FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 augustus 2018

NFL: Patriots-rookie scheurt achillespees af, einde seizoen

Het seizoen in de NFL is nog niet eens begonnen, we zitten immers nog bij de voorbereidingswedstrijden, maar de volgende seizoensbeëindigende blessure dient zich alweer aan.

Offensive tackle Isaiah Wynn werd deze zomer in de NFL Draft door de New England Patriots in de eerste ronde gekozen, maar donderdagavond ging het fout in het duel met de Philadelphia Eagles: Wynn leek mogelijk zijn enkel verstuikt te hebben, maar het bleek een stuk ernstiger.

Onderzoek wees namelijk uit dat Wynn zijn achillespees heeft afgescheurd. 'Een paar weken rust', zoals bij een verstuikte enkel, gaat hem dan ook niet worden: zijn seizoen is voorbij voor het goed en wel begonnen is. Een flinke klap voor de Patriots, want half augustus is het doorgaans uitermate lastig om een goede offensive tackle te winnen. Ze wonnen de wedstrijd overigens met 37-20, dat dan weer wel.

Uitslagen NFL oefenwedstrijden donderdag
New England Patriots - Philadelphia Eagles 37-20
Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers 51-34
Washington Redskins - New York Jets 15-13

De Packers en Steelers scoorden er flink op los (Bron: YouTube)

FC Twente start Keuken Kampioen Divisie met winst

FC Twente is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie begonnen met een krappe zege op mededegradant Sparta. Voor het oog van ruim 27.000 toeschouwers in De Grolsch Veste nam Twente al na tien minuten de leiding. Via de paal schoot Ulrich Bapoh de bal knap in het Spartaanse doel. De gasten uit Rotterdam kwamen echter snel met een antwoord, want zes minuten later was de score weer in evenwicht dankzij Lars Veldwijk.

FC Twente kende voor rust een overwicht en het creëerde ook de gevaarlijkste kansen. Het elftal van coach Marino Pusic leek genoegen te moeten nemen met een gelijke stand bij rust, maar een strafschop bracht daar verandering in. Bradley Martis ging in de fout tegen Tom Boere, die zelf achter de bal ging staan en van elf meter scoorde.

Sparta, met onder meer Royston Drenthe in de basis, was in de tweede helft niet in staat om het tij te keren. Het elftal van coach Henk Fraser creëerde amper kansen en ook de inbreng van Edouard Duplan, die na acht jaar zijn rentree maakte bij de Rotterdammers, bracht daar geen verandering in. Twente kwam nauwelijks in de problemen en hield stand: 2-1.

Keuken Kampioen-kampioen Jong Ajax ging ondertussen met 2-1 onderuit bij Roda JC. Mario Engels opende de score voor de Limburgers en nadat Jurgen Ekkelenkamp gelijkmaakte namens Jong Ajax, scoorde Engels meteen voor de tweede keer.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Twente - Sparta Rotterdam 2-1
Roda JC - Jong Ajax 2-1
FC Dordrecht - Helmond Sport 0-0
FC Volendam - FC Den Bosch 1-2
Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht 5-0
Jong PSV - FC Eindhoven 2-1
MVV - TOP Oss 0-2
NEC - Cambuur 2-2
RKC Waalwijk - Telstar 1-0

Depay met Lyon onderuit in Reims

Olympique Lyon heeft vrijdagavond een flinke misstap gemaakt in de Ligue 1. Met Memphis Depay in de basis werd verloren van Stade Reims.

Depay was zondag nog trefzeker namens Lyon, toen de nummer drie van vorig seizoen met een 2-0 zege op Amiens de nieuwe jaargang van start ging. Op bezoek bij Stade Reims, dat vorig weekend Nice versloeg (0-1), ging het echter mis. Kansen werden er genoeg gecreëerd, maar de thuisploeg hield stand.

Het enige doelpunt van de wedstrijd ontstond na iets meer dan een half uur voetballen. Pablo Chavarría wist een voorzet van Ghislain Konan in de hoek langs doelman Mathieu Gorgelin te koppen. De doelpuntenmaker was na een paar minuten spelen ook al gevaarlijk, maar toen werd zijn inzet nog wel gekeerd door de Lyon-keeper.

In de tweede helft zochten de bezoekers tevergeefs naar de gelijkmaker. Mariano kopte niet goed in bij een hoekschop van Depay en Bertrand Traoré had zijn vizier ook niet op scherp staan. De beste kansen waren voor Houssem Aouar, die tweemaal op Edouard Mendy stuitte. De keeper van Reims hield even later ook Depay van scoren af.

Reims hield daardoor dus stand en mag zich in elk geval tot zaterdag koploper van de Ligue 1 noemen. Olympique Lyon zal zich volgende week vrijdag moeten herstellen in de thuiswedstrijd tegen Strasbourg.

Uitslag FC Groningen - Willem II

Willem II heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. De Tilburgers pakten drie punten op bezoek bij FC Groningen.

Groningen begon nog aardig aan het duel en via Ritsu Doan werd de eerste kans gecreëerd. De Japanner stuitte met zijn schot op Timon Wellenreuther. De keeper van Willem II zag even later hoe een kopbal van Jesper Drost over zijn doel ging. Spanjaard Pol Llonch liet vervolgens de eerste mogelijkheid voor de Tilburgers noteren (schot naast).

Na ruim een halfuur kwam Willem II ineens op voorsprong toen Daniel Crowley van afstand de bal prachtig in de bovenhoek joeg. Doelman Sergio Padt was kansloos. Groningen ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en Tom van Weert en Ajdin Hrustic kregen kansjes, maar gescoord werd er niet.

Coach Danny Buijs greep halverwege in door Uriel Antuna en Ahmad Mendes Moreira te laten invallen voor Drost en Mimoun Mahi. Van Weert liet een goede kans liggen op de gelijkmaker, want uit een hoekschop stuitte hij op Wellenreuther. Ook de rebound van Mendes Moreira ging er niet in.

Willem II wist uiteindelijk de kleine voorsprong over de streep te trekken. De formatie van trainer Adrie Koster herstelt zich daardoor goed van de 0-1 thuisnederlaag van vorig week tegen VVV-Venlo. Groningen begon toen aan de competitie met een harde 5-1 nederlaag bij Vitesse en de Trots van het Noorden blijft dus op nul punten staan.

FC Groningen

0 - 1

Willem II

     33' Crowley
 
 Gele kaart: Mendes Moreira, (FC Groningen), Llonch, (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.500
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Hrustic
Drost (Antuna/46)
v.d.Looi (Freriks/72)
Doan
v.Weert
Mahi (Mendes Moreira/46)
  Wellenreuther
Dankerlui
Lewis
Heerkens
Palacios
Akkaynak (Saddiki/79)
Crowley
Llonch
Croux (özbiliz/46)
Sol
McGarry (Avdijaj/64)

Bertens kwartfinaliste in Cincinnati

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de kwartfinale van het WTA-toernooi in Cincinnati. De Nederlandse (WTA-17) had drie sets nodig om zich in een door regen onderbroken partij te ontdoen van de Estse Anett Kontaveit (WTA-30): 6-3, 2-6 en 6-3.

Bertens won afgelopen nacht de eerste set met 6-3, maar keek in het tweede bedrijf aan tegen een 1-4 achterstand toen de wedstrijd wegens regen gestaakt moest worden. In de Amerikaanse middag leverde de Nederlandse de tweede set vlot in, maar daarna was Bertens goed bij de les.

Bertens pakte een break voorsprong, maar leverde deze in de zesde game weer in. Daarna schakelde de Nederlandse een tandje bij en won drie games op rij, waarmee de zege een feit was.

In de kwartfinale wacht de Oekraïense Elena Svitonina, de nummer zeven van de wereld.

Schöne waakt voor onderschatting tegen VVV-Venlo

De stemming zit er na de 3-0 overwinning op Standard Luik goed in bij Ajax, maar routinier Lasse Schöne waakt voor onderschatting tegen VVV-Venlo.

Met al zijn ervaring weet hij als geen ander hoe moelijk het kan zijn om na een heerlijke midweekse wedstrijd om kwalificatie in de Champions League op zaterdagavond weer te moeten strijden in de Eredivisie. VVV is dan de tegenstander en dat is gezien de historie geen eenvoudige wedstrijd voor de Amsterdammers, die te maken krijgen met heel andere omstandigheden. "Het is zeker anders", analyseert hij bij de NOS . "Een volle ArenA is wel iets anders dan een kunstgrasveldje in Venlo."

Hij de memoreert aan wedstrijd van vorig seizoen en benadrukt dat Ajax op zijn hoede moet zijn. "We hebben vorig jaar gezien dat het daar niet makkelijk is", doelt hij op de 0-2 overwinning, die werd binnengehaald op een erbarmelijk slecht veld. "Toen hadden wij veel moeite. We moeten leren van onze fouten tegen Heracles Almelo (1-1 gelijkspel, red.) hebben we misschien te makkelijk gedacht. Ik kan het me niet voorstellen, maar misschien is dat de reden", mijmert hij.

