X-Box emulators binnenkort verkrijgbaar

Het blijkt erg gemakkelijk om spellen voor de nieuwe X-Box gameconsole van Microsoft op de PC te spelen.

X-Box Emulator
Als softwaremakers een emulator schrijven voor een console, zoals bijvoorbeeld de PlayStation of GameCube, dan is het noodzakelijk dat zij de hardware van het systeem door en door kennen zodat alle instructies overgezet kunnen worden op de in de PC aanwezige hardware. Bij de X-Box is dit helemaal niet nodig, want de hardware van de X-Box (onder andere een Intel processer) is aanwezig in de huidige generatie Windows-PC's. Dus wordt het voor programmeurs veel makkelijker om snel een emulator voor X-Box games te schrijven.

De hardware hoeft dus niet aangepast te worden in de programmeercode, het is alleen maar nodig dat programmeurs een compatible API (Application Programmers Interface) schrijven. Op dit moment zijn er al enkele projecten die de Win32 API emuleren en het bewijs dat dit goed mogelijk is, is WINE voor Linux. Hieronder draaien Windows applicaties perfect onder een ander besturingssysteem en het heeft het voordeel dat het een 'open source' systeem is zodat de gevorderde gebruiker zelf de foutjes er uit kan programmeren. Om een X-Box emulator te maken hoeft de ontwikkelaar alleen maar de source code voor WINE te downloaden, het aan te passen voor compatibiliteit met Windows 2000, even te verbinden met de DirectX API en voila, je hebt de basis voor een X-Box emulator zonder al het extra werk om uit te vinden hoe het systeem en de hardware werkt.

Op zich is dit geen simpel klusje, maar er zijn enkele zeer kundige en toegewijde programmeurs in de Linux community waardoor waarschijnlijk binnen 6 maanden na de X-Box release, simpele emulators beschikbaar zullen zijn. Niet perfect, maar wel draaiend op de PC. Een jaar na de release zijn de emulators waarschijnlijk bijna perfect.

Wat kan Microsoft hieraan doen? Niet veel. Er is ook weinig illegaals aan het draaien van x86 code op een x86 machine, de emulator kan ook onder Windows werken, dat is hetzelfde systeem als de X-Box. Als ze moeite hadden met het emuleren van de Win32 API dan hadden ze het WINE voor Linux project wel enkele maanden geleden stopgezet. Microsoft's reactie op de emulators zou kunnen zijn dat ze zelf een X-Box emulator uitbrengen. Erg onwaarschijnlijk maar zo pakken ze in ieder geval nog een graantje mee van de emulator-markt.

De X-Box is dus gekraakt, volgens enkele bronnen zullen er zelfs geen Modchip en grote aantallen cd's nodig zijn om de games op te branden. Het is nu wachten op de eerste werkende X-Box emulators en op de reactie van Microsoft. Alweer een tegenvaller voor de X-Box.

Elroy bedankt voor de tip.