijn vandaag zeventien toeristen in de regio Tamanrasset, ongeveer 1550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers, bevrijd. Daarbij zouden negen ontvoerders zijn gedood.

Er zijn ruim dertig toeristen ontvoerd. Sinds februari is er ook een Nederlander, de 35-jarige Nederlander Arjen Hilbers, onder de gegijzelden. Hij is nog niet bevrijd, zo meldt het ministerie van Buitenlandse zaken.

Onder de bevrijde toeristen zijn tien mensen uit Oostenrijk, zes Duitsers en een Zweed. In totaal worden er nu nog vijftien mensen vermist. Er is niets over hun lot bekend. Een paar dagen geleden verdween het laatste slachtoffer, een Duitser.

Voorstel: seks-hotelbonnen voor jonge stellen

okee6 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Groenen hebben in de Spaanse stad Granada een nieuwe manier bedacht om jongeren te betrekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft voorgesteld 'seks-hotelbonnen' uit te delen, zodat jongeren voor de helft van de prijs een hotelkamer kunnen huren.

Veel jongeren kunnen vaak geen goede plaats voor seks vinden. Daarnaast telt de provincie Andalusia de meeste ongewenste zwangerschappen in Spanje. De Groenen willen jongeren daarom een veilige en zekere plaats geven om seks te hebben. In een hotelkamer zou niemand meekijken en zou ook advies moeten komen te liggen over seks, de eventuele gevolgen daarvan en de voorbehoedsmiddelen.

Volgens de Groenen is de seks-hotelbon in veel andere Europese steden een groot succes. De reacties in de stad zijn echter niet echt positief. Mede daardoor en door het feit dat de partij maar twee zetels heeft is het niet waarschijnlijk dat het plan zal worden doorgevoerd.

In de Greyhound

*Zoeff* *Zoeff*

Nog maar 7 uur te gaan. Half slapend, half wakker zit ik in de bus. Bleeehhhh..... je wordt na twee dagen zo'n 10 uur in de bus gezeten te hebben er toch wel een beetje zat van. Nog maar 6 keer zo'n dag en dan zit ik in Halifax, het oostelijkst dat ik zal gaan. En dan moet ik nog terug ook. Ik heb er zin in

Voordat ik er aan begon wist ik het eigenlijk al een beetje. Een buspas voor 60 dagen, dan breng je behoorlijk wat tijd in die dingen rond. En het kan ook best leuk zijn.

Zo ontmoet je de meest vreemde mensen als je reist. En omdat ik in mijn eentje ben kom je al snel aan de praat met andere eenlingen, andere zondaarder, andere vreemde types. Mensen die ook op reis zijn, die vallen nog wel mee. Veel leuke verhalen, goede ervaringen, minder goede ervaringen. Verhalen over daar waar ze vandaan komen. En dan de tweede groep: Canadezen, die zijn ook op reis, maar dat is anders op reis dan de buitenalnders. Het is die groep Canadezen die het geld niet heeft om het vliegtuig te nemen of om met de trein te gaan, die het niet kunnen opbregen om met de auto te gaan of die wat ouder zijn en door hun kindren zijn overtuigd niet met de auto te komen.

Een bont gezelschap, een wereld van verschil. Je zit midden in de plaatselijke bevolking die het toch wel heel erg lang vind duren na vijf uur. Ik zeg maar niks, ik reis maar een uurtje of 8-11 per dag. Gisteren kwam ik iemand tegen die al drie dagen achterelkaar in de bus had doorgebracht. Vanuit Vancouver (west) naar Toronto (redelijk ver oost). Ze had nog maar een dag te gaan en ze was er 'al'.

En dan vanavonc met de nachtbus, dat is ook altijd zo'n feest. De hele nacht draaien en woelen en dan maar hopen dat je wat geslapen hebt voordat je onchristelijk vroeg op de plaats van bestemming aankomt

Voor de geintresseerden: ik zit nu in Thunder Bay (West Ontario). Tot later, kan dit verhaal bij gebrek aan tijd niet bijeenknopen op de een of andere manier. Gewoon wat buservaringen geuit

Den Haag zet SP buiten spel

De gemeente Den Haag heeft de Socialistische Partij afgeserveerd. Het college van Burgemeester en Wethouders van de stad zal geen zaken meer doen met de SP-fractie in de gemeenteraad.

Reden zijn de uitlatingen van SP-raadslid Ingrid GyŲmŲrei die een topambtenaar van Gestapo praktijken beschuldigde bij het ontruimen van een woonwagenkamp.

De Haagse burgemeester Deetman zegt dat de opvattingen van de SP er niet meer toe doen. De partij zal in de gemeenteraad netjes antwoord krijgen op vragen, maar debatten gaat Deetman niet meer aan.

Bij het college van B&W bestond de hoop dat de SP de uitspraken terug zou nemen. Dat is echter niet gebeurd; hierdoor komen er mogelijk ook juridische stappen tegen het raadslid die ook de persoonlijk medewerkster is van SP Tweede Kamerlid Agnes Kant.

Eerder had de lokale VVD al laten weten niet te begrijpen waarom het SP-raadslid het ontruimen van woonwagenkampen vergeleek met misdaden van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. PvdA-fractievoorzitter Henk Kool liet gisteren al weten verbijsterd te zijn over de uitlatingen van GyŲmŲrei. Hij vond dat ze ten overstaan van de hele raad haar excuses moest aanbieden: ''Anders wissel ik nooit meer een woord met haar''.