Toch rekent Schöne wel op een goed resultaat, mits Ajax het niveau van afgelopen dinsdag kan benaderen. Hij noemt VVV-uit een heel belangrijke en moeilijke wedstrijd. Voor de Amsterdammers is het van groot belang om niet weer puntverlies op te lopen, na de zeperd van vorig weekend. "Vorig jaar heeft VVV het goed gedaan en nu hebben ze de eerste wedstrijd direct gewonnen. Ze doen goede zaken, maar wij moeten gewoon winnen."

FC Utrecht haalt verloren zoon Letschert terug

Timo Letschert wordt dit seizoen gehuurd van Sassuolo en FC Utrecht heeft ook een optie tot koop bedongen, meldt de club via de officiële kanalen.

De 25-jarige verdediger vertrok in 2016 van de Galgenwaard naar Italië en toen leverde hij zijn club 3,5 miljoen euro op. Eenmaal bij Sassuolo aangekomen bleek het echter minder voorspoedig te gaan dan hij had gehoopt. Hij kreeg in de eerst weken vier keer een basisplaats, maar brak in oktober van dat jaar zijn schouder. Dat kostte hem veel wedstrijden en een seizoen later ging het opnieuw mis met een gescheurde kruisband.

Door die blessures werd zijn Italiaanse avontuur geen onverdeeld succes en nu hoopt hij op het oude nest zijn carrière nieuw leven in te blazen. "Hij past perfect in het profiel van een échte FC Utrecht-verdediger en is enorm gedreven om na een periode waarin hij te maken had met blessureleed weer te laten zien wat hij kan", is directeur voetbalzaken Jordy Zuidam duidelijk.

Via de officiële kanalen ventileert de beleidsbepaler zijn blijdschap. "Timo is een verdediger die in Utrecht in feite geen introductie nodig heeft. Hij staat bekend om zijn winnaarsmentaliteit en sterke persoonlijkheid. Timo is een sterke, snelle verdediger met veel voetballend vermogen en aan die mentale en fysieke kracht koppelt Timo een goede traptechniek en passing."

Mocht hij dit seizoen een goede indruk maken, kan Utrecht hem voor een onbekend bedrag definitief vastleggen. Eerder deze zomer versterkte Utrecht zich met Simon Gustafson, Othman Boussaid, Leon Guwara, Jonas Arweiler, Maarten Paes, Nicolas Gavory, Joris van Overeem, Emil Bergström en Oussama Tannane. De verwachting is dat Letschert direct een basisplaats krijgt, wat waarschijnlijk ten koste gaat van Ramon Leeuwin.

Schietpartij wegens ruzie over Aretha Franklin

In het Amerikaanse Suffolk, in Virginia, kregen twee mannen het donderdag aan de stok over welke actrice Aretha Franklin zou moeten spelen in een eventuele film over het leven van de donderdag overleden Queen of Soul. Het ging er specifiek over of Halle Berry dat zou moeten doen. De heren waren het niet met elkaar eens en dus werd er geschoten, want Murica.

De 44-jarige Michael Hatton en de 47-jarige Tony Lundy vonden hun gespreksonderwerp een stevige ruzie waard. De ruzie ging al snel de fysieke kant op en de kleuters worstelden en sloegen er op de grond op los. Hatton was goed voorbereid op enig tegengeluid wat Aretha Franklin betreft en had uiteraard een vuurwapen bij zich, wat hij na wat worstelingen tevoorschijn toverde.

Volgens de lokale politie schoot Hatton 'minstens één keer' op Lundy. Een getuige zei te denken dat het slachtoffer op slag dood was, maar dat bleek niet het geval. Lundy werd met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, Hatton werd aan zijn verwondingen behandeld alvorens hij achter de tralies van de lokale gevangenis werd gezet.

De politie liet weten niet te kunnen bevestigen of een ruzie om Franklin de oorzaak was, zoals door getuigen werd verteld. Overigens meldde Entertainment Weekly in 2011 dat Franklin in een eventuele film gespeeld zou willen worden door Berry, hoewel Billboard eerder dit jaar dan weer meldde dat de zangeres nu een voorkeur had voor Jennifer Hudson.

FC Emmen neemt verdediger op huurbasis over van Aston Villa

FC Emmen heeft zich op huurbasis versterkt met Easah Suliman. De Engelse verdediger komt over van Championship-club Aston Villa.

Suliman doorliep de jeugdopleiding van Aston Villa en kwam tot dusver tot één wedstrijd in de hoofdmacht van de club. De Europees kampioen van 2017 met Engeland Onder-19 kwam op huurbasis uit voor Cheltenham Town en Grimbsby Town.

"Bij Aston Villa heb ik vooral in jeugdelftallen gespeeld, dan speel je niet voor veel publiek. In een uitverkocht stadion spelen vind ik geweldig en FC Emmen heeft mij verteld dat de seizoenkaarten supersnel uitverkocht waren", vertelt Suliman op de officiële clubwebsite van FC Emmen. "Ik heb superveel zin om in het uitverkochte stadion te spelen."

Directeur Ben Haverkort is blij met de Engelse aanwinst: "Onze selectie was achterin nog ietwat krap. Met Easah hebben we een extra optie achterin. Hij is een snelle, slimme verdediger die ook fysiek zijn mannetje staat. Hij kan ongetwijfeld mee in de Eredivisie."

Vos wint eerste etappe Ladies Tour of Norway

Marianne Vos heeft de openingsetappe van de Ladies Tour of Norway gewonnen. Voor de wielrenster van WaowDeals Pro Cycling is dit haar vijfde zege van het seizoen.

In de laatste 200 meter van de etappe werd de Canadese Karol-Ann Canuel gegrepen door het peloton. In de sprint versloeg Vos vervolgens de Zweedse Emilia Fahlin. Coryn Rivera van Team Sunweb finishte op de derde plaats. De etappekoers duurt nog tot en met zondag.

Clubloze Velthuizen traint mee bij AZ

Piet Velthuizen traint de komende dagen mee met de selectie van AZ. De doelman zit sinds januari van dit jaar zonder club.

De enkelvoudig international neemt de plek op het trainingsveld over van doelman Rody de Boer, die voorlopig aan de kant staat met een schouderblessure. "Na de trainingsstage wordt bepaald of het verblijf van Velthuizen in Alkmaar een tijdelijk vervolg krijgt", schrijft AZ op de officiële clubwebsite.

Velthuizen is clubloos nadat hij in januari vertrok bij Omonia Nicosia. De Nederlander liet zijn contract ontbinden nadat de club zijn salaris niet betaalde.

Brandweer sloopt schutting om gasbrand te blussen

De brandweer in Bergen op Zoom heeft haar handen vol aan een zeer grote brand bij gasleverancier Voets Yellow Gas, gelegen aan de Oude Moerstraatsebaan. Het naastgelegen benzinestation van Total aan de Randweg is uit voorzorg stilgelegd. Het vuur ontstond buiten en sloeg vervolgens door naar binnen, waarna na korte tijd de vlammen uit het dak sloegen.

De brand ontstond op het moment dat de eigenaar bezig bezig was met het vullen van camping- en butagasflessen. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden-West brabant geeft aan dat de man direct reageerde door andere gasflessen veilig te stellen. De eigenaar raakte hierdoor wel lichtgewond. 

Uit de wijde omgeving zijn korpsen uitgerukt om te assisteren bij de brand. De brandweerlieden kunnen het pand niet betreden, omdat er gasflessen binnen staan. Om genoeg waterpunten te hebben heeft de brandweer volgens BN De Stem een schutting van een buurtbewoner moeten afbreken. 

Vanwege de brand is de A4 richting Antwerpen dicht tussen Klutsdorp en knooppunt Zoomland, zo meldt de ANBW op Twitter. Er wordt geadviseerd om om te rijden via Roosendaal. 

Brama: "Enige bescheidenheid past ons"

Wout Brama weet niet of de titel dit seizoen realistisch is voor het gedegradeerde FC Twente in de Keuken Kampioen Competitie.

De 31-jarige middenvelder keerde deze zomer terug bij de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot en in de zomer van 2014 vertrok. FC Twente degradeerde afgelopen seizoen na 34 seizoenen uit de Eredivisie en is op dit moment misschien wel een van de meest gehate clubs van het land.

"Ik begrijp dat we niet het meest geliefd zijn", vertelt Brama in gesprek met de NOS. "Maar wat kunnen wij eraan doen? We moeten gewoon weer normaal doen, dan zal het langzaam omdraaien. Enige bescheidenheid past ons. Maar we hoeven niet in onze schulp te kruipen en excuses te maken naar iedereen."

FC Twente heeft de hoogste begroting van de Eerste Divisie, maar Brama wil niet praten over het kampioenschap. "Het kampioenschap? Daar doe ik geen uitspraak over. We weten niets. Niets over de tegenstanders in deze competitie en niets over onze eigen kwaliteiten."

Volgens trainer Marino Pusic is de titel niet realistisch voor de Tukkers. "De samenstelling van de selectie is nog niet rond, het komt laat tot stand. We zullen meer tijd nodig hebben." FC Twente opent vrijdagavond het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

Geurkink: van racer naar caster

Bart "Androskat" Geurkink is per direct gestopt als esporter bij de Ziggo eBattle Pro League. Hij maakt komende week zijn debuut als caster bij de Pro League. Daarnaast gaat hij ook content maken op YouTube voor de nieuwe F1 2018 game. Hierbij richt hij zich vooral op de career mode. Later komen er ook specials met tips en tricks. Natuurlijk is hij op de achtergrond ook actief als gezicht van Team Racestars.

