Taiwanese schepen arriveren in China

Voor het eerst in vijftig jaar hebben dinsdag Taiwanese schepen legaal de wateren tussen Taiwan en China overgestoken en zijn afgemeerd in Chinese havensteden. Dat hebben de havenautoriteiten van de stad Fuzhou bekendgemaakt.

De historische reis begon op de omstreden Taiwanese eilanden Matsu en Quemoy voor de kust van de Chinese Volksrepubliek. De overtocht naar het vasteland is een kleine maar belangrijke stap in de richting van het volledige herstel van de handel, het transport en een postdienst tussen de twee staten.

Twee schepen met in totaal tweehonderd opvarenden arriveerden in de havenstad Xiamen. Het derde schip met in totaal 498 pelgrims en zestien journalisten arriveerde in Fuzhou.

Afgelopen maand gaf Taipei toestemming voor de directe handels- en transportroute tussen de twee eilanden en het vasteland. Taiwan verbood directe handel, reizen en postroutes met de Volksrepubliek in 1949. In dat jaar vestigden zich nationalistische Chinezen onder leiding van Tsjang Kai-Sjek op het eiland Formosa waar ze de onafhankelijke staat Taiwan uitriepen. De eilandstaat is nooit erkend door Peking dat Taiwan nog altijd beschouwt als een opstandige provincie.