Eerste particuliere domeinnaam uitgegeven

Er is nog geen stormloop op de particuliere domeinnamen. Afgelopen woensdag is de eerste naam geregistreerd door de Stichting Particuliere Domeinen. Er was eerst sprake van dat de uitgifte uitgesteld zou worden om een eventuele chaos te voorkomen.

De eerste domeinnaam die aan een particulier is uitgegeven is www.domein.123.nl. Tot nu toe zijn in een maand tijd pas 350 domeinen door mensen vastgelegd. Sinds 15 november is het mogelijk voor particulieren in Nederland om een eigen domein vast te leggen. Er bestaat erg veel kritiek op de wijze waarop de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de domeinnamen uitgeeft. Zo kunnen particulieren alleen domeinnamen laten registreren met een driecijferige code erachter, zoals bijvoorbeeld jansen.123.nl. Ook mag er maar één domeinnaam per persoon worden geregistreerd en daarvoor moet men zich legitimeren.

Volgens onder andere internetprovider XS4All bedreigt de legitimatie de privacy van de particulieren en zijn de domeinnamen van inferieure kwaliteit. XS4All heeft dan ook besloten niet mee te werken aan de uitgifte van de particuliere domeinnamen. In totaal geven slechts 20 van de 900 deelnemers van de SIDN de domeinnamen uit. Volgens een woordvoerster van de SIDN komt daar snel verandering in: "Veel van onze deelnemers moeten door de late bekendmaking van de officiële datum waarop dit mogelijk is, hun systemen nog in orde maken. Vanaf volgende week verwacht ik meer aanvragen."