Bart Geurkink

Vorig jaar was de Ziggo F1 eBattle er voor het eerst. Nederland nam het voortouw met de game F1 2017 en had voorafgaand aan elke Formule 1 grand prix een esport-variant. Geurkink zat hierbij ook in de finale. (De Formule 1 vond de eBattle een uitstekend idee en heeft het gekopieerd, als hommage zullen we maar zeggen. Zij kwamen met een groot internationaal toernooi waar 60.000 fans aan meededen.)

Bart Geurkink
Geurkink in de finale

Dit seizoen is het kampioenschap opgedeeld in twee competities: de Pro League en de eBattle Bar. De beste racers van de Ziggo eBattle mogen racen in de Pro League. Ieder ander maakt kans om zich te kwalificeren voor de eBattle Bar. Na elke vijf grand prix’s kunnen de beste vijf racers van de eBattle Bar het opnemen tegen de zwakste vijf van de Pro League. Geurkink deed mee in de Pro League, maar stopt dus per direct.

Geurkink gaat zich de komende tijd richten op zijn laatste jaar van zijn studie Bedrijfskundige Informatica. Hij kan dan niet meer 20 uur in de week trainen om zijn niveau als esporter vast te houden. Naast zijn werkzaamheden als manager van Team Racestars wordt Geurkink dus ook content creator van racegames. Hierboven kun je zijn Last to First Challenge als Max Verstappen in F1 2018 vast bekijken.

Ten Hag: "Kans op vertrek Ziyech wordt steeds kleiner"

Hakim Ziyech leek aan het begin van de transferperiode onhoudbaar voor Ajax, maar de middenvelder is nog steeds in Amsterdam te bewonderen.

"De kans dat hij vertrekt wordt steeds kleiner", beaamt trainer Erik ten Hag tijdens de wekelijkse persconferentie. Pas als hij zou vertrekken, gaat Ajax weer de transfermarkt op. In principe is er nu geen behoefte aan nieuwe krachten, legt de oefenmeester daags voor de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo uit. "Zoals de selectie nu is samengesteld, zijn alle posities goed ingevuld."

Wel zou de coach er begrip voor hebben als rechtsback Luis Manuel Orejuela eieren voor zijn geld kiest en het bij een andere club gaat proberen. In de Johan Cruijff ArenA is er voor hem weinig perspectief op speeltijd aangezien Noussair Maszraoui de voorkeur krijgt, terwijl ook Rasmus Kristensen voor hem in de pikorde staat. Bovendien kan de nu geblesseerde Joël Veltman ook op de positie van Orejuela uit de voeten. "We zullen meedenken als er een club voor hem komt", aldus Ten Hag.

De Colombiaan werd vorig jaar voor 3,65 miljoen euro overgenomen van Deportivo Cali, maar kwam tot slechts een competitieduels en twee optredens in de beker. Wel mocht hij zo nu en dan meespelen met Jong Ajax, wat de titel greep in de toenmalige Jupiler League. Voor zover bekend is er geen club met concrete interesse in zijn diensten, maar dat kan snel veranderen nu bekend is dat hij mag vertrekken.

Misschien weer 'roken' in Brits OV

Elektronische sigaretten kunnen een sleutelrol spelen in de strijd tegen het roken, en daarom moeten er minder strenge regels komen om ze acceptabeler te maken. Dat stelt een rapport van het Britse parlement. Het verzoekt de regering onder meer te overwegen om ze toe te staan in de bus en de trein.

Het rapport stelt dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan gewone, en dat eventuele schadelijke effecten van 'meeroken' te verwaarlozen zijn. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat jongeren erdoor worden aangezet om te gaan roken.

De schrijvers van het rapport vinden de neiging overdreven om e-sigaretten op één hoop te gooien met gewone sigaretten. Op veel plekken zijn de elektronische rookwaren net zo verboden als tabaksproducten. Dat er in veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg niet mag worden 'gedampt' noemen de opstellers zelfs "onacceptabel".

Het rapport erkent wel dat langetermijneffecten van e-sigaretten nog niet bekend zijn. Maar enkel het ontbreken van teer en koolmonoxide zou ze al stukken veiliger maken.

Norman Lamb, voorzitter van de parlementaire wetenschapscommissie, wil dat elektronisch rookwaar een medische vergunning krijgt. "Dan wordt het een stuk gemakkelijker voor artsen om erover te praten en het patiënten aan te raden", zegt hij tegen de BBC. "Bij correct gebruik kunnen e-sigaretten een belangrijk wapen worden in het arsenaal van de gezondheidsdienst om mensen te helpen te stoppen met roken."

NASA ontdekt mysterieuze 'muur' op grens van zonnestelsel

In 2006 werd de New Horizons sonde met behulp van de Atlas V-raket de ruimte in geschoten, met onder andere als doel om de atmosfeer van de  dwergplaneet Pluto en andere Kuipergordelobjecten te onderzoeken. Nieuwe data van de sonde laten echter een glimp zien van het bestaan van een mysterieuze en enorme structuur aan de rand van ons zonnestelsel.

De UV-spectrometer, een apparaat dat enorm nauwkeurig licht in zijn verschillende golflengten kan opdelen en vastleggen, heeft namelijk aan de rand van het zonnestelsel een lichte ultraviolette gloed waargenomen, waarvan onderzoekers vermoeden dat dit uit verzadigde waterstofmoleculen moet bestaan. 

De oorsprong van deze 'muur van waterstof' rondom ons zonnestelsel, zou de zon moeten zijn. Deze gooit regelmatig grote hoeveelheden geladen deeltjes de ruimte in, de zogenaamde zonnewinden. Het zijn juist deze zonnewinden die moleculen in de ruimte meenemen tot ver buiten het zonnestelsel. Waterstof zou echter een te klein molecuul zijn om verder dan het einde van ons zonnestelsel te worden meegeblazen en daarom hoopt dit zich als een ballon rondom ons zonnestelsel op.

De onderzoekers denken dat de spectrometer een glimp hiervan heeft opgepikt en dit zou een bevestiging kunnen zijn van data die drie decennia geleden al door Voyager werd teruggestuurd.

Voyager, gelanceerd in 1977, heeft in 2013 ons zonnestelsel verlaten, tenminste...alleen als de waterstofmuur geen kosmische 'The Truman Show'-achtige muur is....


Interessant verhaal door 'interessant' figuur (Bron: Youtube)

Grote natuurbrand in Den Haag

De brandweer is massaal uitgerukt naar een melding van een natuurbrand in het Oostduinpark in Den Haag. Vanwge de langdurige droogte is er opgeschaald naar zeer grote brand. 

De brandweeer in Den Haag beschikt over drie duinwagens, met extra grote banden die makkelijk hun weg door mul zand kunnen vinden. 

Update 17:53 uur
De brandweer heeft niet veel aan hun duinwagens, de brand woedt op een plaats waar ze niet met hun voertuigen kunnen komen aldus omroep West. Brandweermannen moeten te voet naar het vuur toe. Er zou een gebied van circa twee hectare in de hens staan. Dat komt overeen met vier voetbalvelden. 

Bier voorkomt zelfmoord

In het Amerikaanse St Paul, in de staat Minnesota, was een man er eerder deze week helemaal klaar mee. Hij stond op de rand van een viaduct, klaar om zijn dood tegemoet te springen...tot twee bierverkopers na hun bezorging voorbij kwamen rijden.

Chauffeur Jason Gaebel vroeg de man op de brug of alles in orde was, terwijl zijn collega Kwame Anderson begon te filmen. Gaebel vroeg de man om aan de goede kant van het hek te komen, waarna meneer antwoordde dat hij ging springen. Anderson stopte met filmen en belde de hulpdiensten.

Terwijl de hulpdiensten onderweg waren besloot Anderson om met de man te praten. "Ik moest de man ergens mee bezig zien te houden, want als we op de politie zouden wachten had het ineens klaar kunnen zijn", aldus Anderson, die als eerste aan Denzel Washington dacht in Inside Man, waarin de acteur een onderhandelaar bij een gijzeling speelt.

Anderson begon met de man te praten, vroeg waar hij woonde (even verderop), of hij kinderen had (ja) en vertelde meneer ondertussen ook wat over zichzelf. Ook nadat de politie arriveerde bleef Anderson met de man in gesprek: hij hoefde niks te eten, want hij had geen honger, en geld had hij ook niet nodig.

"Zullen we anders even wat drinken?", vroeg Anderson, waarop de man pauzeerde. "Ja? Een biertje?", vroeg hij door. "Misschien", zo antwoordde de springer in spé. Anderson liep naar zijn bierbezorgingsbusje en pakte er een 12-pack uit. Deze zette hij bij de rand in de buurt, waarbij hij de man vertelde dat alle twaalf blikjes voor hem waren als hij niet zou springen.

De bijna-springer had ogenschijnlijk wel trek in een biertje, want langzaam kwam hij richting veiligheid, waarna hulpverleners hem met een ambulance af konden voeren. Agent Mike Ernster was ondertussen duidelijk: "Bier brengt mensen al heel erg lang samen en vandaag heeft het een leven gered."

