FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 november 2001

Eerste Sinterklaasbattle

De eerste speciale Sinterklaasbattle, waaraan zojuist een extra live-uitzending is gewijd, is een succes geworden voor Leo, Andries en Daniëlle. Deze drie bewoners verdienden alle drie 3000 gulden aan Sinterklaascadeaus voor hun familie met deze superbattle.

Vandaag was het team van Andries als eerste aan de beurt voor een speciale Sinterklaasbattle. Elke bewoner die de battle met succes volbracht zou 1000 gulden opleveren per persoon. Er was dus een maximaal te behalen bedrag van 5000 gulden per persoon. Ed haakte bij voorbaat al af.

Het draaide bij deze superbattle allemaal om hoogte. Hij bestond uit drie onderdelen die allemaal op zeer grote hoogte boven het battlefield plaatsvonden. De battle werd georganiseerd door het bedrijf van Stefan Kerkhofs die we nog kennen uit het programma "Ja ik wil een miljonair".

Eerste onderdeel van de battle was tokkelen (hangend aan een lijn vanaf grote hoogte naar beneden suizen). Diane haakte bij dit onderdeel af vanwege grote hoogtevrees. Hierdoor verloor het team van Andries de battle, en moesten zij per direct naar Arm verhuizen.

Het tweede onderdeel was een evenwichtsbalk op grote hoogte. Daniëlle, Andries en Leo voltooiden ook dit onderdeel met verve. Vooral voor Leo, die ook aan hoogtevrees lijdt, was dit een grote overwinning.

Het derde en laatste onderdeel was een zogenaamde pendelsprong (van een platform afspringen en dan als een pendel al rondcirkelend afdalen). Dit onderdeel was voor de drie bewoners een fluitje van een cent en bezorgde hen per persoon 3000 gulden aan Sinterklaascadeaus voor hun familie.

Morgen volgt de tweede Sinterklaasbattle en is het team van Pascal aan de beurt. Het wordt een beestachtige battle, met spinnen, slangen en honden. Dat belooft wat.

De live-uitzending die aan de tweede Sinterklaasbattle wordt gewijd, begint morgenavond om 22:05 uur.

Zie ook het Fok! Big Brother The Battle Forum

Radio 538 start SMS-dienst voor digitale muziek

Radio 538, landelijk bekend als hitzender, gaat vanaf morgen tegen betaling digitale muziek aanbieden. In samenwerking met platenboer BMG start het station een dienst, waarbij singles van BMG ter download aangeboden worden via SMS.

De zender heeft met de dienst een wereldwijde primeur. De actie start morgen, als 538-DJ Jeroen van Inkel in z'n dagelijkse programma het eerste nummer bestelt, en duurt tot het eind van dit jaar.

De singles kunnen besteld worden door een codewoord te SMS-en naar het SMS-nummer van Radio 538. Het nummer wordt dan per mail verzonden en betaald via de mobiele telefoonrekening (het SMS-en is namelijk duurder dan normale berichtjes: f 2,25).

Erik de Zwart, directeur en DJ van 538, noemt de actie een doorbraak voor de radiobranche. "Radio 538 is de eerste ter wereld die van dit nieuwe distributiemedium gebruik maakt. Op deze manier kunnen we onze luisteraars nog beter bedienen door muziek direct naar ze toe te sturen".

Met dank aan Pæcke voor de nieuwstip.

Flinke prijsstijgingen in de horeca

mad26 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De horeca wordt ervan beschuldigd prijzen te hebben verhoogd voor de komst van de euro. De Consumentenbond zegt dat de horeca haar prijzen heeft verhoogd om zo mooi afgeronde europrijzen te krijgen. De prijzen in de horeca zijn namelijk zo'n tien procent gestegen in de laatste twee maanden. Dit blijkt uit steekproeven bij diverse cafés en restaurants. De Consumentenbond heeft Horeca Nederland dinsdag om opheldering gevraagd.

Of deze prijswijzigingen alleen het geval zijn bij de horeca...

Opnieuw vrees voor terroristische aanval

DiRadical had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, laat weten dat de Amerikaanse overheid aanwijzingen heeft gevonden die kunnen leiden tot aanslagen op installaties in de aardgas sector. Er is een onbevestigde waarschuwing binnengekomen waarvan de betrouwbaarheid nog niet is vastgesteld. De melding wordt echter wel serieus genomen.

