Moordenaar huilt tranen met tuiten

Tranen met tuiten huilde de 35-jarige Zwijndrechter Lionel F. voor de rechtbank in Rotterdam. De karate-kampioen stond terecht omdat hij op 12 augustus 2001 de Rotterdammer E. Granville (26) heeft doodgeschoten.

"Ik heb hem echt niet willen doodschieten. Ik heb er zoveel spijt van. Als ik tien jaar de gevangenis in moet, is mijn halve leven voorbij. Ik ben degene die er alles door kwijt raakt", zo sprak F. De officier van justitie had kort daarvoor 10 jaar celstraf tegen hem geëist.

F. kan wel vinden dat hij er alles door kwijtraakt, Granville is in ieder geval voor goed zijn leven kwijt. Het slachtoffer reed op 12 augustus achter de auto van F. aan, die daarin met een vrouw zat waarmee hij tien jaar terug een korte relatie had. Daaruit is een zoon geboren. Sinds kort had de verdachte, die getrouwd is en uit dat huwelijk twee kinderen heeft, weer contact met moeder en zoon. Het slachtoffer was een kennis van de vrouw en maakte al enige tijd avances in haar richting. Hij had haar financieel geholpen en maakte, volgens de vrouw, min of meer aanspraak op haar.

Op een bedrijventerrein reed het slachtoffer de auto van F. klem en kwam woest gebarend naar buiten. F. voelde zich hierdoor zo bedreigd dat hij naar buiten stapte met een pistool in zijn handen. Volgens F, was hij zo bang dat hij zonder iets te zeggen direct een schot afvuurde. Pas op het politiebureau hoorde hij dat het slachtoffer was overleden. Het slachtoffer zou een paar dagen daarvoor F. met de dood hebben bedreigd.

Volgens de officier van justitie had de Zwijndrechter de fatale confrontatie kunnen vermijden. Hij had door kunnen rijden of keren, toen het jaloerse slachtoffer uitstapte. De politie had gebeld kunnen worden. F. had kunnen dreigen met het wapen of waarschuwen. F. had desnoods, als karateka zijnde, een karatetrap kunnen geven om zich te beschermen. "Maar u wilde hem dood hebben", sprak de aanklager.

Over twee weken volgt de uitspraak.