Overigens kreeg de net-niet-springer uiteindelijk zijn biertje (nog) niet, want hij werd in de ambulance geholpen, maar Anderson heeft hem uitgenodigd om de belofte alsnog in te komen lossen.

Joyce wint tweede etappe Arctic Race of Norway, Van der Poel is leiderstrui kwijt

Mathieu van der Poel is in de tweede etappe van de Arctic Race of Norway zijn leiderstrui kwijtgeraakt. De Nederlands kampioen kwam op meer dan minuut van een kopgroep binnen. De etappewinst ging Colin Joyce, die Dennis van Winden net voor bleef. Sergei Chernetski werd vijfde in de etappe en is de nieuwe leider in de Noorse rittenkoers.

Zes renners kozen vroeg in de etappe van Tana naar Kjøllefjord over 195 kilometer ten aanval. Daarbij zat ook de Nederlander Van Winden. De renner van Israel Cycling Academy had het gezelschap Sindre Skjøstad Luke en Henrik Evensen, Yannick Martinez en Loïc Chetout en Ryan Anderson.

Met nog iets minder dan veertig kilometer te rijden werd de kopgroep ingerekend. Op de flanken van de Hopseidet versnelde Jakob Fuglsang in dienst voor Chernetski. Dankzij de versnelling ontstond er een nieuwe kopgroep. Van der Poel was de grootste afwezige in de kopgroep. De leider in het algemeen klassement kon het hoge tempo niet volgen en kwam uiteindelijk binnen op 1.13 van de winnaar.

De kopgroep bestond uiteindelijk uit veertien renners met daarbij de Nederlander Van Winden, die opnieuw mee zat in de kopgroep. BMC was aanwezig met vier renners, maar de Amerikaanse ploeg kon hun overwicht niet uitspelen en uiteindelijk zou het op een sprint uitdraaiden. Van Winden ging de sprint van vroeg aan, maar in de laatste honderd meter kwam Colin Joyce eroverheen. Voor de 24-jarige Amerikaan was het zijn eerste zege in Europa.

$100.000 aan noedels gestolen

In het Amerikaanse Fayetteville, in de staat Georgia, heeft zich een opmerkelijke diefstal voorgedaan, naar nu blijkt. Op 25 juli werd er een vrachtwagen vol noedels geparkeerd, maar toen de eigenaar op 1 augustus terugkwam was de vrachtwagen weg, net als de noedels.

Volgens de lokale politie wordt de waarde van de noedels op bijna honderdduizend dollar geschat, wat gezien de gemiddelde prijs kan betekenen dat er ergens tussen de 100.000 en 300.000 pakjes noedels gejat zijn door de hongerige dief. 

Aanvankelijk berichtten media dat het onderzoek ook draait om meerdere overvallen en diefstallen, maar volgens de lokale politiebaas staat de noedeldiefstal vermoedelijk op zichzelf.

Cort Nielsen profiteert van misrekening peloton in BinckBank Tour

Magnus Cort Nielsen heeft de vijfde etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De Deen van Astana was aan de streep de snelste van een kopgroep van vier, die hele de dag vooruit bleven. Julius van den Berg moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor de Fransman Alexis Gougeard. Matej Mohoric blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Van den Berg, die hier zijn profdebuut maakt in de BinckBank Tour voor EF Education First, trok vroeg in de etappe ten aanval. De jonge Nederlander had het gezelschap van Gougeard (AG2R La Mondiale), Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen - Baloise) en Cort Nielsen (Astana). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vier minuten.

Het sprintersploegen lieten zich al vroeg zien aan kop van het peloton en bracht het verschil vroeg in de wedstrijd al terug tot drie minuten. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was de voorsprong naar de twee minuten gezakt, maar het peloton had moeite om snel dichter te komen bij het viertal vooraan.

Rickaert was de best geplaatste renner van de kopgroep en mocht hopen om na de etappe aan de leiding te komen. De Belg van Sport Vlaanderen-Baloise moest door een lekke band zijn drie medevluchters laten gaan en later kwam hij ook nog in aanraking met de ploegleiderswagen. Gelukkig viel de schade mee, maar pas na de finish zag hij de koplopers terug.

Ook het peloton zag de koplopers pas na finish terug. Opnieuw had het peloton zich verslikt in de kopgroep, net zoals afgelopen woensdag. De kopgroep mocht gaan strijden voor de dagzege en daar maakte Cort Nielsen gebruik van. De Deen begon op 200 meter van de streep te sprinten, met Van den Berg en Gougeard in het wiel. De Nederlander probeerde langszij te komen, maar de Deen was simpelweg te sterk voor de jonge Nederlander.

Noord-Koreaanse voetbalsters genadeloos voor tieners, Zuid-Korea verliest

In Indonesië zijn de Asian Games vrijdag geopend, maar de diverse teamsporten - en vooral het voetbal - zijn al ruim een week bezig. Vrijdag werd ook weer gespeeld en de Noord-Koreaanse dames lieten zich van hun meest genadeloze kant zien.

Noord-Korea nam het namelijk op tegen Tadzjikistan, dat een team naar Indonesië heeft gestuurd bestaande uit voornamelijk tieners, inclusief twee 15-jarige speelsters. De Noord-Koreaanse dames waren natuurlijk veel te sterk en halverwege stond het al 8-0. Van enige genade was ook daarna totaal geen sprake: de Grote Leider zag hoe zijn speelsters een 16-0 zege bij konden schrijven.

Bij de mannen leed Zuid-Korea, topfavoriet voor goud, een verrassende nederlaag. Net als op de Olympische Spelen is het mannenvoetbaltoernooi een gedevalueerde bedoening, want het is voor spelers tot 23 jaar plus dispensatiespelers. Tottenham-ster Son Heung-min is zo'n dispensatiespeler: hij hoopt zijn land naar het goud te helpen, want in dat geval mogen hij en zijn ploeggenoten de militaire dienstplicht overslaan.

Met een 6-0 zege op Bahrein begonnen de Koreanen prima, maar vrijdag ging het fout. Maleisië had dankzij de jonge Muhammad Safawi halverwege een 2-0 voorsprong te pakken en ook invaller Son kon puntverlies niet meer voorkomen. In de slotfase scoorde Zuid-Korea nog wel, maar de Maleisiërs hielden stand en wonnen met 2-1.

23-jarige Bente aan bed gekluisterd in donkere kamer

23 jaar en veroordeeld tot een leven in bed, in een donkere kamer. Het is het lot van Bente uit Heerhugowaard. Ze lijdt aan een ernstige vorm van Myalgische Encefalomyelitis (een neuro-immunologische multisysteemziekte). Daarnaast heeft ze onder meer POTS, hypotensie en  fibromyalgie, voortkomend uit een slecht werkend immuunsysteem. 

Als kind was Bente al met grote regelmaat ziek: nog voor haar eerste verjaardag had ze vaak oorontstekingen en ontwikkelde ze astma. Waar andere kinderen normaal maar een paar dagen ziek zijn, bleef Benthe kwakkelen. Pauline, de moeder van Bente: "De huisarts zei tegen ons: wen er maar aan, Bente is enorm vatbaar, dus zij zal de rest van haar leven alles wat er heerst blijven oppikken. Dat wil je als ouders natuurlijk helemaal niet horen, dus wij hoopten dat hij geen gelijk zou hebben. Helaas had hij dat hierin wel."

Rolstoel
Toen Bente  in groep 5 zat liep ze het Epstein-Barrvirus op waar ze bijna jaar lang doodziek was. Op de middelbare school kreeg ze de ziekte van Pfeiffer. Daarna ging het bergafwarts. In de loop der jaren werden er allerlei tekorten en chronische holte-ontstekingen geconstateerd. Daarna kwam de diagnose ME. Ze ging een revalidatietraject in, maar dat werd voortijdig afgebroken. Achteraf bleek dat de bewuste behandeling desastreuze gevolgen kan hebben voor mensen met ME. Ze ging het traject lopend in, maar kwam er in een rolstoel uit. 

Pauline: "Alles wat we probeerden, maakte haar zieker óf deed helemaal niets. En daar zijn we nu. Volledig bedlegerig en in een donkere en stille kamer. Elke vorm van inspanning en elke prikkel maakt haar zieker. Bente leeft niet, ze overleeft. Maar Bente zou Bente niet zijn als ze niet naar oplossingen zou blijven zoeken. Ondanks alles is ze nog steeds positief, hoopvol en boven alles vastberaden om te genezen."

Stamceltherapie
De familie heeft haar hoop nu gericht op een stamcelbehandeling in Frankfurt. Er zijn veel succesverhalen en lotgenoten die zienderogen opknapten na jaren ziek geweest te zijn. Echter, geld voor de behandeling is er niet en de zorgverzekeraar wil de behandeling niet vergoeden. Het gezin is nu een crowdfundingsactie begonnen. Voor de behandeling is 'slechts' €35.000 euro nodig, en na vijf dagen is er inmiddels bijna 23.000 euro opgehaald. 

19-jarige ramkraker hoort werkstraf eisen

Tegen een verdachte van een ramkraak in Woerden in oktober 2016 heeft de officier van justitie vandaag de maximale werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden geëist. Bij deze eis hield ze rekening met de jonge leeftijd (19) en het feit dat hij first offender is.

