Wallage wil vroege sluitingstijden Groningen

Burgemeester J. Wallage wil dat de discotheken en café's in de stad Groningen niet langer 's nachts onbeperkt open mogen blijven. In Groningen is het op donderdagen en zaterdagen altijd een grote mensenmassa van jongeren en studenten in het uitgaansgebied, wat tot diep in de nacht doorgaat. Wallage zegt dat daar een eind aan moet komen en zegt dat de uitgaansgelegenheden om 2:00 geen nieuwe klanten meer binnen mogen laten.

Wallage beweert dat het noodzakelijk is omdat volgens politiegegevens de meeste geweldsdelicten laat in de nacht plaatsvinden. Ondanks dat het aantal zwaregeweldsdelicten nu op 250 per jaar staat, mede dankzij het camera-toezicht in de vele uitgaansstraten wil hij dit aantal nog verder terugdringen. In andere steden in Nederland is er sprake van stijging van de grote geweldsdelicten.

Groningen is een van de weinige steden waar geen sluitingstijdenwet geldt. De burgemeester wil het voorstel, waarmee dan een einde zou komen aan het systeem van vrije sluitingstijden dat geldt sinds 1997, eerst met de ondernemers bespreken. Volgens het voorstel van de burgemeester kan men dus nog wel tot diep in de nacht in een kroeg zitten, maar vanaf twee uur kan men dan niet meer verkassen naar een ander café.