Winst Philips naar ongekende hoogte

Lesbian Girl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag 7 februari. De jaarcijfers die Philips morgen presenteert zullen de nodige records breken. De omzet zal royaal boven de f. 69,3 miljard van 1999 uitkomen. Na drie kwartalen stond er al een omzetbedrag van dik f. 59 miljard in de boeken, een stijging van 23%.

En toen moest het laatste kwartaal - traditioneel het beste met de feestmaand december - dus nog beginnen.

De sterke omzetgroei zal ook tot uitdrukking komen in een sterke verbetering van de bedrijfswinst. Maar meer nog dan de operationele resultaten zal het bedrag dat onder de streep overblijft als nettowinst worden bepaald door eenmalige baten. Het gaat daarbij om de verkoop van aandelen in diverse bedrijven en om de herwaardering van participaties in andere ondernemingen.

In oktober presenteerde Philips al een verzesvoudiging van de nettowinst van f. 2,45 miljard tot f. 15 miljard. In die winst zat niet minder f. 10 miljard aan bijzondere baten. Ruim de helft daarvan, f. 5,7 miljard, was afkomstig van de verkoop van aandelen ASM Lithography (productiemachines voor de halfgeleiderindustrie). Een kleine f. 2,7 miljard was te danken aan de verzilvering van aandelen JDS Uniphase (lasers voor glasvezelcommunicatie). Herwaardering van het belang in de Taiwanese chipfabrikant TSMC leverde f. 1,5 miljard op. En omwisseling van het belang in Beltone (hoorapparaten) in GN Great Nordic was goed voor een boekwinst van f. 267 miljoen.