In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 oktober 2016 vond er een ramkraak plaats bij een kledingwinkel aan de Voorstraat in Woerden. De politie was snel ter plaatse en kreeg de vluchtauto met daarin twee verdachten in het zicht. Na te zijn klemgereden gingen de twee mannen er te voet vandoor. De politie kon één van hen aanhouden, die zich vandaag voor de rechter moest verantwoorden. De medeverdachte kon om gezondheidsredenen niet op de zitting zijn. Zijn zaak wordt op 11 september behandeld.

De vluchtauto bleek gestolen te zijn in Amsterdam en was total loss na de ramkraak. De eigenaar vorderde een bedrag van bijna 3500 euro. De mannen maakten bij de ramkraak dure jassen buit, die later weer zijn teruggevonden. Het schadebedrag aan de winkel was ruim 30.000 euro; de verzekering heeft dit vergoed.

Gokschulden
Op de zitting bekende de inmiddels 21-jarige verdachte betrokken te zijn bij de ramkraak: hij had geld nodig vanwege gokschulden. Hij is niet verantwoordelijk voor de diefstal van de auto maar wist wel dat deze gestolen was. De middag voor de ramkraak is hij samen met zijn medeverdachte de situatie gaan verkennen. Hij was het die de auto bestuurde en de winkel binnenreed. Wie de medeverdachte is, wilde hij niet zeggen.

De officier van justitie vond de ramkraak bewezen, en ook de opzetheling van de auto en schuldheling van gestolen kentekenplaten. Ze probeerde de jonge verdachte te doordringen van de ernst van feit en noemde de enorme ravage, de grote schade, de schrik van omwonenden. “Als ik je dan hoor zeggen dat het allemaal zo erg voor jezelf is, dan zeg ik klaar. Het gaat om anderen en niet om jou”.

Tegenover dit heftige feit staat een blanco strafblad, en een jonge verdachte die zijn schulden heeft afgelost, zijn school heeft afgemaakt en aan een HBO-opleiding wil beginnen. “Normaal krijg je hier een lange celstraf voor”, zei de officier, “maar de gevangenis is de plek om verkeerde vrienden te maken”. Alles overwegende vroeg ze de rechter op te leggen een maximale werkstraf van 240 uur en twaalf maanden celstraf voorwaardelijk als stevige stok achter de deur. Ook moet de eigenaar van de gestolen auto schadeloos worden gesteld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Doodrijder bedreigde gezin met bijl

De 45-jarige man die vastzit voor het veroorzaken van de dodelijke aanrijding op de Bergweg in Rotterdam op 31 juli, wordt er ook van verdacht kort daarvoor inzittenden van een andere auto te hebben bedreigd met een bijl. De politie is op zoek naar getuigen van de bedreiging.

Die dinsdag stond rond 22.20 uur een auto stil voor het stoplicht op de kruising Stadhoudersweg/Abram van Stolkweg in Rotterdam, in de rijrichting van de Abram van Stolkweg. In de auto –een witte Seat Ibiza- zat een gezin. Op diezelfde kruising stond ook voor het stoplicht in de rijrichting van de Schieweg een grijze Ford Focus stil. Zonder enige aanleiding, begon de bestuurder van die Ford met een bijl slaande bewegingen te maken in de richting van het gezin.

De ruit aan de bijrijders kant was kapot en de zijspiegel lag eraf. De bestuurder sloeg met de bijl de rest van de scherven weg. Op het moment dat er voetgangers de kruising overstaken, begon de bestuurder in stilstand flink gas te geven. Het gezin in de Seat besloot niet langer af te wachten en sloeg rechtsaf. Later deden ze wel aangifte.

De agressieve man in de Ford wordt ervan verdacht direct na dit voorval op de kruising Bergweg/Zwart Janstraat/Rodenrijselaan een dodelijke aanrijding te hebben veroorzaakt. Hij reed een jongeman aan, die op het zebrapad liep. Daarna ging hij er vandoor, het slachtoffer met ernstig hoofdletsel achterlatend. De verdachte meldde zich twee dagen later zelf bij de politie en werd aangehouden. Hij zit nog vast. Het 19-jarige slachtoffer overleed een week na de aanrijding in het ziekenhuis.

Meer CSGO in Europees verband

De ESL neemt Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) heel serieus. De prestigieuze Mountain Dew League is op dit moment lastig te bereiken, maar daar komt verandering in. ESL geeft twee extra mogelijkheden om hieraan mee te doen: De ESL Pro European Championship (EPEC) en de Climber Cup.

ESL Championships

ESL Pro European Championship (EPEC)
Om te kwalificeren voor EPEC moeten de nationale kampioenen van de aangesloten negen landen of regio’s, samen met de nummers twee van de drie sterkste zones, het uitvechten in een online kwalificatietoernooi. Dit toernooi is reeds op 28 en 29 augustus. Namens de Benelux doet Defusekids een gooi naar een plek in de top drie. Deze drie stromen door naar het offline toernooi op 13 en 14 oktober. Daar strijden zij samen met het Poolse AGO Esports om de titel Pro European Champion.

Climber Cup
Teams die niet aan de EPEC kunnen meedoen maken het komende seizoen ook kans via de Climber Cup. Elk Europees land met een nationaal kampioenschap van de ESL kan hieraan meedoen. Voor de Climber Cup zijn België en Nederland van elkaar gescheiden. Het komende seizoen spelen de Belgen namelijk in hun eigen ESL Proximus Championship en de Nederlanders in de ESL Dutch Championship.

ESL Championships

Onrust in Westland om migrantenhotel

Grote onrust in gemeente Westland. Afgelopen dinsdagavond belegde de gemeente een geheime spoedvergadering om te voorkomen dat er een tweede 'Polen-hotel' in het dorp Maasdijk kan worden gebouwd. Doordat dit nieuws te vroeg bekend werd, heeft een ondernemer nog voor het besluit in werking trad een aanvraag ingediend. 

Omdat deze aanvraag dus nog onder onder de oude regels valt, moet de gemeente de aanvraag voor de bouw van een 'logiesgebouw vooor arbeidsmigranten' in behandeling nemen. De gemeente betreurt de gang van zaken zo valt te lezen op de website: "Het college betreurt het daarom ten zeerste dat na afloop van de besloten raadsvergadering, tegen de afgesproken geheimhoudingstermijn in, alle informatie uit de besloten raadsvergadering vroegtijdig naar buiten is gekomen."

De gemeente is nu aan het inventariseren welke gevolgen de op het nippertje ingediiende aanvraag heeft. Volgende week zal de raad worden geïnformeerd. 

Zwaargewonden bij busongeval Duitsland

Bij een busongeval in Duitsland zijn minimaal 16 gewonden gevallen, 8 van hen raakten zwaargewond. In totaal zaten er 60 passagiers in de bus. De bus raakte door onbekende oorzaak russen Rostock en Berlijn van de weg en belandde in de greppel.

De A19 blijft voorlopig volledig dicht voor het verkeer zo meldt de Duitse politie. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er worden voorbereidingen getroffen om een noodnummer te openen waar familieleden terecht kunnen voor meer informatie. 

Update 10:25 uur
Het telefoonnummer dat familieleden kunnen bellen is bekend. Mensen vanuit het buitenland kunnen bellen met  +49-395 570782000 voor meer informatie. 

Het is nog steeds niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Verslaggever Kees van Dam zegt in het NOS-journaal op Radio 1: "Het gebeurde op een recht stuk weg, er was geen ander voertuig bij betrokken en er waren ook geen wegwerkzaamheden."

Update 13:36 uur:
Volgens presseportal.de gaat het om een Tsjechische chauffeur. De bus is aan de rechterkant van de weg af gereden, in de sloot terecht gekomen en daarbij omgekiept op zijn rechterkant. In de bus bevonden zich 63 personen van 22 nationaliteiten waarvan er 16 zwaargewond zijn. Deze gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd, hierbij zijn onder andere 4 helicopters ingezet. De overige passagiers zijn op de plaats van het ongeval onderzocht en hierna vervoerd naar een opvangplek in de omgeving waar indien nodig verdere zorg verleend kan worden. De brandweer en andere reddingsdiensten waren met 60 personen aanwezig. Ook de chauffeur werd onderzocht en door de politie gehoord, hierbij is ook een alcoholtest gedaan waaruit naar voren kwam dat hij niet gedronken had.

'Niet neuken tijdens hittegolf'

In Nederland is het de laatste dagen eindelijk lekker zomerweer, maar in Colombia is het nog altijd smerig heet. Zo ook in kustplaats Santa Marta, waar de temperaturen al de hele maand rond de 35 graden schommelen.

Julio Salas van de lokale autoriteiten op het gebied van gezondheid heeft tegenover een lokaal radiostation dan ook een oproep gedaan aan de bewoners: "Vermijd het bedrijven van de liefde of het hebben van seks, vooral op de heetste momenten van de dag, zoals rond het middaguur."

"Deze activiteiten zijn fysiek inspannend en brengen je hartslag omhoog", aldus Salas, die er nog aan toevoegde dat seksuele activiteiten - net zoals andere fysieke inspanningen - het best zoveel mogelijk vermeden konden worden gedurende de dag.

's Avonds moet een potje klamme plakseks volgens Salas overigens nog wel kunnen, dan is het koeler. Als je een airco hebt zit je sowieso wel goed: "Met een werkende airco is er geen probleem."