Rob Van Gijzel stapt uit PvdA fractie

Dinsdag na afloop van de wekelijkse fractievergadering van de PvdA is bekend geworden dat Rob Van Gijzel opstapt als Tweede-Kamerlid.

Directe aanleiding voor het opstappen van Van Gijzel is onenigheid over de lijn die de PvdA-fractie moet voeren in de kwestie rond de Schipholspoortunnel. Op een persconferentie zei Van Gijzel dat hij monddood was gemaakt en niet meer kan functioneren als fractielid. De Tweede Kamer fractie van de PvdA wilde zich in tegenstelling tot Van Gijzel neerleggen bij de schikking tussen het OM en drie aannemers die bij de bouw van de Schipholtunnel te hoge rekeningen bij de overheid indienden.

Van Gijzel vestigde eerder de aandacht op zich met de nasleep van de Bijlmerramp. Mede dankzij hem kwam er een parlementaire enquête naar de vliegramp. Ook toen had Van Gijzel een hooglopend conflict met Melkert omdat hij, tegen de lijn van de fractie in, minister Borst van Volksgezondheid wilde laten aftreden naar aanleiding van de conclusies uit de enquête.

Dordtse flatmoord mogelijk liefdesdrama

De schokkende, bloedige, drievoudige flatmoord in Dordrecht heeft waarschijnlijk een liefdesaffaire als grondslag.

Naar aanleiding van het bloedbad, waarbij de Dordtse bejaardenverzorgster Wilma van Griensven (39), haar dochter Linda (16) en haar Turkse vriend Ismael Yilmaz (17) afgelopen vrijdag om het leven kwamen, zijn inmiddels vier mogelijke daders opgepakt. De politie zoekt nog een vijfde verdachte, waarvan inmiddels een compositietekening is verspreid.

De drie slachtoffers werden ieder omgebracht met één gericht schot. Ismael zou door het hoofd zijn geschoten, zijn vriendin zou in de keel zijn geraakt. Moeder Wilma zou nog hebben gepoogd haar dochter te beschermen door zich tussen haar kind en de schutters te werpen. Ook zij werd echter dodelijk geraakt. De 11 jarige dochter, die op het moment van de schietpartij lag te slapen, vond de doden in de woonkamer.

Omwonenden van de slachtoffers, in de Dordrechtse wijk De Staart, zeggen dat Ismael en Linda slechts enkele weken een relatie met elkaar hadden. Vóór die tijd ging het tienermeisje om met een Marokkaanse man die zij in een discotheek had ontmoet. Deze man en enkele van zijn vrienden waren recent nog bij de flat gezien.
compostietek. verdachte uit Opsporing Verzocht

Grote sex enquête van Durex

Condoomfabrikant Durex hield dit jaar voor de zesde keer een Global Sex Survey. Aan het onderzoek deden ruim 18.500 mensen mee en werd voor het eerst in 28 landen gehouden.

Opvallend is dat zes van de tien Nederlanders zich geen zorgen maken over aids of een andere ziekte bij seksuele contacten. Een kleine 40 procent van de jongeren gebruikt dan ook geen condoom bij een nieuwe partner. 25 procent van de ondervraagden die niet veilig vrijen, zegt dat te doen omdat ze niet bang is voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Vorig jaar was dat nog 10 procent.

Verdere resultaten met betrekking tot Nederland:

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het in ons land voor het eerst 'doen' is iets gedaald: van gemiddeld 17,4 jaar oud vorig jaar naar 17,2 dit jaar. Nederland ligt onder het wereldwijde gemiddelde van 18 jaar. Met gemiddeld 8,5 sekspartners ligt Nederland weer boven het gemiddelde van 7,7. De Amerikanen houden het meest van variatie. Amerikanen spreken van gemiddeld 14,3 partners. Aziaten wisselen het minst van partner. De Chinezen hebben bijvoorbeeld maar 2,1 verschillende sekspartners in hun leven.

Nederlandse mannen denken gemiddeld vijftien keer per dag aan seks, de meeste vrouwen (85 procent) minder dan vijf keer. Ze brengen het echter minder vaak in de praktijk. Nederlanders hebben gemiddeld 94 keer per jaar seks, wat neerkomt op nog geen twee keer in de week. Het gemiddelde wereldwijd is 97. De Amerikanen doen het met 124 keer het vaakst per jaar en Japanners slechts 36 keer. Het meest gevreeën in ons land wordt er in de leeftijd van 16 tot 20 jaar (116 keer) en 21 tot 24 jaar (107 keer) en vaker in het oosten van het land.

