Spammers krijgen twee jaar cel

Twee mannen uit Los Angeles gaan voor meer dan twee jaar de gevangenis in voor hun aandeel in een grote spamzaak. De twee verstuurden in 1999 meer dan 50 miljoen e-mails waarin zij de ontvangers gouden bergen beloofden als ze 35 dollar (81 gulden) zouden opsturen naar een postbusadres. In totaal verdienden de twee Russische emigranten op deze manier 250.000 dollar (577.000 gulden). Ze ontwrichtten met hun acties de systemen van een aantal providers.

Een Amerikaanse rechter heeft Steve Shlovskiy en Yan Shtok nu veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf en tot een boete van 104.000 dollar. Van het geld dat de twee 23-jarige mannen met hun spamactie hebben verdiend, is nog niks teruggevonden.

De twee spammers richtten zich met hun e-mailberichten op werkzoekenden. Die zouden vanuit huis op een eenvoudige manier geld kunnen verdienen met het versturen van brieven. Meer informatie zou volgen als de geïnteresseerden 35 dollar naar een postbus in Los Angeles zouden sturen.

Als de werkzoekenden een reply stuurden, ontdekten ze dat het e-mailadres van de spammers bij bigbear.net niet geldig was. De provider ontving meer dan 100.000 klachten en moest drie mensen inhuren om die allemaal af te handelen. Ook grote providers, zoals America Online, ontvingen talloze klachten van abonnees.

Via het IP-adres van de spammailtjes achterhaalde de politie de daders. In november 1999 werden vier spammers gearresteerd. De twee anderen werden in juli vorig jaar al veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk.

Als de boete geïnd wordt, zal in eerste instantie de provider bigbear.net schadeloos worden gesteld. Het bedrag dat overblijft, zal gaan naar de slachtoffers van de fraude, voorzover die bekend zijn.