Doden bij zelfmoordaanslag in TsjetsjeniŽ

Tijnos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een zelfmoordaanslag in de de Russische deelrepubliek TsjetsjeniŽ zijn zeker 20 mensen gedood. Volgens eerste berichten blies een vrouw zich op tijdens een religieuze parade in Iliskhan-Joert in het oosten van TsjetsjeniŽ. De meeste slachtoffers zouden ouderen zijn.

Door een zelfmoordaanslag afgelopen maandag, in het noorden van TsjetsjeniŽ, kwamen bijna 60 mensen om het leven.

In TsjetsjeniŽ zijn sinds 1994 duizenden doden gevallen. Troepen van Rusland bezetten toen de deelrepubliek omdat ze wilden voorkomen dat het land, waarvan de meeste inwoners moslims zijn, een Islamitische staat zou worden. Ook zit er in het gebied veel olie in de grond.

CDA, VVD en D66 eens over regeerakkoord

CDA, VVD en D66 zijn het eens geworden over een regeerakkoord. ''Het werk zit erop'', zei CDA-leider Balkenende.

Volgens de demissionaire premier zal iedereen pijn moeten lijden. De komende kabinetsperiode wordt in totaal 15 miljard euro bezuinigd. Het financieringstekort zal in 2007 naar verwachting 0,5% bedragen.

Verdere details over het regeerakkooord worden morgen bekend gemaakt, nadat de fracties erover hebben gesproken. Zondag wordt bekend of het kabinet er komt; dan beslist de D66-achterban over deelname van D66 aan het kabinet.

[Up]'Vitesse trekt de jackpot'

De gemeente Arnhem zal Vitesse voor zo'n 30 miljoen euro steun geven, dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van het Arnhems gemeentebestuur.

Allereerst stelt het gemeentebestuur voor om de Gelredome voor 20 miljoen te kopen, daarnaast geeft ze Vitesse een langlopende lening van 10 miljoen euro. En de koek is nog niet op, daarbovenop zal de gemeente de huur van het stadion met 1,5 miljoen euro per jaar sponsoren. Vitesse en de Gelredome zullen in een holding worden gestopt, wat meer geld zal kunnen genereren. Vitesse lijkt hiermee in een klap uit de zorgen te worden geholpen. Vooralsnog moet het plan echter eerst nog door de Arnhemse gemeenteraad worden goedgekeurd.

14-05-2003 Fok! Competitiemanager
In GPD staat te lezen dat Gedeputeerde Staten van Gelderland een uitstaande lening van 11,3 miljoen euro heeft afgeboekt. Ze verwacht dat het bedrag dat aan Stadion Gelredome werd uitgeleend, niet meer gevorderd kan worden. Het opeisen zou het failliet betekenen van het stadion. Het reddingsplan dat de gemeente Arnhem voor Vitesse en Gelredome opstelde bespaart GS nog wel 4,5 miljoen, er resteert desondanks een forse tegenvaller.

Groep UFO's boven Texas op video vastgelegd

Op 4 mei namen verschillende mensen een groep UFO's boven San Saba, Texas waar. De diskvormige objecten vlogen in formatie, waarbij ze zich op onnatuurlijke wijze van positie verplaatsten. Brian Bessent, was aan het filmen toen hij de vreemde objecten zag. Met zijn Sony hi8 video camcorder wist hij de objecten op film vast te leggen.

Gisteren is bekend gemaakt dat na analyse van de film het onwaarschijnlijk is dat Bessent met de film geknoeid heeft. Ook is uitgesloten dat de objecten vogels zijn, vanwege de wijze waarop de objecten zich bewegen, en er geen vleugelslag aangetoond is. Nadere bestudering van de objecten toont aan dat ze ovaalvormig zijn, en ze lijken rond de verticale as te roteren.

De band zal nog door andere experts onderzocht worden om een onafhankelijke conclusie te kunnen krijgen. De video kun je downloaden door hier te klikken (mpg formaat 2,8MB).

Spaanse clubs diep in de schulden

Het is voor Spanje te hopen dat Real Madrid vanavond de finale van de Champions League bereikt, de overige clubs in het land staan er uiterst slecht voor, misschien dat zij een graantje meepikken.

De voorzitter van de vereniging van Spaanse profclubs Juan Jose Hidalgo deelde gister mee dat de totale schuld van de 42 betaalde clubs op 30 juni 2002 (eind van vorig seizoen) 1,625 miljard euro bedroeg. De clubs vragen de regering nu om belastingvermindering, daarnaast hopen ze op hogere tv-inkomsten en een grotere bijdrage uit de toto-gelden. Ook in Spanje zijn de tv-gelden verder teruggelopen. Volgens Hidalgo is de nood bij 30 clubs zo hoog dat aan het begin van het volgende seizoen stakingen worden overwogen.

Stel nou dat!

Stel nou dat je mocht kiezen wat je zou veranderen of toe zou voegen aan de weblog, wat zou je dan doen?

Het is namelijk zo: de weblog is in het afgelopen half jaar enorm gegroeid. De 2000-ste blog is een feit en we hebben al veel leuke, grappige, serieuze, ingrijpende maar vooral unieke blogs langs zien komen en daar zijn we blij mee. We kregen veel positieve reacties maar ook opbouwende kritiek van jullie en daarom gaan we nu een inventariseren wat jullie nu willen. De lay-out van de weblog is aan verandering toe maar voordat we dat doen willen we van jullie weten wat er veranderd of toegevoegd moet worden.