Doelpunt zorgt voor gebroken neus

Dat er na het scoren van doelpunten weleens fysiek gereageerd wordt door publiek en medespelers is bekend, maar dat het ook nog eens gevaarlijk zou kunnen zijn bleek wel tijdens de wedstrijd van Antwerpen tegen AA Gent.

Antwerpenaar Kristof Snelders wilde doelpuntenmaker Marc DeGryse feliciteren door middel van de gebruikelijke knuffel, maar DeGryse maakte net een buiging voor het publiek, en toen hij omhoog kwam klapte de onfortuinlijke Snelders met zijn neus vol op het achterhoofd van DeGryse.

Resultaat: Gebroken neus en een flink blauw oog.

"Ik was volledig van de wereld. Pas in het ziekenhuis kwam ik opnieuw bij bewustzijn" zei Snelders na afloop in het ziekenhuis.

Treinverkeer rond Amsterdam plat

Artemicion had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het treinverkeer rond Amsterdam is ernstig ontregeld. Omstreeks 8.30 uur reden ten oosten van het Centraal Station een kalktrein en een lege personentrein op elkaar in, waardoor de bovenleiding beschadigd werd en drie wagons ontspoorden.

Ten oosten van Amsterdam rijden er geen treinen, op andere trajecten rijdt er zo nu en dan een trein. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen kan de vertraging al snel oplopen tot meer dan twee uur. Naar alle verwachting zal het verkeer nog de hele dag hinder ondervinden.

Hardrijders mogen kiezen: boete of gesprek?

Hardrijders die door de politie worden aangehouden mogen binnenkort in Soest zelf hun straf uitkiezen. Men kan kiezen tussen een bekeuring.. of een gesprek met een scholier.

In Engeland is het systeem al in gebruik. Daar kiezen veel mensen voor een gesprek met een scholier om simpel een boete te ontlopen. Het gesprek met de scholieren is echter behoorlijk pittig. Ze stellen vragen als: "Heeft u zelf kinderen? Vindt u zelf dat u zojuist veilig reed? En indien nee: Waarom deed u het dan? Houdt u zich voortaan - als wij u dat met klem vragen - aan de snelheidslimiet?"

Volgens de gemeente maken dergelijke vragen een grote impact op de hardrijder en maken ze hen eerder bewust van het gevaar van hun gedrag.

Verkeerde lijk gecremeerd

Het zal je maar gebeuren, kom je naar het het uitvaartcentrum ligt er een onbekende opgebaard.

Het overkwam familie en bekenden van een overleden man uit Gilze afgelopen zaterdag in Tilburg. Aangekomen in het het uitvaartcentrum van Dela zagen ze dat dat er iemand anders in het centrum lag opgebaard. Door een verwisseling van lijken was deze pijnlijke fout ontstaan. Helaas was het verwisselde lijk al naar het crematorium gebracht. Een razendsnel telefoontje naar het crematorium mocht niet baten; de crematie was al in volle gang.

De lichamen waren een dag eerder al verwisseld. De Gilzenaar lag toen opgebaard op de plek van een andere overledene. Het bezoek voor de laatste man kende deze slechts vaag en zou niet gezien hebben dat de verkeerde lag opgebaard. Deze man is gisteren alsnog gecremeerd. Hij had geen familie meer.

De overleden Gilzenaar werd gisteren in een aangepaste dienst in het crematorium de laatste eer bewezen.

Belgische arts breekt lans voor cannabis

Het is natuurlijk al veel langer bekend (zie dit, dit of dit) maar het is altijd nuttig als het weer eens benadrukt wordt: Cannabis is zeer efficiënt bij het verdragen en overleven van een chemotherapie.

De Belgische arts en criminoloog Sven Todts heeft maandagavond tijdens een informatieavond rond het medisch gebruik van cannabis gezegd dat de softdrug zeer efficiënt is als anti-braakmiddel en als stimulator van de eetlust. Vooral bij kankerpatiënten die een chemotherapie ondergaan maar óók voor MS- en glaucoompatiënten kan de drug helpen bij het draagzamer maken van de ziekte.