Als vraag van de dag hadden we willen vragen hoe jij dit deel van het leven aan hebt gepakt tijdens de bijna eeuwigdurende hittegolf die Nederland onlangs teisterde, maar laten we eerlijk zijn: we zitten met z'n allen niet voor niks op FOK!. 

'New Super Mario Bros. U naar Nintendo Switch'

Nintendo zou naar verluidt bezig zijn met een port van New Super Mario Bros. U voor Nintendo Switch. Dit claimt journalist Liam Robertson, die redelijk betrouwbaar is als het gaat om Nintendo-geruchten.

Robertson geeft aan dat hij deze informatie heeft verkregen uit meerdere betrouwbare bronnen, onder andere van medewerkers van Nintendo of Europe. De Switch-release van de Wii U-titel zou uitkomen onder de naam New Super Mario Bros. U Deluxe en de add-on New Super Luigi U bevatten, alsmede nog ongedefinieerde extra content. Over de releasedatum kan hij weinig zeggen, maar de game zou nog dit jaar uit kunnen komen.

Of dit werkelijk het geval gaat zijn, is afwachten. Nintendo is zeker niet de beroerdste als het aankomt op het porten van Wii U-games naar Switch. Denk aan Mario Kart 8 Deluxe, Donkey Kong Country: Tropical Freeze en Captain Toad: Treasure Tracker. Deze ports hebben laten zien vaak in de eerste weken al meer te verkopen dan bij hun originele Wii U-release. Financieel gezien klinkt het een logische zet, maar of Switch-eigenaren daadwerkelijk zitten te wachten op wederom een port, is de vraag.

new super mario bros u

Sainz opvolger Alonso bij McLaren

McLaren heeft niet lang gezocht naar een opvolger voor de stoppende Fernando Alonso. De tweevoudig wereldkampioen kondigde vorige week zijn afscheid van de Formule 1 aan en het team uit Woking aarzelde niet om vrijwel direct hierna Carlos Sainz voor meerdere jaren vast te leggen.

De 23-jarige Sainz komt uit het opleidingsprogramma van Red Bull Racing en werd na enkele jaren Toro Rosso voor dit jaar uitgeleend aan Renault. Voor die renstal staat hij momenteel elfde in het kampioenschap met dertig punten.

De Spanjaard is blij met het contract bij zijn nieuwe werkgever. "Zolang ik me kan herinneren ben ik al fan van McLaren. Het is een geweldige naam in de autosport met een rijke historie. Veel helden uit de Formule 1 hebben voor McLaren gereden, en daar is Fernando Alonso er natuurlijk een van. Ik vind het heel speciaal dat ik het stuur van hem mag overnemen. Ik ben iedereen bij McLaren dankbaar dat mijn jeugddroom in vervulling gaat. Het team heeft een langetermijnplan en ik kijk ernaar uit ze te helpen op de weg terug naar voren."

De teamgenoot van Sainz is nog niet bekend. Op dit moment bezet Stoffel Vandoorne het tweede stoeltje bij McLaren, maar de Belg heeft concurrentie van onder meer Formule 2-rijder Lando Norris.

Carlos Sainz samen met de man die hij opvolgt bij McLaren, Fernando Alonso (Pro Shots / Action Images)
Carlos Sainz samen met de man die hij opvolgt bij McLaren, Fernando Alonso (Pro Shots / Action Images)

Politie haalt 7-jarige uit auto, vader 'niet blij'

Een vader die zijn 7-jarige dochter in de auto liet zitten is niet blij met de politie. De politie in Zaltbommel werd donderdagavond rond 19:30 uur gewaarschuwd dat er een meisje in een afgesloten auto zat op de Boschstraat tijdens een braderie. Het kind wist de aandacht van omstanders te trekken door op de ramen te kloppen. 

Deze waarschuwden verkeersregelaars die op hun beurt de politie inschakelden. Hoewel de deuren op slot zaten en de ramen dicht, kon de politie toch contact leggen met het 7-jarige meisje. Na diverse pogingen om het meisje de deur van binnenuit te laten ontgrendelen besloot de politie na 35 minuten om een zijraam in te slaan. Het meisje werd door andere agenten bij haar moeder thuisgebracht. 

De vader, die vijf minuten later aankwam, was volgens de agenten niet blij met hun actie. Hij vond het allemaal wel meevallen en was van mening dat zijn dochter de auto wel degelijk van binnen uit had open kunnen maken. De politie heeft een zorgmelding gedaan bij Veilig Thuis. De schade zal door vaderlief zelf betaald moeten worden zo melden de agenten op hun Facebookpagina

Politie haalt 7-jarige uit auto, vader 'niet blij' (Foto: Politie De Waarden)
Politie haalt 7-jarige uit auto, vader 'niet blij' (Foto: Politie De Waarden)

Spyro Reignited Trilogy vertraagd

Ontwikkelaar Toys for Bob heeft bekendgemaakt dat Spyro Reignited Trilogy vertraagd is. De oorspronkelijke releasedatum van 21 september is verschoven naar 13 november.

"We zijn erop gebrand deze games recht te doen, vandaar dat we de releasedatum naar achteren schuiven," aldus Paul Yan, de mede-baas van de studio. "Ik had gehoopt dat je eerder draken kon redden en Rhynocs flamberen, maar de Trilogy heeft nog wat meer liefde en zorg nodig. Als je in november de Dragon Realms, Avalar en de Forgotten Worlds verkent, zul je het ermee eens zijn dat het het wachten waard is geweest."

Spyro Reignited Trilogy komt nu uit op 13 november voor PlayStation 4 en Xbox One. Een release is ook gepland voor Nintendo Switch en pc, maar hier is nog geen datum aan gehangen.

Spyro reignited trilogy

Groenlinks: 'Amsterdam veilige haven voor vluchtelingen'

Organisaties die vluchtelingen van de Middellandse Zee redden moeten kunnen rekenen op Amsterdam als veilige haven. Dat schrijft GroenLinks-raadslid Tirza de Fockert in Trouw, zo meldt AT5 op haar website. 

'Wie levens redt van mensen die zo kwetsbaar zijn dat ze het als enige uitweg zien om de helse tocht over de Middellandse Zee te ondernemen, moet op ons kunnen rekenen. Schepen die mensenlevens redden leg je niet aan de ketting. Die haal je veilig de haven binnen en je laat ze vrij uitvaren om door te gaan met hun werk', betoogt het raadslid in de krant.

Aquarius en Lifeline
Ze doelt in haar stuk op reddingsschepen als Aquarius en Lifeline. De Aquarius dreef dagenlang rond op zee, omdat het schip in Italië en Malta werd geweigerd. Aan boord 141 vluchtelingen. Italië wees naar Groot-Brittannië omdat het reddingsschip onder de vlag van Gibraltar voer. Dinsdag besloot Malta toch dat het schip daar mocht aanmeren.

Nederlandse vlag
In juni werd het schip Lifeline met 224 mensen aan boord geweigerd door Malta en Italië. Dat schip voer toen onder Nederlandse vlag. 'Staatssecretaris Harbers liet weten dat het schip wat Nederland betreft aan de ketting moest worden gelegd. En zo verhindert de Nederlandse overheid het reddingswerk. De raadsfractie van GroenLinks Amsterdam staat voor een andere koers', schrijft De Fockert.

Welkom in Amsterdam
Als EU-landen de reddingsschepen weigeren, dan zijn deze schepen welkom in de haven van Amsterdam, betoogt het raadslid van de grootste partij van de stad. 'Ook als de Nederlandse overheid of de EU ze willen weigeren.' Volgens Tirza de Fockert werken steden als Barcelona, Madrid, Grenoble en Lissabon al 'op eigen houtje' aan een humanere vluchtelingenopvang. Ze verenigen zich in het netwerk 'Fearless Cities'.

Als het aan het GroenLinks-raadslid ligt wordt het volgende reddingsschip dat vluchtelingen van de Middellandse Zee haalt in Amsterdam uitgenodigd.

Vrouw speelt 16 jaar hetzelfde liedje af en wordt opgepakt

We reizen vandaag even af naar het Slowaakse Sturovo, waar ene Eva N. woonachtig is. De buren van de beste dame besloten ooit een hond te nemen en dat beest bleef maar blaffen, keer op keer, uiterst irritant natuurlijk.

Eva was het dan ook spuugzat en zette de muziek hard aan. Placido Domingo's uitvoering van Guiseppe Verdi's La Traviata galmde door de appartementen..en de volgende dag weer...en de volgende week nog steeds...en inmiddels zijn we zestien jaar verder.

Nu vond men het toch wel een beetje irritant worden en dus werd aangifte gedaan. "Ik vind Placido Domingo geweldig, maar niet op deze manier", aldus een buurvrouw. "De hele straat heeft er last van", beweert een andere bewoonster.

 Eva werd door de politie opgepakt wegens het lastigvallen van haar buren en moet mogelijk zes maanden de cel in.

La Traviata (Bron: YouTube)

Verplicht hand schudden is discriminatie

Een 24-jarige Zweedse moslima die bij een sollicitatiegesprek weigerde om de hand te schudden met haar potentiële werkgever, krijgt een schadevergoeding van 40.000 Zweedse kronen (3.800 euro). De man die het sollicitatiegesprek voerde met Farah Alhajeh brak de sollicitatie namelijk af toen zij in plaats van een hand te geven, haar hand over haar hart legde bij wijze van groet. Dat meldt het AD. 