Daarom de vraag: zet in je reactie je wensen, eisen en kritiek op de weblog zodat wij dit mee kunnen nemen in een eventuele (het is dus niet zeker dat hij er komt) nieuwe versie.

Heb je dus ideeŽn over de kleur, lay-out, lettertypes, knoppen, plaatjes of functionaliteit: dit is je kans!
Reageer nu!

Trust wil meer geld in Minardi

little2little wist ons vandaag het volgende te melden:

Trust, de Nederlandse fabrikant van computeraccesoires, wil meer geld in Minardi investeren om het team zo gauw mogelijk in de windtunnel te krijgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdagochtend.

Trust is het grote verschil in prestaties tussen het team van Jos Verstappen en Justin Wilson enerzijds en de andere teams anderzijds zat en wil daarom het kleine Formule 1-team helpen met het doorontwikkelen van de PS03 door het van meer geld te voorzien. Hoeveel geld Trust beschikbaar heeft, is niet bekend.

"Minardi moet zo snel mogelijk de windtunnel in om nog iets van dit jaar te maken. Als bedrijf zijn we best bereid wat extra's te doen, op voorwaarde dat we garanties krijgen dat het team dit seizoen voldoende geld heeft om alle races te rijden", zegt Michel Perridon, de directeur van Trust, in het AD.

Momenteel onderhandelt de financiŽle afdeling van Trust met Minardi-baas Paul Stoddart. Zodra de twee partijen tot een overeenkomst komen, reist Perridon af naar ItaliŽ om de deal op papier te zetten en van een handtekening te voorzien.

Het team van Minardi had sowieso niet veel geld in kas, maar heeft het nu extra moeilijk vanwege het uitblijven van de betalingen van twee sponsors, te weten velgenfabrikant BSA uit MaleisiŽ en olieconcern Gazprom uit Rusland. Vooral het wegvallen van Gazprom ligt erg gevoelig, aangezien het ťťn van de belangrijkste en meest-betalende sponsors van Minardi is en de rekeningen voorheen altijd op tijd betaalde.

Waarschijnlijk wordt het logo van Gazprom tijdens de Grand Prix van Oostenrijk van de auto verwijderd. Blijkbaar is Trust van plan om de vrijgekomen plekken op de auto in te nemen. Perridon ziet daar in ieder geval veel voordelen in. "De Formule 1 heeft ons tot dusver aan een geweldige naamsbekendheid geholpen, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Ook de financiŽle resultaten zijn door onze sponsoring enorm toegenomen. Ons boekjaar wordt pas in juni afgesloten, maar nu al kan ik zeggen dat onze resultaten de beste zijn uit onze geschiedenis. Daarop willen we in de Formule 1 graag voortborduren", aldus Perridon in de ochtendkrant.

Waar Gazprom en BSA steken laten vallen, wil de baas van Trust Minardi absoluut niet in de steek laten. "Het is vervelend dat de auto achteraan staat. Dat is het laatste dat we willen. De motor is uitstekend. Ik hoop dat dat in Oostenrijk ook zal blijken, waar Jos twee jaar geleden in een Arrows nog een puntje pakte", zegt de Trust-baas, die overigens goed begrijpt dat dat wel erg moeilijk wordt. "Ja, of het hele veld moet van de baan glijden, zoals in BraziliŽ gebeurde. Maar als je dan een puntje pakt, is het ook niet echt leuk."

Trust ziet graag dat Minardi na een extra financiŽle injectie gauw aan de slag gaat in de windtunnel. Hij verwacht een snelheidswinst van ongeveer twee seconden. "Dan kan Minardi ook weer met andere teams in de slag. Ik hoop dat we dat in de laatste races van het jaar voor elkaar kunnen krijgen," concludeert Perridon.

Schoonmaakster in lift verpletterd

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisterochtend vond er een gruwelijk ongeval plaats in een woonblok in Brussel. Een schoonmaakster was bezig met een lift schoon te maken, toen deze opeens omhoog ging. Hierbij raakte ze met haar hoofd en haar arm gekneld tussen de vloer van de lift en het bovenste gedeelte van de deuropening.

Ondertussen wachten twee bewoners van het woonblok op de lift. Op een gegeven moment besloten zij uit te zoeken waarom de lift maar niet kwam. Hierbij vonden zij het lichaam van de vrouw, gekneld tussen de vloer van de lift en de bovenkant van de deur. Direct werden de hulpdiensten gewaarschuwd, maar deze konden niets meer doen. Het duurde ruim zes uur om de lift in beweging te krijgen, waarna ze het lichaam konden bevrijden. De vrouw heeft het niet overleefd.

Hoe het ongeval kon gebeuren is niet bekend. Iemand wilde de lift naar boven halen, op het moment dat de vrouw aan het schoonmaken was. Ondanks het feit dat de deur open was, zette het gevaarte zich toch in beweging.

Man schiet student dood na hack homepage

51Cents, hce_nl en Teffa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 62-jarige Amerikaan Halder heeft afgelopen vrijdag een student doodgeschoten en twee andere studenten verwond. De aanleiding hiervan was dat zijn homepage, zo'n drie jaar geleden, werd gehackt. Halder had onlangs een rechtszaak verloren die hij had aangespannen tegen een medewerker van de computerruimte van een universiteit. De medewerker zou zijn homepage hebben verwijderd.

