Meer kijkers MTV dankzij ongecensureerde clips

Om meer kijkers te trekken zendt MTV sinds kort videoclips uit die niet zijn gecensureerd. Normaal gesproken worden bijvoorbeeld blote borsten digitaal ''onzichtbaar'' gemaakt, zeker bij buitenlandse zenders, maar bij MTV-Nederland niet meer.

Iedere avond om half 12 worden in het programma Nacht Top 5 ongecensureerde video-clips uitgezonden. Kijkers kunnen via de MTV-website stemmen op hun favoriete ongecensureerde clips. Die clips waaruit kan worden gekozen worden overigens wel eerst beoordeeld door een 'commissie van goede smaak', met daarin directieleden en programmahoofden, die de 'grensgevallen' stuk voor stuk beoordeelt. Zo werd onlangs bijvoorbeeld een 'snuff-achtige' clip van de Nederlandse band Reloop geweigerd.

Wat wel kan is bijvoorbeeld de video van het nummer Fiesta van de Amerikaanse R en B-ster R. Kelly. De clip laat een strandfeest zien, waar de bijzonder schaars geklede aanwezige jongens en meisjes zeer innig dansen en elkaar betasten. Als klap op de vuurpijl rent een groep vrouwen de zee in om naakt te zwemmen.

Het uitzenden van ongencensureerde clips werkt wel: Het 'brave' programma So 90's, dat direct voor de Nacht Top 5 wordt uitgezonden, behaalt een schamel marktaandeel van 0,3% in de voor de clipzender belangrijke doelgroep van 13 tot 34 jaar. Wanneer de kledingstukken uitgaan en de temperatuur in de clips stijgt, loopt dat al rap op naar 0,8%. En het aantal liefhebbers van de ongecensureerde video's, waarvan overdag dikwijls een kuisere versie wordt uitgezonden, stijgt nog steeds, zegt MTV.

Sexy beeld uit R. Kelly's Fiesta


-
Het hele AD-artikel, met een kleine foto-dia show, staat hier.