Volgens de rechter mag het bedrijf terecht gelijke behandeling eisen van mannen. Echter: eisen dat handen schudden de norm is om collega's te groeten is in het nadeel van moslims. Het bedrijf maakte zich daarom schuldig aan discriminatie. Volgens de BBC is de Zweedse blij met het vonnis: "In mijn land kun je mannen en vrouwen niet verschillend behandelen. Ik respecteer dat en daarom heb ik geen fysiek contact met mannen én vrouwen. Ik kan de regels van mijn geloof volgen en tegelijkertijd de regels van het land waar ik leef.''

Verplicht handen schudden is discriminatie (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)
Verplicht handen schudden is discriminatie (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)

'Redder' van Noord-Korea overleden

De voormalig leider van het Noord-Koreaanse leger, Kim Yong-chun, is overleden. Dat heeft staatskrant Rodong Sinmun vrijdag laten weten. Kim, die de (ere)titel Maarschalk van het Noord-Koreaanse Leger droeg, werd 82 jaar.

Kim koos op vroege leeftijd voor een militaire loopbaan en studeerde naar verluidt in Bishkek in het huidige Kirgizië. Zijn loopgaan ging prima en in 1987 kreeg hij de hoogste Noord-Koreaanse onderscheiding, die van de Orde van Kim Il-sung. 

Om onduidelijke redenen - het blijft natuurlijk Noord-Korea - werd Kim in rang teruggezet, maar toch kwam hij dat weer te boven en schopte hij het tot viersterrengeneraal en onderdeel van de Noord-Koreaanse elite.

Na het vallen van de Sovjet-Unie ging het flink bergafwaarts met het land: hulp was er nauwelijks meer, de economie zakte in en halverwege de jaren negentig stond het land op instorten, wat tot een serieuze couppoging leidde.

Twee hoge officieren van het Zesde Legerkorps in Chongjin begonnen een plot tegen Kim Jong-il te vormen. De samenzweerders probeerden de commandant van het korps over te halen om een opstand te starten, maar deze weigerde en werd daarop neergeschoten.

Ondertussen kreeg men in Pyongyang door dat er iets niet in orde was in Chongjin. Kim Yong-chun, inmiddels een hooggerangschikte generaal, werd naar Chongjin gestuurd, arresteerde alle samenzweerders en zorgde er gelijk voor dat het hele Zesde Legerkorps voorgoed werd opgeheven.

Vermoedelijk heeft Kim door zijn snelle en hardhandige optreden de Kim-dynastie gered, en de Kim-familie was Kim dan ook zeer dankbaar. Kim werd door Kim benoemd tot stafchef en had die positie zo'n veertien jaar in handen, tot hij in 2009 met pensioen ging.

Om gepromoveerd te worden tot Maarschalk van het Noord-Koreaanse Leger moeten eerst alle voorgaande houders van die titel dood zijn, en dus moest Kim wachten. In 2015 was het dan zover, de anderen waren dood en dus was het feest: Kim werd, samen met Hyon Chol-hae, gepromoveerd.

Over de couppoging en Kim's kordate optreden wordt in de staatskrant uiteraard niks vermeld, want een couppoging in Noord-Korea, dat is natuurlijk nooit gebeurd. De vraag is vooral waarom Kim besloot om de dynastie van de dictatoriale familie te redden.

Was Kim blind over de gang van zaken in het land? En dan bedoelen we niet eens het gebrek aan enige vrijheid, maar de massale hongersnood? Was hij persoonlijk loyaal aan Kim Jong-il? Ging hij puur voor eigen eer en glorie, ten koste van alles?

Is het misschien mogelijk dat Kim een ander motief had om de staatsgreep te stoppen? Wellicht vreesde hij de totale verwoesting, toch vaak het gevolg van een burgeroorlog. We zullen het waarschijnlijk wel nooit weten.

Mopperende Haase onderuit in Cincinnati

Tennisser Robin Haase heeft de kwartfinales van het ATP-toernooi in Cincinnati niet gehaald. De Nederlander (ATP-55) ging al op zichzelf mopperend onderuit tegen de nummer dertien van de ranglijst Pablo Carreño Busta: 4-6 en 2-6.

Haase leverde meteen zijn opslag in, maar knokte zich terug tot 2-2. Het hoge niveau zoals hij in de partij tegen Alexander Zverev op de baan legde haalde hij tot frustratie van zichzelf tegen Carreño Busta niet. Het mopperen uitte zich op de stand van 3-3 en daarna liep hij achter de feiten aan. In set twee plaatste Carreño Busta meteen een break en was de partij gespeeld.

Mopperende Haase onderuit in Cincinnati (Pro Shots / Action Images)
Mopperende Haase onderuit in Cincinnati (Pro Shots / Action Images)

Commotie over boek 'Leven zonder vaccinaties'

Tineke Schaper, schrijfster van het boek 'Leven zonder vaccinaties', begrijpt niet dat de Vitamin Store haar boek na een verontwaardigde tweet van Janine Abbring uit de etalage heeft gehaald. 'Dat vind ik kwalijk' , zo zegt ze tegen AT5. 

Bij het zien van Schapers boek gingen Abbrings nekharen zo ver overeind staan, dat ze besloot haar 'Zomergasten-twittersabbatical' kortstondig te onderbreken om een foto van de etalage met haar volgers te delen. De Vitamin Store was er als de kippen bij en reageerde op Abbrings tweet met de mededeling dat de winkelketen geen standpunt ten opzicht van vaccinaties inneemt en het boek daarom een minder prominente plek heeft gegeven.

'Er is betere journalistiek'
'Waar denkt ze het recht vandaan te halen een mening te hebben over vaccinaties', reageert Schaper. Ze vraagt zich af in hoeverre Abbring op de hoogte is van de argumenten van voor- en tegenstanders van vaccinatieprogramma's. 'Ik ken Abbring niet zo goed, maar er is betere journalistiek', verwijst ze naar Abbrings Zomergasten-interviews.

Schaper uit ook kritiek op het personeel van de Vitamin Store, die een klacht blijkbaar voldoende vinden om de presentatie van hun assortiment aan te passen. 'Ze zullen ook een reden hebben gehad waarom ze het boek wel in de etalage hebben gezet.'

'Misschien een vraagteken in titel'
Hoewel de titel anders doet vermoeden is haar boek geen anti-vaccinatiepleidooi, benadrukt Schaper.'Het is een kritisch boek waarin we ouders aan het woord laten over hun besluitvormingsproces in het vaccinatiethema. Het lijkt soms wel alsof het thema vaccinatie niet bevraagd mag worden. Dat vind ik lastig, laten we vooral de discussie voeren. En als je bang bent voor ziektes, zeg ik: doen.'

Schaper erkent tegenover AT5 wel dat de titel Leven zonder vaccinaties mensen mogelijk op het verkeerde been zet. 'Misschien had de uitgever er een vraagteken achter moeten zetten. Nu je het zo zegt: ik geloof dat ik dat bij een volgende druk ook wel ga doen.'

Vaccinatie-informatie RIVM
Mensen die meer willen weten over vaccineren kunnen terecht op een speciale site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op die site staat veel informatie over wetenschappelijke onderzoeken rond vaccinaties.

Het RIVM schrijft: 'Vanuit groepen als Vaccinvrij, de Vaccinatieraad en de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken is veel twijfel of verzet tegen het gebruik van vaccins. (...) Ze onderbouwen dit met voorbeelden van kinderen die ernstige aandoeningen hebben gekregen nadat ze gevaccineerd waren, terwijl niet is aangetoond dat deze aandoeningen door de vaccinatie werden veroorzaakt.'

MLB: Profar start unieke 'triple play', Mets vernietigen Phillies en verliezen van Phillies

Het was een bijzondere donderdagavond in de MLB. De honkballers van de Texas Rangers wonnen thuis met 8-6 van de Los Angeles Angels, hoewel ze daar wel een al in de eerste Angels-slagbeurt opgelopen 0-5 achterstand voor goed moesten maken.

De Rangers kwamen wat terug in de wedstrijd en stonden na twee innings op 3-6, maar in de vierde inning werden de ogen pas echt op de ploeg gericht. Het ging daarbij vooral om Nederlands international Jurickson Profar en teamgenoot Rougned Odor, die een unieke 'triple play' verzorgden.

Angels-speler David Fletcher sloeg, met de honken bezet, een bal recht richting derde honkman Profar, die op de honk stapte en runner Eric Young Jr zo gelijk een out bezorgde. Vervolgens tikte hij Taylor Ward uit, waarna een samenwerking met Odor leidde tot de derde out en wel voor Kole Calhoun.

Het was de eerste triple play - een play waarbij drie outs gemaakt worden - van dit jaar in de MLB, maar meer bijzonder: het was pas de eerste triple play waarbij de slagman zelf níet uit ging, sinds 1912. De Rangers maakten het karwei uiteindelijk ook af en wonnen met 8-6.

De Philadelphia Phillies begonnen hun dag tegen de New York Mets ondertussen niet echt tof. Na vier innings was de schade met 4-5 nog prima te overzien, maar in de vijfde inning gingen de Mets los en goed ook: de ene na de andere run werd gescoord en José Bautista maakte het nog eens af met een grand slam.