Halder's website was zijn leven. Op zijn homepage ontvouwde hij zijn plannen voor de wereldvrede en de oplossing voor de armoedeproblematiek. Toen de site verwijderd werd stortte zijn leven in. Hij achtervolgde de medewerker met rechtszaken, maar verloor deze steeds. Afgelopen vrijdag was echter de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen: gewapend met semi-automatisch wapen en een helm uit de Tweede Wereldoorlog liep hij de universiteit binnen. Daar gijzelde hij enkele studenten en medewerkers. De it-medewerker die 'verantwoordelijk' was voor Halders ellende, was wel aanwezig, maar bleef ongedeerd.

Internettoilet Microsoft toch geen grap

51Cents had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren verklaarde Microsoft dat zijn internet-toilet een grap was, vandaag heeft het bedrijf dat standpunt alweer gewijzigd. Het toilet, de iLoo genoemd, was wel degelijk een project van de Britse MSN-tak van het bedrijf. De ontwikkeling ervan werd echter gestaakt na de afkeurende reacties, die volgden op een persbericht.

Op 30 april kwam het bericht naar buiten dat Microsoft aan een openbaar toilet werkte dat internet aan boord had. Gisteren wist het bedrijf echter te melden dat dit een grap was en dat de verantwoordelijke personen werden gezocht. Volgens een woordvoerder gaat het hier echter om 'interne miscommunicatie'.

De iLoo was oorspronkelijk bedoelt als een reclame voor de verliesgevende MSN service. Die campagne had al eerder voor internettoegang gezorgd bij banken in een park in London en strandstoelen in Frankrijk.

Weer vier massagraven gevonden in Irak

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Irak worden steeds meer massagraven gevonden. Rond de stad Hilla zijn deze week zeker vier stuks ontdekt, waarin bijna 15.000 mensen zouden liggen. Dat zegt het Iraaks Nationaal Congres (INC), een oppositiegroep.

Al eerder werden er in de regio massagraven gevonden. Daarin lagen mensen die zijn vermoord na de opstand van de Sjiiten, na de golfoorlog in 1991. Volgens een verslaggeefster van de BBC zijn er nu al 3000 lichamen gevonden en kan dat aantal nog wel oplopen tot 15.000. Familieleden en vrienden van vermiste mensen helpen bij de zoektocht. De stank is ondragelijk.

Volgens schattingen van mensenrechtengroepen liggen er verspreid over Irak nog zeker 200.000 slachtoffers van het dictatoriale bewind.

Fans slaan eigen spelers in elkaar

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het was gisteren een behoorlijke vechtpartij op het trainingveld van de Griekse club Panathinaikos. Een groep van tweehonderd fans begon op de spelers en trainers in te slaan, nadat ze even daarvoor het veld op waren gestormd. Ze waren woedend over het verlies van de club tegen aartsrivaal Olympiakos.

De spelers en trainers liepen verschillende trappen en klappen op, maar kwamen er zonder grote verwondingen vanaf. Wel werden er enkele auto's vernield en liepen enkele gebouwen grote schade op. De politie ging de hooligans met harde hand te lijf. Daarbij raakten drie agenten gewond en werden dertig personen opgepakt.

Trainer Sergio Markarian heeft inmiddels gereageerd door zijn ontslag in te dienen na de laatste wedstrijd, die komende week wordt gespeeld. Zijn club staat momenteel gelijk met Olympiakos op de eerste plaats, maar doordat het onderlinge resultaat telt wordt Olympiakos waarschijnlijk de Griekse kampioen.

School komt met dvd met eindexamentips

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De examentijd breekt weer aan, dus wordt door de examenkandidaten weer hard geblokt. Misschien dat het volgende erbij kan helpen.

Het Stedelijk Lyceum in Enschede heeft samen met de internetbedrijven Smc en Maximedia een dvd uitgebracht met tips voor eindexamenkandidaten. In korte filmpjes leggen docenten uit wat voor soort vragen de leerlingen kunnen verwachten.

Daarbij komen alle vakken aan bod. De dvd is bedoeld voor scholieren van vmbo, havo en vwo. "Aan de dvd hebben zo'n twintig docenten meegewerkt. Zij weten uit ervaring welke vragen en onderwerpen bij vrijwel ieder examen steeds terugkeren", zegt conrector J. Vervoort. De docenten geven ook aan hoe een gecompliceerd vraagstuk het beste kan worden ontleed.

Volgens de initiatiefnemers is de dvd een uitkomst voor de vele eindexamenscholieren die de laatste weken voor hun examen vaak niet meer naar school gaan. "Het is een soort van naslagwerk vol praktische tips."

Bestellen van de eindexamen-dvd kan via de site van Smc. Het schijfje kost 24,50 euro.

Eindexamens op de FOK! Frontpage

Eindexamens 2003Vandaag is het Centraal Schriftelijk Eindexamen in Nederland begonnen. Spanning en concentratie alom voor de eindexamenkandidaten, maar natuurlijk laat FOK! ook dit jaar de examens niet zomaar voorbij gaan.

Op 23 april opende het examenforum al haar deuren, gisteren ging ook het eindexamenhoekje op de Frontpage open. Op de index vind je in een blokje de eindexamentracker, waarop steeds de laatste (nieuwe) eindexamenheadlines vermeld zullen worden. Maar ook is er een hele aparte eindexamenindex op de Frontpage te vinden: http://examen.fok.nl.

