Weduwe op brandstapel voor echtgenoot

Wegertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 65-jarige Indiase vrouw heeft zichzelf mee verbrand op de brandstapel voor haar overleden echtgenoot. Het drama voltrok zich in het afgelegen dorp Tamoli Patna, in de centraal gelegen staat Madhya Pradesh, onder het oog van ongeveer duizend juichende toeschouwers die de politieagenten, die de vrouw probeerden te redden, tegenhielden.

Ultieme trouw
De politie was gewaarschuwd dat een vrouw 'sati' wilde plegen. Sati is een traditioneel gebruik in India waarbij de vrouw meeverbrand wordt op de brandstapel van haar echtgenoot, en wordt gezien als een teken van uiterste trouw. Het gebruik werd in 1829 verboden door de Britse koloniale macht, maar het laatst bekende geval van sati dateert uit 1987, toen een weduwe in haar bruidsjurk op de brandstapel van haar overleden echtgenoot sprong. Ongeveer 5000 mensen keken daarbij toe. Sindsdien staat de doodstraf op het meewerken aan of aanzetten tot sati.

De politie verdenkt twee van de zonen van de dinsdag overleden vrouw ervan haar hiertoe te hebben gedwongen omdat zij het op haar bezittingen gemunt hadden. De zonen zijn gearresteerd op beschuldiging van moord. De politie heeft in de zaak rond de dood van Kuttu Bai in totaal vijftien arrestaties verricht.