Het verdwijnen van de eetlust en braakneigingen zijn bij kankerpatiënten vaak bijwerkingen die er zelfs voor kunnen zorgen dat de weerstand zodanig verkleint dat het tot een dodelijke afloop leidt. Volgens Sven Todts raadt ruim 60 procent van de Amerikaanse oncologen patiënten, die een chemotherapie moeten ondergaan, officieus aan om cannabis te nemen.

Betrouwbare medische site van start

Op dit moment bestaan er op internet duizenden sites waar consumenten medische informatie vandaan kunnen halen. Het aanbod is daardoor onoverzichtelijk en bovendien niet altijd actueel en betrouwbaar.

Om hier wat aan te doen wordt vandaag een betrouwbaar gezondheidsportaal gepresenteerd door landelijke gezondheidsorganisaties en het ministerie van VWS. Het is in een startpagina die de gebruiker leidt naar betrouwbare en toegankelijke informatie over medische zaken, aangevuld met een goede zoekmachine. Organisaties die hun informatie willen aanbieden aan de site moeten eerst lid worden van de Stichting Gezondheidskiosk. Zij moeten daartoe een gedragscode ondertekenen.

En uitkomst dus voor de miljoenen Nederlanders die regelmatig op internet surfen om betrouwbare informatie over gezondheidszaken te zoeken.

De naam van de site is Gezondheidskiosk.

Journalist vermoord in Afghanistan

De oorlog in Afghanistan blijkt voor de journalistiek pijnlijk avontuur te worden. In de nacht van maandag op dinsdag is de achtste journalist vermoordt in het land.

Een Zweedse cameraman werd doodgeschoten door roofovervallers die kennelijk uit waren op zijn geld en zijn satelliettelefoon. Dat hebben collega's van het slachtoffer met wie hij samenreisde, bekendgemaakt.

Het slachtoffer is de 42-jarige Ulf Strömberg, die voor de Zweedse zender TV4 werkte. Hij had met drie Zweedse collega's en een Afghaanse tolk een huis gehuurd in Taloqan, zo'n zestig kilometer ten oosten van de stad Kunduz. Daar drongen rond twee uur 's nachts drie mannen, gewapend met kalasjnikov's en messen, binnen, die eerst de kamer binnengingen van twee journalisten van de krant Aftonbladet. De twee moesten hun geld afgeven. Daarop dreigden de mannen een van de journalisten dood te schieten, maar zagen daar vanaf na smeekbeden van de Afghaanse tolk.

Daarna probeerde de roofovervallers de kamer van Strömberg en zijn TV4-collega binnen te gaan, maar de cameraman smeet de deur dicht toen hij zag dat de indringers gewapend waren. Die schoten hem toen door de deur heen in de borst, zo vertelt een collega.

Amerikanen en Britten bestormen fort

Eenheden van het Amerikaanse en Britse leger hebben bij de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif een fort bestormd waar al enkele dagen een opstand bezig is. In het 18de eeuwse fort verschanstte zich honderden die-hard Talibanstrijders. Inmiddels zouden er al vierhonderd strijders om het leven gekomen zijn, vooral Pakistanen, Arabieren en Tsjetsjenen.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden dinsdagochtend opnieuw zware aanvallen uit op de vesting Kalajangui, 10 kilometer ten westen van Mazar. Volgens de Pakistaanse krant The News zitten in het fort nog slechts dertig Talibangevangenen die geen gehoor willen geven aan een ultimatum, dat dinsdag afloopt. Als zij zich niet overgeven, wordt het fort bestormd, kondigde maandag een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie aan.

Barthez heeft botervingers

De Britse supermarktketen Tesco wil Fabian Barthez, de doelman van Manchester United, gaan gebruiken in een reclamecampagne om boter te promoten. Barthez heeft boter aan de vingers zo vindt de supermarkt, want afgelopen weekend blunderde hij weer door tegen aartsrivaal Arsenal tot twee keer toe een bal door de vingers te laten glippen. Tesco overweegt zelfs om het merk Barthez Butter te lanceren. En dat is het beste in Frans-Engelse relaties sinds de Kanaaltunnel zo zeggen ze zelf. Barthez draagt bij velen nu de bijnaam "Clown Prince", maar heeft in ieder geval toch nog iemand gevonden die het na de wedstrijd tegen Arsenal voor hem opnam. De coach van Arsenal, Arsene Wenger zei dat ook een keeper wel eens een slechte periode heeft. Hij voegde daaraan toe dat de bal, die zijn sterspeler Thierry Henry schoot, ook wel erg hard aankwam en dat de bal misschien een beetje glibberig was.

