Chipknip straks verplicht

Krijgen de banken toch hun zin. Wie na de invoering van de euro op 1 januari 2002 in Nijmegen en Rotterdam zijn auto wil parkeren, moet parkeergeld betalen via zijn chipknip. In Rotterdam slikken de parkeerautomaten op straat uitsluitend elektronische guldens en kwartjes. In Nijmegen geldt dat ook voor parkeergarages.

Rotterdam en Nijmegen zijn de eerste gemeenten die de burgers op deze wijze dwingen de chipknip te gebruiken. Niet om de banken ter wille te zijn, maar vooral om het kraken van parkeerautomaten tegen de gaan. De gemeenten lopen jaarlijks vele duizenden guldens aan parkeerinkomsten mis door diefstal en vandalisme.

In Nijmegen zijn de besluiten over het 'elektronisch parkeren' reeds genomen. In Rotterdam moet de gemeenteraad nog definitief ja zeggen. Het wachten was alleen nog op een Algemene Maatregel van Bestuur, waarmee de overheid de gemeenten toestaat om parkeergelden uitsluitend elektronisch te innen. Deze maatregel is onlangs bekendgemaakt, zodat de laatste juridische belemmering is weggenomen.

Ook andere (grote) gemeenten zijn al jaren op zoek naar mogelijkheden om minder contant geld op straat te hebben. Zij volgen de ontwikkelingen in Nijmegen en Rotterdam met argusogen: slaat het elektronisch betalen aan en wordt de criminaliteit hierdoor teruggedrongen?

Amsterdam vindt dat betalen met muntgeld mogelijk moet blijven. Automobilisten kunnen nu bij 1850 van de 2600 parkeerautomaten afrekenen met contant geld en chipknip of chipper. Maar er wordt wel een proef gehouden met 400 card-only automaten, waarbij uitsluitend elektronisch betalen mogelijk is via creditcard, pinpas en chipkaart. De parkeerders kunnen hierdoor toch kiezen bij welke parkeerautomaat ze willen afrekenen.

Het aantal gemeenten waar chippen bij het parkeren op straat mogelijk wordt, groeit snel. Dit jaar wordt een stijging verwacht van 45 tot 100 gemeenten. Het aantal parkeergarages met de mogelijkheid om te chippen, neemt toe van 135 naar 250.