Je winkelier legaal flessen

niels25 en Yeti1924 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Consumenten kunnen tussen 5 en 19 november geld verdienen door lege flessen in te leveren. Vooruitlopend op de invoering van de euro verlaagt de frisdrankenindustrie vanaf 5 november het statiegeld dat op flessen betaald moet worden, terwijl gedurende een veertiendaagse overgangstermijn nog wel een gulden uitbetaald wordt. Kassa dus.

De overgang naar de euro verloopt voor de Nederlandse Frisdrank Industrie (NFI), waarbij alle grote frisdrankproducenten zijn aangesloten, in twee fasen. Eerst wordt op 5 november het statiegeld op de frisdrankflessen verlaagd van een gulden naar 55 cent. En op 1 januari wordt die 55 cent vervangen door een eurokwartje. Voor die constructie is gekozen, omdat de detailhandel het rond 1 januari al druk genoeg heeft met de eindejaarsdrukte en de omschakeling op de euro. Bovendien loopt Nederland met de verlaging van het statiegeld in de pas met landen als Duitsland en België. Op die manier wordt "grensoverschrijdend inlevergedrag" voorkomen. Op glazen statiegeldflessen van een halve liter, waarop nu 50 cent statiegeld zit, komt ook 55 cent en vanaf 1 januari 25 eurocent statiegeld.

Om een en ander in goede banen te leiden, is een overgangstermijn van twee weken ingesteld. Klanten betalen dan 55 cent statiegeld op een PET-fles, maar krijgen aan de kassa een gulden terug. Een woordvoerster van de frisdrankindustrie erkent tegenover het Reformatorisch Dagblad dat klanten in die periode dus iets kunnen verdienen, maar veel zal dat in haar ogen niet zijn. Wie een tientje wil verdienen moet na 5 november 22 flessen kopen, leegdrinken en ze voor 19 november weer inleveren. Gemiddeld drinkt een Nederlander 89,5 liter frisdrank per jaar.

De NFI denkt dat de schade voor de bedrijfstak dus wel mee zal vallen. De bierbrouwers, verenigd in het Centraal Brouwerij Kantoor, doen niet mee aan de actie. Het statiegeld op een kratje bier veranderd op 1 januari van fl. 8,60 in € 3,90. Op afzonderlijke bierflesjes komt 10 eurocent statiegeld in plaats van de huidige 15 cent. Tien eurocent is echter gelijk aan 22 guldencenten, dus ook daar kan verdiend worden.