Tilburgse Imam op matje

DiSoNe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg heeft Imam Ahmed Salam op het matje geroepen nadat enkele kwetsende uitspraken van de Imam in het televisieprogramma NOVA waren uitgezonden. Salam heeft nu beloofd geen haatdragende uitspraken meer te doen tijdens zijn preken. Bovendien zullen de preken de komende tijd worden opgenomen en vertaald zodat buurtbewoners zich ervan kunnen vergewissen dat er geen haatdragende uitspraken worden gedaan.

Het onderhoud tussen Stekelenburg en de Imam is het resultaat van een oproep van minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid aan de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg om de ophitsende imams ernstig toespreken.

Er zal vrijwel zeker geen andere actie worden ondernomen vanuit de burgemeesters, hoewel zij in een uiterst geval wel de moskee zouden kunnen sluiten door middel van een noodvordering. Een dergelijke vordering moet wel gebaseerd zijn op verstoring van de openbare orde en daar is in de moskee vooralsnog geen sprake van geweest.

Het Openbaar Ministerie wil voor 1 augustus een analyse van de zaak om te bepalen of er ook een wetsovertreding heeft plaatsgevonden met de uitspraken van de Imams. Zoals het zich nu laat aanzien vallen de preken onder de vrijheid van godsdienst hetgeen zou betekenen dat er behalve een goed gesprek verder niets gebeurt.

Zie ook dit bericht.