Genomineerden voor Nobelprijs voor vrede

Ook dit jaar zijn weer veel mensen en organisaties genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, in totaal al 126. Daaronder het Rode Kruis (dat de prijs in 1901 kreeg) en de spirituele organisatie Fulun Gong, die in China is verboden en daar fel wordt vervolgd. De prijs wordt dit jaar voor de honderdste maal verleend.

Van de 126 kandidaten zijn er 28 organisaties, zei directeur Lundestad van het Nobelinstituut. Dat aantal zal nog wel toenemen omdat er nog altijd nominaties binnendruppelen. ,,Ik betwijfel echter of we dit jaar het record van vorig jaar breken, toen er 150 nominaties waren'', zei hij.

Lundestad weigerde de lijst van genomineerden openbaar te maken, maar velen zijn toch wel bekend via degenen die iemand hebben voordragen. Behalve het Rode Kruis en Falun Gong zijn ook de voetbalbond FIFA, het Europees hof voor de rechten van de mens, VN-secretaris-generaal Annan, de Amerikaanse oud-president Carter en de in de VS ter dood veroordeelde moordenaar Stanley Williams voorgedragen. Williams, ook wel bekend als Tookey, is genomineerd door de Zwitserse parlementariër Fehr, een felle tegenstander van de doodstraf. Volgens Fehr is Williams tot inkeer gekomen en brengt hij zijn tijd in de cel onder meer door met het schrijven van boeken waarin hij de jeugd waarschuwt zijn voorbeeld niet te volgen.