Oproep: Stuur je examenverslagen in!
Net als de voorgaande jaren kunnen FOK!kers ook dit jaar hun verslagen over de net gemaakte examens submitten. Dus wil jij je examen even van je afschrijven, of wil je iedereen laten weten wat jij van een examen vond? We nodigen je van harte uit een tekst(je) over jouw beleving van de examens te submitten. Ook ander, opvallend examennieuws is uiteraard van harte welkom!

De FOK!-crew wenst alle eindexamenkandidaten een geslaagd eindexamen toe!

Ajax breidt jeugdvoetbal uit

Ajax zal komend jaar een D en een E elftal aan haar opleiding toevoegen.

Het Ajax plan staat haaks op dat van Feyenoord dat twee jeugdelftallen besloot te schrappen. Ook de 'voetbalacademie' in Utrecht houdt het hoofd maar net boven water. Ajax wil echter met de jeugdopleiding naar een pyramide-model, waarbij de top van de talenten smal is en er bij de brede onderkant ruimte is voor extra jonge spelers. Ook is het aanbod volgens de club dermate groot dat meer elftallen wenselijk is.
"Ik denk dat er bij Feyenoord vooral naar de financiŽle kant is gekeken", aldus Danny Blind, hoofd jeugdopleidingen van Ajax. "Ons kost het weinig extra, wij halen en brengen de spelers pas wanneer ze op de middelbare school zitten."

AZ bezuinigt fors voor lijfsbehoud

AZ gaat forse methoden inzetten om een licentie voor het komende seizoen te bemachtigen.

Allereerst wordt de begroting aangepast naar 'bestaansminimum'. Daarnaast zal de spelersgroep een salarisverlaging (30% bruto) moeten accepteren. Verder wil de club van sponsors een bedrag van 500.000 euro extra incasseren. Tenslotte wil het de gemeente Alkmaar om een overbruggingskrediet vragen. Voorzitter en sponsor Dirk Scheringa weigert garant te staan voor het tekort.
De problemen doen zich met name voor omdat de bouw van het nieuwe stadion keer op keer werd uitgesteld. De club kan er pas vanaf het seizoen 2005/2006 terecht. Kooimeerplaza komt er echter wel, tenminste als er gevoetbald gaat worden.

NVU mag in Apeldoorn demonstreren

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) mag komende zaterdag een demonstratie in Apeldoorn houden. Dat heeft de rechtbank gisteren besloten in een kort geding dat NVU-voorman Constant Kusters tegen de gemeente Apeldoorn, die de demonstratie wilde verbieden, had aangespannen. Het recht op vrije meningsuiting weegt voor de rechter zwaarder dan het gevaar voor een gewelddadige confrontatie.

Op 8 maart werd een demonstratie van de NVU in Apeldoorn op het laatste moment verboden nadat linkse jongeren de aanval op rechtse demonstranten hadden geopend. De politie kon de openbare orde niet garanderen. De NVU'ers en hun sympathisanten uit Duitsland, werden toen op een parkeerterrein tegengehouden.

De linkse Anti Fascistische Aktie (AFA) ziet nu af van een georganiseerde actie, maar roept mensen wel op in kleine groepjes naar de demonstratie te gaan om hun ongenoegen te uiten.

De burgervader van Apeldoorn, G. De Graaf, heeft vandaag overleg met de politie en zal daarna contact opnemen met Kusters. De Graaf wil zaterdag een noodverordening uitvaardigen om koste wat kost een nieuwe gewelddadige confrontatie tussen beide partijen te voorkomen.

Duitse vrienden van de NVU toonden op 8 maart hun ''versieringen'' aan de pers.

Halsema gaat Kamer tijdelijk verlaten

Nevets_s en CvBarney hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

GroenLinks-fractievoorzitster Femke Halsema is zwanger en zal daarom aan het eind van dit jaar voor enkele maanden de Tweede Kamer verlaten. De functie van de 37-jarige Halsema wordt tijdelijk waargenomen door haar fractiegenote Marijke Vos. Begin volgend jaar denkt Halsema weer terug te kunnen keren in de Kamer.

Doordat Halsema de Kamer voor enige tijd verlaat zal de GroenLinks fractie tijdelijk ťťn persoon minder tellen. Tweede-Kamerleden mogen zich namelijk niet officieel tijdelijk laten vervangen door een partijgenoot van buiten het parlement. Er zijn wel plannen om vervanging door een partijgenoot van buiten de Kamer (bij bijvoorbeeld zwangerschapsverlof) mogelijk te maken, maar daarvoor is een wijziging van de Grondwet noodzakelijk.

Vuurwerkhandel ontduikt regels

NLBADBOY en EricHuyn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vuurwerkhandelaren hebben een manier gevonden om de nieuwe verscherpte regels voor vuurwerkopslag te ontduiken. De ondernemers laten hun vooraad constant rond rijden met behulp van vrachtwagens. Zo vallen ze onder vervoersregels en niet de nieuwe regels voor de opslag van vuurwerk.

Dit constateert de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) in het jaarbericht over vorig jaar dat afgelopen dinsdag is gepubliceerd. De inspectie spreekt van 'zorgwekkende signalen', maar kan niet aangeven op welke schaal de rijdende vuurwerkopslag voorkomt en hoe deze praktijk is aan te pakken.

