SP: ''Rosenmöller is beetje de weg kwijt''

Volgens SP-voorman Jan Marijnissen is Paul Rosenmöller met zijn kritiek op de SP ''een beetje de weg kwijt''. GroenLinks-leider Rosenmöller opende afgelopen maandag de aanval op de SP met ondermeer de bewering dat die partij de LPF niet hard genoeg benaderd had; Marijnissen zou volgens hem Fortuyn en de LPF zelfs met fluwelen handschoenen hebben aangepakt.

Marijnissen ontkent dit ten stelligste. Volgens hem is het grote verschil dat de SP juist wel inhoudelijk inging op Fortuyn en GroenLinks juist niet. ''Rosenmöller en co. vonden Fortuyn maar een ongewenste dubieuze binnendringer, die te vuur en te zwaard bestreden moest worden. Terwijl wij vinden dat hij op een aantal punten hele zinnige analyses had, alleen dat veel van zijn oplossingen niet de onze waren en sommige zelfs slechter dan Paars. Dat hebben we ook opgeschreven in een boekje''.

Volgens Marijnissen is Rosenmöller ook te gretig geweest met zijn kritiek op de LPF. Bij het debat over het Strategisch Akkoord heeft Rosenmöller Mat Herben, die duidelijk over- en oververmoeid was, nog eens even flink de wacht aangezegd. ''Dat is eerlijk gezegd niet mijn stijl. Ik houd er gewoon niet van om mensen die door hun onervarenheid onzeker zijn, ongeacht hun standpunt, met de grond gelijk te maken.''

Ook de kritiek dat de SP niet op de bres zou zijn gesprongen voor de Melkertbanen raakt kant noch wal meent Marijnissen: ''wij gaan al jaren tekeer tegen het feit dat die Melkertbaners zwaar onderbetaald worden. Wij steunen een voorstel van GroenLinks en de PvdA om die banen te behouden. Maar het gaat ons niet ver genoeg. Wij willen dat die mensen fatsoenlijk werk krijgen en zo betaald krijgen''.

Marijnissen, die vorige week nog goed was voor een lijstverbinding met GroenLinks, heeft ook nog een advies voor Paul Rosenmöller: ''Eerst een lijstverbinding en nu zijn we ineens de paria. Het wekt echt de indruk alsof Paul een beetje de weg kwijt is. Ik kan het niet anders verklaren dan uit zijn bezorgdheid over de peilingen. En ik zou tegen hem willen zeggen: Paul, het zijn maar polls, jongen. Blijf nou gewoon bij de les en ga geen gekke dingen doen''.

De SP blijft volgens hem wel hopen dat er met GL geregeerd kan worden; het liefst in een Kabinet: PvdA-GL-SP, met eventueel D66.