Economie VS is nu officieel in recessie

De Amerikaanse economie verkeert sinds maart van dit jaar in recessie. Dit stelt een commissie van het National Bureau for Economic Research, een Amerikaans privaat onderzoeksinstituut dat tot taak heeft om de omslagpunten van de economie te markeren. Economisch herstel wordt komende lente verwacht.

Met de verklaring van de commissie van zes vooraanstaande economen is nu officieel wat veel economische waarnemers al vermoedden. 'De expansie die in maart 1991 begon, is in maart 2001 geëindigd, waarmee een recessie begon', meldde het National Bureau for Economic Research (NBER) gisteren. 'De expansie duurde precies 10 jaar en was daarmee de langste uit de geschiedenis van de NBER.'

Volgens het Witte Huis maakt de verklaring van de NBER eens temeer duidelijk dat het Congres haast moet maken met het aannemen van een stimuleringspakket om de economie uit het slop te trekken. Volgens president Bush kan de recessie onnodig lang voortduren als senatoren en afgevaardigden niet snel een besluit nemen. Het Congres is het niet eens over de stimuleringsmaatregelen.

Normaal gesproken meldt de NBER pas zes maanden na dato of de economie een omslagpunt gepasseerd heeft. Nu stelde echter één van de commissieleden, Princeton-econoom Ben Bernanke, dat historische patronen suggereren dat het herstel tussen nu en juli 2002 zal plaatsvinden, 'waarbij het waarschijnlijk is dat er iets in de lente gebeurt'. Verschillende zakenbanken zijn echter minder postief.

De NBER-definitie van een recessie wijkt af van de meest gangbare omschrijving. De NBER neemt de totale economische activiteit in beschouwing. Als die volgens het instituut duidelijk afneemt, begint een recessie. In dat geval kan er nog steeds sprake zijn van economische groei. De meeste economen spreken pas van een recessie als het bruto binnenlands product in twee achtereenvolgende kwartalen is gekrompen.