Britse Lagerhuis stemt voor anti-terreurwet

Het Britse Lagerhuis heeft vannacht een omstreden anti-terreurwet aangenomen. Daarmee kunnen verdachten van terrorisme voor onbepaalde tijd en zonder rechtszaak worden vastgehouden. Het wordt moeilijk voor premier Tony Blair om de wet vandaag ook door de Senaat te loodsen. Zijn Labourpartij heeft daar namelijk geen meerderheid en de oppositiepartijen zijn tegen de anti-terreurwet.

Gluurder weer betrapt

Daniel W. Searfoss uit de Amerikaanse staat Florida is onlangs voor de tweede keer opgepakt wegens voyeurisme. Met een cameraatje in zijn schoen gluurde hij stiekem onder de rokken van vrouwen. In zijn rugzak werden de pikante beelden vastgelegd op een soort van videorecorder. Op een vlooienmarkt in Brandon werd hij gesnapt. Tijdens zijn arrestatie probeerde hij de rugzak met belastende inhoud op de grond kapot te gooien, om het bewijsmateriaal tegen hem te vernietigen.

Hij is nu aangeklaagd wegens voyeurisme, het vernietigen van bewijsmateriaal en verzet tijdens de arrestatie.

Nieuw bewijs voor schade xtc

Nieuw onderzoek heeft volgens deskundigen nog duidelijker dan voorheen aangetoond dat geregeld gebruik van xtc het geheugen aantast. De gevolgen zijn zelfs merkbaar bij mensen die al meer dan een jaar geen xtc hebben geslikt, aldus onderzoeker L. Reneman.

Reneman deed onder meer neurologische testen met MDMA, het werkzame bestanddeel van de partydrug xtc. Woordvoerders van de instelling voor verslavingszorg Jellinek en het Trimbos-instituut, de landelijke organisatie voor drugsonderzoek, zien in de bevindingen van Reneman extra aanwijzingen voor de al langer bestaande theorie dat xtc schadelijk is.

''Het is een bevestiging van wat we al wisten,'' zegt Harald Wiegel van het Trimbosinstituut. Gebruik van MDMA geeft als het ware vrij baan aan de stof serotonine, die het euforische gevoel veroorzaakt. Als de stof is uitgewerkt, ontstaat een tijdelijk tekort dat bij herhaaldelijk gebruik steeds langer kan duren, wat depressiviteit veroorzaakt en het geheugen kan aantasten. Onderzoeker Reneman heeft vastgesteld dat xtc-gebruik ook schade aan serotonineproducerende cellen in de hersenschors toebrengt. Het staat echter niet vast dat die schade blijvend is.

''Dat is inderdaad nog steeds de grote vraag,'' zegt Jellinek-woordvoerder Roel Kerssemaker. ''Maar het wordt in elk geval wel steeds duidelijker dat wij terecht al jarenlang waarschuwen voor het gebruik van xtc.'' Renemans onderzoek is volgens hem uniek omdat er ook hersenscans zijn gemaakt van gebruikers.

Het onderzoek is uitgevoerd onder twee groepen gebruikers: één met mensen die in hun leven circa vijftig pillen hadden geslikt en een groep met mensen die in hun leven al vijfhonderd of meer pillen hadden genomen. Bij de eerste groep werden nauwelijks hersenveranderingen gevonden, maar bij de tweede wel. Deze xtc-gebruikers deden het ook slecht in geheugentesten.

Reneman promoveert 6 december op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Andere onderzoekers ergeren zich aan de in hun ogen overtrokken aandacht in de media voor de risico's van xtc en de andere partydrug ghb. Ghb wordt volgens het Amsterdamse Adviesburo Drugs ten onrechte als nieuw getypeerd omdat het al zes jaar op de markt is en bovendien niet als pil maar alleen in vloeistofvorm verkrijgbaar is. Directeur De Loor, bekend van zijn testen van pillen op feesten, pleit voor een landelijke coördinator voor grote evenementen en voor maatregelen om kennis en inzicht te vergroten.

