SP wil uitleg over penthouse Balkenende

Het SP-kamerlid Harry van Bommel wil een verklaring van demissionair premier Balkenende over het dure penthouse dat hij tijdens de verbouwing van het Catshuis als kantoor zal gaan gebruiken. Afgelopen week werd bekend dat het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag een appartement heeft gehuurd dat 7000 euro per maand kost.

Van Bommel vindt het tegenstrijdig dat Balkenende het land oproept tot matiging en dan zelf op kosten van de burger een optrekje huurt dat volgens de makelaar het duurste en mooiste appartement in de stad is. De SP-er zegt te begrijpen dat sommige bewindslieden een woning in Den Haag hebben om er na een lange werkdag te overnachten, maar dit penthouse valt volgens hem niet in de categorie 'optrekje'. Bovendien woont Balkenende op slechts een half uur rijden van zijn ministerie.

Het Kamerlid noemt het 'te gek voor woorden'. "We weten dat de premier zich verwant voelt met de Italiaanse premier Berlusconi, maar hij moet in zijn gedrag rekening houden met de Nederlandse verhoudingen", aldus Van Bommel.

Volgens de RVD verblijft Balkenende er "ten minste één keer per week", en heeft het optrekje vooral een representatieve functie. Zo kan er worden gedineerd en overlegd met belangrijke gasten. Balkenende woont zelf in Capelle aan den IJssel.