Napster nu samen met voormalige vijand

Napster gaat tegen betaling de muziek van de platenmaatschappijen verenigd in MusicNet aanbieden. Volgens bronnen dicht bij het bedrijf sluit Napster nog deze week een overeenkomst met de voormalige vijanden AOL Time Warner, eigenaar van Warner Music, en EMI Group, en mede-eigenaar Bertelsmann dat BMG Entertainment bezit.

Warner Music, EMI en BMG besloten enkele maanden geleden tot de oprichting van MusicNet dat hun auteursrechterlijk beschermde muziek via internet moet gaan aanbieden. Real Networks, dat gespecialiseerd is in streaming audio en video, levert de technologie. Napster wordt met deze overeenkomst één van de verkoopkanalen van MusicNet.

Naar verluidt is Napster nog in gesprek met Duet, de joint venture waarmee Sony en Universal hun muziek op internet willen aanbieden. Overigens was het volgens de plannen van Duet en MusicNet niet toegestaan de via internet binnen te halen muziek ook op cd te branden. EMI maakt vandaag echter een overeenkomst bekend met Roxio, de leverancier van Easy CD Creator.

Roxio gaat EMI-technologie meeleveren met nieuwe edities van Easy CD Creator en de Mac-variant Toaster waarmee de songs op een cd gebrand kunnen worden. Geavanceerde kopieerbeveiliging moet voorkomen dat de muziek verder verspreid wordt.