Naast het ontstaan van rijdende opslagen heeft de inspectie ook ontdekt dat veel opslagplaatsen zijn verkast naar Duitsland en BelgiŽ, waar de regels minder streng zijn. Dat veroorzaakt weer extra (risicovol) vervoer bij vuurwerkevenementen in Nederland.

Met dank aan EricHuyn voor het herschrijven en submitten van dit nieuws

Voorlopig einde voor Veronica programma's

cvbarney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veronica gaat, vanaf juni, stoppen met het uitzenden van programma's op tv. Dit heeft programmadirecteur Bert van der Veer woensdag gezegd. Veronica is drie maanden lang op tv te zien geweest, maar kampt met miserabele kijkcijfers.

Van der Veer: "Gezien de onzekere toekomst gaan we niet meer geld uitgeven dan noodzakelijk." Veronica is in ieder geval in onderhandeling met SBS over een eventuele samenwerking op V8. Daarnaast zou Veronica aan het praten zijn met BNN om te gaan samenwerken. Mochten deze twee partijen een overeenkomst sluiten, dan keert Veronica terug in het publieke bestel.

Een woordvoerder van SBS zegt: "Er zijn twee positieve gesprekken geweest over samenwerking", doelende op de onderhandelingen met Veronica. SBS ziet een samenwerking wel zitten, omdat de vereniging Veronica over veel geld beschikt. Daarnaast heeft op dit moment SBS geen eigen omroepblad; met de komst van Veronica (Veronica Magazine) zou daar verandering in komen.

Voetbal: Voortbestaan AZ in gevaar

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als de Alkmaarse voetbalclub AZ niet voor 6 juni een sluitende begroting indient, zal de KNVB de licentie voor het volgende voetbalseizoen intrekken. Reden voor de acute problemen in Alkmaar is dat voorzitter Dirk Scheringa weigert garant te staan voor een exploitatietekort van 6,5 miljoen euro per seizoen.

Door het dreigen van het intrekken van de licentie is het voortbestaan van de club in acuut gevaar. Alleen een ingrijpende bezuiniging kan AZ nog redden. Woensdag is een saneringsvoorstel gepresenteerd, en onderdeel daarvan is 30 procent salarisvermindering voor de spelers en een overbruggingsgkrediet van de gemeente Alkmaar.

Dinsdagavond zijn de spelers van AZ op de hoogte gebracht van de bezuinigingsplannen. Zij hebben een week de tijd gekregen om na te denken over het forse loonoffer.

Sony komt met draagbare Playstation

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gameboy van Nintendo krijgt een concurrent. Sony komt eind volgend jaar met een draagbare Playtstation. Het spelcomputertje gaat PSP heten. Nintendo is al jaren marktleider in de kleine spelcomputers. Het bedrijf krijgt naast Sony ook Nokia als concurrent. Het Finse mobiele telefoonbedrijf komt ook met een mobiele telefoon met spelcomputertje.

De PSP van Sony wordt een draagbare variant van de Playstation 2, de populaire spelcomputer van het Japanse concern. Sony belooft beelden met dvd-kwaliteit, maar heeft nog niets gezegd over de prijs van het nieuwe apparaat.

Tachtig kilometer limiet A13 spekt staatskas

De staatskas wordt aardig gespekt sinds er op de snelweg A13 bij Overschie in Rotterdam een tachtig kilometer limiet is ingevoerd. De maatregel, die werd aangekondigd als een milieumaatregel, heeft de vaderlandse schatkist het afgelopen jaar gespekt met naar schatting 10 miljoen euro.

De overlast voor omwonenden, die de aanleiding vormde voor de omstreden snelheidsverlaging, is in dezelfde periode echter niet of nauwelijks afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de Milieudienst Rijnmond (DCMR). Het aantal meldingen bij hen van stankoverlast is na de invoering van de 80 kilometerzone alleen maar toegenomen. Daarbij zijn ook de files richting Rotterdam op dit stuk A13 met 42 procent toegenomen.

De invoering van de limiet was op 11 mei 2002, en de politie heeft sindsdien ongeveer 250.000 bekeuringen uitgeschreven voor harder rijden dan de toegestane tachtig kiometer.

Baby-olifant geboren in Blijdorp

In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp is een baby-olifant geboren. Een woordvoerster zei dat het een "klein maar dapper meisje is." De moeder van Trong Nhi, zoals het baby-olifantje heet, is Douanita en de vader Alexander. Dinsdag is het dier ter wereld gekomen, en woensdag zal het in het olifantenhuis Taman Indah voor het publiek te zien.

Het olifantje is het tweede kind van Douanita. In 2000 overleed haar eerste jong bij de bevalling. Dat jong was verwekt door olifantenbul Ramon, die na de bevruchting onmiddellijk aan een hersenbloeding overleed. Douanita zelf heeft ook een bewogen geschiedenis. Zij kwam als jong olifantje in Blijdorp, nadat ze door de douane in beslag was genomen. De douane had haar ontdekt in het ruim van een schip in de Rotterdamse haven.

Hennepkwekers stelen 170 miljoen euro stroom

Het wetenschappelijk instituut Politie & Wetenschap concludeert na uitvoerig onderzoek dat thuiskwekers van nederwiet jaarlijks voor bijna 170 miljoen euro aan stroom stelen. Bovendien is de aanpak van de softdrugskwekerijen weinig succesvol; de kwekers beginnen vaak vrij snel nadat zij zijn betrapt alweer opnieuw met een plantage.