Economie VS is nu officieel in recessie

De Amerikaanse economie verkeert sinds maart van dit jaar in recessie. Dit stelt een commissie van het National Bureau for Economic Research, een Amerikaans privaat onderzoeksinstituut dat tot taak heeft om de omslagpunten van de economie te markeren. Economisch herstel wordt komende lente verwacht.

Met de verklaring van de commissie van zes vooraanstaande economen is nu officieel wat veel economische waarnemers al vermoedden. 'De expansie die in maart 1991 begon, is in maart 2001 geëindigd, waarmee een recessie begon', meldde het National Bureau for Economic Research (NBER) gisteren. 'De expansie duurde precies 10 jaar en was daarmee de langste uit de geschiedenis van de NBER.'

Volgens het Witte Huis maakt de verklaring van de NBER eens temeer duidelijk dat het Congres haast moet maken met het aannemen van een stimuleringspakket om de economie uit het slop te trekken. Volgens president Bush kan de recessie onnodig lang voortduren als senatoren en afgevaardigden niet snel een besluit nemen. Het Congres is het niet eens over de stimuleringsmaatregelen.

Normaal gesproken meldt de NBER pas zes maanden na dato of de economie een omslagpunt gepasseerd heeft. Nu stelde echter één van de commissieleden, Princeton-econoom Ben Bernanke, dat historische patronen suggereren dat het herstel tussen nu en juli 2002 zal plaatsvinden, 'waarbij het waarschijnlijk is dat er iets in de lente gebeurt'. Verschillende zakenbanken zijn echter minder postief.

De NBER-definitie van een recessie wijkt af van de meest gangbare omschrijving. De NBER neemt de totale economische activiteit in beschouwing. Als die volgens het instituut duidelijk afneemt, begint een recessie. In dat geval kan er nog steeds sprake zijn van economische groei. De meeste economen spreken pas van een recessie als het bruto binnenlands product in twee achtereenvolgende kwartalen is gekrompen.

Gratis pinnen in Europa

Pinnen wordt medio volgend jaar in de hele eurozone gratis. Met dat besluit dient Brussel de Europese bankwereld een flinke kaakslag toe. Een jaar later gaan ook de kosten van grensoverschrijdende betalingen, gemiddeld ƒ50 per overschrijving, omlaag.

Het besluit dat de EU-ministers voor de Interne Markt gisteren namen, is een overwinning voor EU-Commissaris Bolkestein, het Europees Parlement (EP) en tal van consumentenorganisaties. Zij begrepen niet waarom pinnen in het buitenland ƒ4 duurder zou moeten zijn dan geld uit de muur halen in eigen land. Alle EU-lidstaten minus Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië hebben dan immers dezelfde munt.

De banken hadden nog zeker tot 2006 hoge kosten willen blijven rekenen voor de transacties in en naar het buitenland. Zij voerden aan dat hun kosten voor pinnen over de grens en voor buitenlandse overschrijvingen hoger waren dan voor soortgelijke transacties in het binnenland. Zij claimden nog zeker vier jaar nodig te hebben om hun electronische infrastructuur aan te passen aan de de euro, waarvoor 30 jaar geleden de basis werd gelegd.

De onwil van de banken om hun klanten tegemoet te komen, riep grote bezwaren op bij zowel het EP als de Europese Commissie. Zij verweten de banken het vertrouwen in de nieuwe munt te ondermijnen. Toen Bolkestein er als EU-Commissaris voor de Interne Markt niet in slaagde de banken op andere gedachten te brengen, kwam hij met een dwingende regeling. Die stuitte in september op verzet van de EU-ministers van Financiën. "Een vreemd voorstel voor een liberaal Commissaris", schimpte Zalm. Maar een maand later floten de staats- en regeringsleiders hun ministers van Financiën terug.

SGP en C.U. tegen hokkende burgemeester

De christelijke fracties in de gemeenteraad van Middelburg geven niet, zoals de meerderheid van de raad, de voorkeur aan J.M. Schouwenaar als eerste kandidaat voor het burgemeesterschap. SGP en ChristenUnie hebben er moeite mee dat Schouwenaar na een scheiding ongehuwd samenwoont.

