'Digitaal boek is geen boek'

Als de term `boek' staat in een boekcontract van een Amerikaanse uitgever, betekent dit niet automatisch dat de uitgever ook recht heeft op de elektronische versie van het boek, het zogenoemde e-book. Een Amerikaanse rechter heeft dit in een voorlopige uitspraak besloten, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De Amerikaanse uitgeefgigant Random House had de zaak voor de rechter gebracht. Random House had geëist dat internetuitgever RosettaBooks geen elektronische boektitels op internet mag aanbieden, waarvan Random House de rechten bezit.

Random House eiste bovendien dat RosettaBooks auteurs van Random niet mag benaderen voor de verkoop van de elektronische rechten van hun boeken. De rechter heeft deze eisen voorlopig afgewezen.

RosettaBooks publiceerde tegen betaling elektronische versies van onder meer Sophie's Choice van William Styron en Slaughterhouse Five van Kurt Vonnegut. De internetuitgever heeft de elektronische rechten gekocht van de auteurs. Random House geeft de papieren versie uit.

De rechter vindt dat een e-book andere kwaliteiten bezit dan een papieren boek: ,,Je kunt er digitaal een woord in opzoeken en aantekeningen bij maken.'' Bovendien citeerde hij een door Random House uitgegeven woordenboek. Hierin staat als definitie van de term `boek': een geschreven of gedrukt werk, fictie of non-fictie, meestal op papier dat is samengebonden tussen een omslag.

Voor een definitieve beslissing komt de zaak voor dezelfde rechter. Random House kan nog beroep aantekenen tegen de voorlopige uitspraak.