De onderzoekers concluderen dat de pakkans gering is en de straffen te laag zijn. Vaak wordt slechts de plantage ontmanteld en dient de eigenaar een boete te betalen en een vergoeding voor de illegaal afgetapte stroom. Celstraffen komen slechts in uitzonderingsgevallen voor.

Het wetenschappelijk instituut becijfert dat een gemiddelde professionele wietplantage al snel 500 plantjes telt. Vier oogsten per jaar zijn makkelijk haalbaar met 25 gram wiet per plantje per keer. Dat is dus 12,5 kilo per oogst en dus 50 kilo per jaar. De handelswaarde varieert tussen de 2.000 en 6.000 euro per kilo.

Vaak doet het energiebedrijf aangifte omdat die de gedupeerde is. De telers verbreken zegels en tappen op een of andere manier illegaal stroom af voor de meter van het energiebedrijf. Dat draait dus voor de kosten op en trekt dan ook aan de bel.

Amsterdam lijkt ook de hoofdstad te zijn van de hennepkwekers. Vorig jaar werden circa 150 grote of kleinere kwekerijtjes opgerold. Vooral de woningen in de oudere wijken blijken met hun goed verscholen kelders en zolders geliefde plaatsen om nederwiet te verbouwen.

''Gratis stroom''

Jim van niets op ťťn

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jim Bakkum (Idols)De nummer twee van Idols, de 15-jarige Jim Bakkum uit Egmond Binnen, is van niets op ťťn binnengekomen in de hitparades (zowel in de Top 40 als de Mega Top 50). Jim verstoot daarmee Idols winnaar Jamai van plek ťťn.

Over de single 'Tell her' van Jim is het nodige te doen geweest. Aanvankelijk was die alleen verkrijgbaar door Mars-repen te sparen. Fans moesten de wikkels bewaren, inleveren bij Free Record Shop en zo konden ze het schijfje met korting aanschaffen. Een concurrerende keten van muziekwinkels spande tegen die handelwijze een kort geding aan, maar verloor.

Sinds kort is de single ook in de vrije verkoop beschikbaar.

Neeskens in de belangstelling van BarÁa

Waus wist ons vandaag het volgende te melden:

Johan Neeskens maakt een redelijke kans op een baan bij Barca.

Een presidentskandidaat van Barcelona, Minguelle genaamd, noemde de naam van Neeskens tijdens een persconferentie. Naar zijn zeggen is er al contact geweest tussen de twee en heeft Johan II (zoals Neeskens daar bekend staat) wel oren naar een terugkeer bij Barcelona. Het is niet duidelijk of de Nees daar ůůk hoofdtrainer wordt, want ook de naam van Hristo Stoitsjkov is gevallen en ook hij maakt kans op een belangrijke functie.

Doorbraak in Kabinetsformatie

Er lijkt een doorbraak te zijn in de kabinetsformatie. CDA, VVD en D66 bereikten vannacht na urenlang overleg een akkoord over het financiŽle beleid in de komende kabinetsperiode. Het akkoord kwam onverwacht snel tot stand nadat tegenvallers gisteren nog voor somberheid hadden gezorgd.

Het Centraal Planbureau (CPB) moet de nieuwe plannen nog wel doorrekenen. Maar omdat CPB-directeur Henk Don aanwezig was bij de gesprekken worden op dat punt geen problemen verwacht.

CDA-leider Jan-Peter Balkenende, VVD-voorman Gerrit Zalm en D66-leider Boris Dittrich kwamen samen naar buiten om te melden dat de kabinetsformatie op een haar na is gevild. "Het belangrijkste werk zit erop", aldus Balkenende, die wel van een 'principeakkoord' wilde spreken. Volgens Dittrich "begint het er wel heel erg op te lijken" dat de informatie slaagt.

Verbijstering over uitlatingen SP-raadslid

De Haagse lokale politiek heeft furieus gereageerd op uitlatingen van het Socialistische Partij raadslid Ingrid GyŲmŲrei. In een interview dat vandaag op Radio 1 wordt uitgezonden maakt ze een gemeentelijke topambtenaar voor Gestapo uit.

Volgens GyŲmŲrei is de ambtenaar schuldig aan de problemen rond de verhuizing van een woonwagenkamp aan de Leyweg. De handelswijze van de ambtenaar noemt zij Gestapo methoden.

De overige raadsleden zijn verbijsterd over de uitlatingen van het raadslid, die ook persoonlijk medewerkster is van SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant. Burgemeester Deetman zal later vandaag met een reactie komen.

VVD

De VVD in de Haagse gemeenteraad begrijpt niet waarom het SP-raadslid het ontruimen van woonwagenkampen heeft vergeleken met misdaden van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

VVD-raadslid Mulder vindt dat de SP daar snel opheldering over moet geven. Hij vindt het te vroeg om het raadslid daarvoor te vervolgen of om excuses te eisen: ''Eerst moeten we maar eens praten over de emoties bij de SP''.

Mededader aanslag Oklahoma weer berecht

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acht jaar na de aanslag op een Amerikaans overheidsgebouw in Oklahoma City wordt ťťn van de daders, Terry Nichols, opnieuw berecht. Het OM in Oklahoma wil dat Nichols de doodstraf krijgt voor een 160-voudige moord.

