'Afab volgende beerput'
Afab, Nederlands grootste kredietbemiddelaar, zit in grote problemen. Het bedrijf van ondernemer Maasbert Schouten verleidt klanten massaal tot het afsluiten van te hoge hypotheken met daaraan gekoppeld nutteloze koopsompolissen (verzekeringen die in één keer betaald worden).
Daarbij strijkt de bemiddelaar excessieve provisies op. Dat zeggen (ex)-medewerkers, gedupeerden en andere betrokkenen deze week tegen het weekblad Vrij Nederland. Ook het actualiteitenprogramma Netwerk besteedt hier vanavond aandacht aan.
De commotie rond hoge provisies op financiële producten was een van de aanleidingen van het faillissement van DSB Bank afgelopen maandag.
Afab zegt echter begin september afscheid te hebben genomen van het verdienmodel dat gebaseerd was op de provisiegedreven verkoop van verzekeringsproducten, vanwege de gebrekkige transparantie en de mogelijk nadelige gevolgen voor de consument. Het bedrijf start een onderzoek om te bekijken of zij hun klanten niet verkeerd hebben geadviseerd om een hogere provisie op te strijken.
Medewerkers laten ondertussen geen spaan heel van de praktijken van Afab. "Doe je die hoge provisies niet, dan word je op straat gezet", zegt een medewerker van dochteronderneming Uveco. "Vooral met koopsompolissen en woekerpolissen weet je plat gezegd dat je de klant naait."
De adviseurs worden volgens hem getraind in liegen, de klant bang maken en verzwijgen van informatie. "Ze leren je allerlei trucjes, zodat het jou het meeste geld oplevert. Bijvoorbeeld de klant onder druk zetten: je moet nu tekenen, want morgen vervalt de aanbieding."
Volgens een ex-directeur van Uveco resulteerden de koopsompolissen 'niet of nauwelijks' in de beloofde uitkeringen. Hij stapte twee jaar geleden op vanwege de wanpraktijken bij het bedrijf: "De verkoop werd steeds agressiever."
Maar nu Afab, die ook sponsor van voetbalclub Vitesse is, deze lucratieve bron van inkomsten moet missen gaat de kredietbemiddelaar fors reorganiseren. Ook voert het bedrijf momenteel gesprekken over herfinanciering met een aantal banken. Meer dan 4.000 'onafhankelijke' intermediairs zijn aangesloten bij Afab.
Directeur Schouten is vandaag op non-actief gezet. Ondertussen blijkt oud-minister Willem Vermeend (PvdA) zijn functie als commissaris te hebben neergelegd bij Afab. Vermeend zegt tegen Vrij Nederland dit 'al een tijdje' geleden gedaan te hebben.
In april 2009 en 2008 is Afab nog uitgeroepen tot 'een van de 50 best geleide ondernemingen van Nederland'. Dit blijkt uit het Best Managed Companies programma dat Deloitte in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW en Management Team elk jaar organiseert. De competitie maakt jacht op de 50 best geleide ondernemingen van Nederland binnen het groot- en middenbedrijf.
Lees ook het artikel Afab: de tweede DSB op Vrij Nederland.