Bij die 4-15 stand waren de Mets overigens nog lang niet klaar, want in de laatste paar innings - waarin de Phillies het al lang hadden opgegeven - werden er nog negen runs gescoord. De eindstand kwam zo uit op 4-24, het grootste aantal runs dat de Mets ooit in één duel hebben gescoord.

Later op de avond kwamen de ploegen overigens nog een keer in actie en dit keer ging het beter voor de Phillies. Met zes runs in de eerste twee innings maakten ze gelijk duidelijk dat ze zich niet nog eens lieten slachten en dit keer won de thuisploeg met 9-6.

Uitslagen MLB donderdag
New York Yankees - Tampa Bay Rays 1-3
Philadelphia Phillies - New York Mets #1 4-24
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 0-1
St.Louis Cardinals - Washington Nationals 4-5
Atlanta Braves - Colorado Rockies 3-5
Philadelphia Phillies - New York Mets #2 9-6
Texas Rangers - Los Angeles Angels 8-6
Minnesota Twins - Detroit Tigers 15-8
Kansas City Royals - Toronto Blue Jays 6-2
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 1-5

De triple play van Profar en Odor (Bron: YouTube)

Zenit na knotsgekke verlenging door in Europa League

Zenit Sint-Petersburg staat in de laatste kwalificatieronde van de Europa League, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In Wit-Rusland verloor de ploeg vorige week met 4-0 bij Dinamo Minsk, maar in Sint-Petersburg waren de rollen omgedraaid.

Leandro Paredes schoot Zenit op 1-0 na 22 minuten, maar de goede moed vervloog al snel. Pas na dik een uur volgde de 2-0 dankzij Christian Noboa, maar een paar minuten later volgde rood voor Paredes, die zijn tweede gele kaart in een paar minuten kreeg.

Toch was dat het moment waarop Artem Dzyuba opstond en de Russisch international zorgde voor de 3-0 én 4-0 in een tijdsbestek van drie minuten. Er was dus verlenging nodig, maar daarin leek het dan alsnog weer fout te gaan: Seidu Yahaya schoot Minsk op 4-1 en dus de virtuele voorsprong.

Toch werd het nog helemaal omgedraaid: Sebastian Driussi tekende voor de 5-1, Dzyuba completeerde zijn hattrick met de op dat moment verlossende 6-1 en de Slowaak Robert Mak, die in de verlenging in mocht vallen, tekende in de 122e en 123e minuut voor de 7-1 en zelfs 8-1.

Na FC Barcelona is Zenit pas de tweede club die in Europees verband een 4-0 nederlaag weg weet te poetsen in de return. Barcelona deed dat vorig jaar in de achtste finales van de Champions League, door na de 4-0 nederlaag tegen PSG in eigen huis met 6-1 te winnen.

Er kwamen natuurlijk ook weer de nodige Nederlanders in actie in Europa. We beginnen op Cyprus, met twee clubs: AEK Larnaca won met 5-0 van Sturm Graz, wat na de 0-2 uitzege uiteraard voldoende was. Hector Hevel speelde de hele wedstrijd bij de thuisploeg.

Boy Waterman verdedigde het doel weer bij APOEL Nicosia, maar na negentien minuten was het al wel raak voor Hapoel Be'er Sheva. APOEL kwam in het laatste half uur nog op dreef en won uiteindelijk met 3-1, terwijl het duel in Israël nog in 2-2 was geëindigd.

Vervolgens trekken we met gemengd succes naar Litouwen, te beginnen bij Suduva. Met Rigino Cicilia op de bank eindigde het thuisduel met het Letse Spartaks Jurmala in 0-0 en dat was voldoende na de 0-1 uitzege. Donoval Slijngard en Zalgiris Kaunas werden met 0-5 uitgeschakeld door Sevilla.

Ryan Babel en Jeremain Lens mogen zich met Besiktas opmaken voor de volgende ronde, maar veel scheelde het niet. In Oostenrijk stond LASK Linz lang met 2-0 voor, na de 1-0 in Istanbul voor hen dus goed genoeg. In de 90e minuut was daar echter Alvaro Negredo, die een kleine twintig minuten eerder in was gevallen.

De Spanjaard scoorde de 2-1 en schoot Besiktas zo naar de volgende ronde, maar toonde ook gelijk een bizar domme kant: hij trok zijn shirt uit, vijf minuten nadat hij al geel had gekregen, en dus mist Negredo de volgende wedstrijd.

Met Marten de Roon en Hans Hateboer die de bank netjes warm hielden won Atalanta thuis met 2-0 van Hapoel Haifa, ruim voldoende na de 1-4 uitwinst. Slovan Bratislava verloor met Mitch Apau in de basis met 4-0 van Rapid Wien en is na de 2-1 thuiswinst uitgeschakeld.

Virgil Vura Misidjan begon in de basis bij Ludogorets Razgrad, waar hij twintig minuten voor tijd vervangen werd door Jody Lukoki. De Bulgaren gaven in Bosnië in de 92e minuut nog de winst uit handen en speelden met 1-1 gelijk tegen Zrinjski Mostar, precies genoeg na de 1-0 thuiswinst.

FOK! Wat een weer: kans op regen

De ochtend begint in het oosten en zuidoosten met regen, van het westen uit wordt het droog en volgen perioden met zon. Vanmiddag blijft het vrijwel overal droog en krijgen we een afwisseling van stapelwolken en perioden met zon. Het wordt ongeveer 22°C. Er staat een zwakke wind uit richtingen tussen west en noord die in de middag tijdelijk aantrekt naar matig. Vanavond neemt de wind weer af en draait dan naar zuidwest tot west.

Komende nacht zijn er opklaringen, afgewisseld door enkele wolkenvelden. Aan het begin van de nacht kan er in het oosten een mistbank aanwezig zijn. De minima variëren van 9°C in het oosten tot 15°C aan zee. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige, zuidwestenwind.

Zaterdagochtend begint op veel plaatsen met zon, maar van het westen uit neemt de bewolking toe en lokaal kan er wat lichte motregen vallen. In de avond volgen opklaringen en blijft het droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 21°C aan zee tot 24°C in de oostelijke provincies. De zuidwestenwind trekt aan naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. In de middag draait de wind naar west, in de avond weer naar zuidwest en neemt landinwaarts af naar zwak.

De dagen daarna perioden met zon en vooral rond maandag kans op een enkele bui. Middagtemperaturen gemiddeld van rond 22°C aan zee tot 25°C in het zuidoosten.(Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Rijn, eind juli (Foto: qltel)
De Rijn, eind juli (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hitte heeft niet geleid tot veel meer sterfte

Tijdens de recente hittegolven in 2018 overleden gemiddeld 2.714 personen per week. Dit zijn ongeveer 100 personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Hoewel er meer mensen zijn overleden, is de extra sterfte beperkt. In 2006, toen er ook een lange hittegolf was, was de sterfte bijna 400 per week hoger dan in een gemiddelde zomerweek. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

In 2018 waren er twee landelijke hittegolven: van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met dinsdag 7 augustus. 2006 telde ook twee hittegolven: van 30 juni tot en met 6 juli en van 15 tot en met 30 juli. Deze tweede hittegolf van 2006 met een lengte van 16 dagen was een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar. Na 2006 waren er in de Bilt nog twee korte hittegolven: in 2013 (zeven dagen) en in 2015 (zes dagen).

Sterfte stijgt met temperatuur
Uit eerder onderzoek van het CBS en het NIDI blijkt dat hoge temperaturen samenhangen met een verhoogde sterfte. Tijdens de hittegolven in juli 2006 overleden naar schatting duizend meer mensen dan in een gemiddelde julimaand. Hoewel er in de lopende zomer weer twee hittegolven waren, was de sterfte niet heel veel hoger dan normaal. Er is meer bewustwording van wat te doen bij een hittegolf. Daarnaast was er dit voorjaar een lange koude periode met griep waarin veel personen voortijdig zijn overleden.

Vooral extra sterfte onder ouderen
Onder de oudsten eist de warmte haar hoogste tol. De extra sterfte betrof voornamelijk personen van 80 jaar en ouder. Tijdens de hittegolven van 2018 overleden per week gemiddeld 1.500 personen van 80 jaar en ouder, bijna net zo veel als gedurende de hittegolf van 2006 (1.536). Het aantal 80-plussers is echter toegenomen van 590.000 op 1 januari 2006, naar 780.000 op 1 januari 2018.

Relatief gezien ligt de sterfte bij ouderen tijdens de hittegolf in 2018 dus veel lager dan in 2006, maar hoger dan in een normale zomerweek. In 2018 overleden in week 29 t/m 31 gemiddeld 193 personen per 100.000 inwoners van 80 jaar en ouder per week. In 2006 lag dat aantal tijdens de weken van de hittegolven (week 27, 29 en 30) op 262. In dezelfde weken in de zomers van 2015 t/m 2017 overleden 183 personen per week per 100.000 inwoners van 80 jaar en ouder. In de leeftijdsgroepen 65 tot 80 jaar en 0 tot 65 jaar lag het relatieve aantal overledenen tijdens de hittegolf juist lager vergeleken met dezelfde periode in eerdere jaren en vergeleken met de hittegolf in 2006.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.