Een federale rechtbank had de man in 1998 reeds tot levenslang veroordeeld voor samenzwering en doodslag op acht federale agenten. Deze acht werden gedood, samen met de 160 andere burgerslachtoffers. De verdediging van Nichols is verontwaardigd. Volgens haar is het illegaal om iemand twee keer voor hetzelfde misdrijf te berechten.

Serieverkrachter krijgt twaalf jaar cel

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De serieverkrachter die de buurt van de Gaasperplas in Amsterdam onveilig maakte, is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Dat was tevens de eis van het Openbaar Ministerie.

De 30-jarige man had op een gewelddadige manier zeven vrouwen verkracht in Amsterdam Zuidoost. De feiten dateren van september 2001 en de man werd in juni 2002 gearresteerd. Hij bekende twee van de zeven verkrachtingen, maar het OM achtte de andere zaken bewezen en hij werd veroordeeld voor alle verkrachtingszaken. De man overweegt in beroep te gaan.

China: SARS bestrijden met lied

China heeft een nieuw wapen tegen SARS in de strijd gegooid. De Chinese Volkskrant publiceerde vandaag een lofzang voor het medisch personeel, of "de soldaten in het wit" zoals ze genoemd worden. Hierin worden de dokters en verpleegsters afgeschilderd als ware helden. "Voor vaderland en volk strijd ik in het voorste gelid tegen de atypische longziekte" is een zin uit het eerste couplet. Of daarmee de ziekte wordt teruggedrongen is nog zeer de vraag, alhoewel de Chinese autoriteiten gisteren wisten te melden dat de epidemie in Peking nu onder controle is.

"Kennedy was drugsgebruiker"

Volgens een vroegere bediende van Frank Sinatra zou de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy cocaÔne gebruikt hebben. Samen met bevriend acteur Peter Lawford zou hij regelmatig gesnoven hebben in een buitenverblijf van Sinatra.

George Jacobs was de bediende van de beroemde zanger van 1953 tot 1968. In juni verschijnt zijn boek "Mr. S". Volgens Jacobs had Kennedy een ware obsessie voor sex en roddels. Hij wilde steeds op de hoogte blijven van de laatste roddels in Hollywood. Jacobs heeft zijn baas nooit verteld dat Kennedy drugs gebruikte omdat Sinatra dat nooit zou hebben goedgekeurd.

Onlangs werd trouwens ook bekend dat Kennedy een affaire had met een stagiaire in het Witte Huis. Hiermee was hij dus de voorganger van de Amerikaanse president Bill Clinton, die op een negatieve manier in het nieuws kwam toen zijn affaire met Monica Lewinsky aan het licht kwam.

Eerste opblaasbare kerk ter wereld

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef dit bericht voor ons:

De eerste opblaasbare kerk ter wereld, inclusief onder andere een opblaasbaar orgel en altaar met luchtfilter,heeft vandaag zijn deuren geopend. De kerk is zo'n 14 meter hoog.

De opblaasbare kerk is een uitvinding van Michael Gill, die denkt dat zijn uitvinding het Christendom nieuw leven kan inblazen. Gill ziet mogelijkheden voor priesters om met deze kerk kleine gemeenschappen te bezoeken. 'Men hoeft enkel de kerk op een truck te laden en een geschikt grasveld te vinden in de gemeenschap' aldus Gill.

Alhoewel de kerk een kostbare zaak is, men moet 22,000 pond neerleggen, zegt Gill dat hij al belangstellenden heeft uit meer dan 20 landen.

Teamorders van Ferrari nog steeds mogelijk

Jean Todt, de teambaas van Ferrari, heeft de mogelijkheid open gehouden om ook dit jaar weer gebruik te maken van teamorders. De afgelopen 2 jaar mocht Rubens Barrichello van het team niet winnen.

Vriend en vijand van Ferrari zal zich nog kunnen herinneren hoe Barrichello in de laatste bocht duidelijk zichtbaar zijn teamgenoot Michael schumacher voorbij liet. De actie leverde Ferrari heel wat kritiek en een straf op.

Teamorders zijn nu door de FIA helemaal verboden. Dit wil echter niet zeggen dat Rubens de overwinning door Michael geschonken zal worden, daar was Jean Todt vrij duidelijk in. "Wanneer we ons opnieuw in een positie bevinden dat we zelf over het resultaat van de race kunnen beslissen is het duidelijk wat we zullen doen. Teamorders zijn er al sinds het prille begin van de autosport, maar we zullen rekening houden met de nieuwe regels."

Het is echter niet waarschijnlijk dat eventuele teamorders zo duidelijk zijn. In plaats daarvan zou de Braziliaan mogelijk een minder bandensetje kunnen krijgen, mocht hij tegen het eind van de race aan de leiding liggen. Ook behoren remproblemen dan tot de mogelijkheden, zo heeft Eddie Irvine eens ondervonden.

"Teamorders zouden nu verboden moeten zijn. Als de situatie van vorig jaar zich echter zou herhalen, kan ik niet met zekerheid zeggen dat er geen teamorders zullen uitgevaardigd worden," aldus Barrichello, die er zelf ook niet helemaal gerust op is. Voor hem is het misshien wel beter als de andere teams voor geduchte concurrentie zorgen, zodat Michael Schumacher en Rubens Barrichello meer te vrezen hebben dan alleen elkaar.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.