De gemeente maakte vrijdag bekend dat Schouwenaar, nu burgemeester van Maarssen, als eerste op de voordrachtlijst staat. Burgemeester J.A. Jorritsma van Cranendonck werd nummer twee. Woordvoerders van SGP en Christen Unie weigeren aan te geven op welke kandidaat ze hebben gestemd. Ze willen niet tornen aan het besloten karakter van de vergadering over de voordracht. SGP en ChristenUnie telden samen zeven van de 24 stemmen tijdens die vergadering.

Raadslid C. Marijs wil wel het principe van de SGP nader verklaren. "Een burgemeester heeft een voorbeeldfunctie", zegt hij. "Hij moet een onberispelijke levenswijze hebben en geen leven leiden dat in strijd is met Gods geboden. Dat geldt voor een gezagsdrager in het bijzonder".

Raadslid J. Siereveld van de ChristenUnie zei over de kwestie: "De ChristenUnie geeft de voorkeur aan een gehuwd persoon". Hij haastte zich meteen te zeggen geen enkele bedenking tegen Schouwenaar te hebben. "Het zijn beiden goede kandidaten".

Beide fracties conformeren zich aan de keuze van de meerderheid van de gemeenteraad, benadrukken de twee raadsleden. Ze zeggen ook de keuze van de minister van Binnenlandse Zaken te zullen respecteren. "We zullen de nieuwe burgemeester als ambtsdrager loyaal tegemoet treden", zei Marijs.

De vorige burgemeester van Middelburg, L. Spahr van der Hoek, werd dit jaar eervol ontslagen. Na een reeks van incidenten wilden de vier Middelburgse wethouders niet met hem verder. Spahr van der Hoek is overigens in beroep gegaan tegen zijn ontslagregeling.

Zweefbaan te duur voor Zuiderzeelijn

De kans op de bouw van een magneetzweefbaan van Amsterdam naar Groningen lijkt definitief verkeken. Uit de nieuwste kosten-batenanalyse blijkt dat de mega-investering van dik 10 miljard gulden voor de Zuiderzeelijn niet terugverdiend kan worden met zo'n ultramoderne verbinding.

Voor de liberale ministers onder aanvoering van Zalm (Financiën) en de D66-bewindslieden, die vrezen voor soortgelijke kostenoverschrijdingen als bij de Betuwelijn, is het 'zweefverhaal' van de baan.

Het kabinet buigt zich nu over een voorstel van verkeersminister Netelenbos om het bedrijfsleven te laten intekenen op verschillende varianten voor de aanleg van een snelle verbinding tussen Amsterdam en Groningen.

Volgens een woordvoerder van Netelenbos is alles nog mogelijk.

Voetbal trekt slechts zeven toeschouwers

buttman en Sari-Kanarya hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met zeven betalende toeschouwers was het duel tussen Astra Ploiesti en Gloria Bistrita dit weekeinde de slechst bezochte wedstrijd in de geschiedenis van de hoogste Roemeense voetbalklasse.
De oorzaken waren waarschijnlijk de live uitzending van een belangrijkere wedstrijd, de snijdende kou en het vermoeden dat de clubs spelafspraken hadden gemaakt. Het Roemeense voetbal gaat gebukt onder omkoopschandalen.

Vlak na de aftrap schakelde de thuisclub de stadionluidspreker in om extra bezoekers te lokken. Ruim 120 mensen reageerden op de oproep om gratis de wedstrijd bij te wonen. De betalende zeven toeschouwers kregen hun geld niet terug.

Politie rolt cocainelijn op

karmel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft een cocainelijn naar de Antillen opgerold. De drugs werden via de hoofdstad van Drenthe via Amsterdam naar de Antillen vervoert.

In totaal zijn vijf verdachten aangehouden. Er is ruim twee kilo cocaine in beslag genomen met een straatwaarde van rond de vier ton. De politie kwam de verdachten op het spoor na klachten van bewoners in de Asser wijk Peelo en de Rolderstraat. De drugs werd gesmokkeld door de cocaine als bolletjes in te slikken.

Officieus: Van Gaal stapt op als bondscoach

Louis van Gaal heeft op 10 november na de interland tegen Denemarken al aan de KNVB laten weten dat hij zal vertrekken als bondscoach.

NOS/Studio Sport meldde dit maandagavond op Nederland 2 in het programma Eredivisie op Maandag. Henk Kesler directeur van de KNVB wilde in de uitzending desgevraagd het bericht nog niet bevestigen.

Een dezer dagen zal de KNVB een persconferentie houden en opening van zaken geven.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.