Spam officieel verboden

peenhaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het versturen van commerciële e-mailberichten naar ontvangers die daar niet om gevraagd hebben, is vanaf nu op Europees niveau verboden. Het Europarlement heeft gisteren voor een wet gestemd die het sturen van spam verbiedt.

De vijftien lidstaten die onder deze wetgeving vallen mogen zelf de vorm waarin de wet van kracht wordt bepalen. Zo kunnen ze voor een zogenaamde 'opt-in'-regeling kiezen. Dat houdt in dat het sturen van spam verboden is, tenzij iemand zichzelf heeft opgegeven als abonnee.

De andere optie is de 'opt-out'-regeling waarbij internetters duidelijk moeten aangeven dat zij geen commerciële e-mail van een bepaalde afzender wensen te ontvangen. Dit is vergelijkbaar met wat in Nederland ook voor sommige telemarketingbedrijven geldt.

Het Europees Parlement kon begin vorige maand geen beslissing nemen over het omstreden wetsontwerp. Het pakket van voorgestelde maatregelen werd toen teruggestuurd naar de commissie voor burgerrechten van het parlement. Het massaal sturen en ontvangen van ongevraagde e-mail zou particulieren en bedrijven jaarlijks vele miljarden guldens kosten.