[Tour] De machtsoverdracht

De ploegen reden heel erg snel
Veel klimmers morsten echter tijd
Maar Tom deed het juist heel erg goed
En is veel concurrenten kwijt

Van tevoren dacht ik dat Thomas wel eens de gele trui zou kunnen gaan pakken, want hij had een seconde bonificatie gehad en stond hoog in de klassering. Sky was toch favoriet voor de ploegentijdrit en hij was dan de nummer 1. Zou Sky dat  willen? En zou Froome dan knechten voor Thomas?

Sky moest vroeg starten en er was wind. Zou het een voordeel of een nadeel zijn? Michelton-Scott was als eerste ploeg van start gegaan en zij hadden een goed tijd neergezet. Bij de eerste tussentijd was Sky langzamer, maar dat was maar een seconde. Inmiddels was BMC ook al onderweg want Porte had ook de grond gekust in de eerste etappe. Er waren dus al drie favoriete ploegen onderweg.

De ploeg van Uran ging van start en ik dacht niet dat Craddock veel kopwerk zou doen. Ik was wel verbaasd dat hij de ploeg zolang kon volgen. Bij Sky was ondertussen Crowe al gelost. Dat zou van Baarle wel leuk vinden, dacht ik. Even later ging ook Poels eraf. Tactiek?

Herbert dacht dat Sagan misschien nog wel het geel zou kunnen houden nu de verschillen bij de tussenpunten zo klein waren, Hij vergat dat het tussen de topploegen was, want FDJ had na 13 kilometer al een achterstand van 46 seconden.

Quintana verloor al 49 seconden op Froome. Die moet straks als een F16 naar boven als de bergen er zijn. Ook Bardet kreeg een draai om de oren en zal zwaar aan de bak moeten. Net zoals Dan Martin. Meer dan anderhalve minuut verloren op BMC.

BMC pakte ondertussen de eerste plaats van SKY af. Porte won vier seconden op Froome.

Lotto NL Jumbo ging ook niet echt goed. Althans, in het begin niet.

De Franse regie bleef heel veel bij Bardet en zijn ploeg, dus we konden allemaal goed zien hoe die ploeg met Bardet naar de kloten ging. Ook Benoot ging naar de kloot.

Sunweb ging nog wel goed. Lotto Jumbo niet. Roglic en Kruiswijk kunnen ook aan de bak in de bergen.

Ondertussen ging Quick-Step van start. Zou het ook een Quick Kick worden?

Dumoulin was toch maar even een van de weinige klassementsrenners die nog aardig wat over hield op Froompie en Porte.

In het veld had een vos zijn prooi al, maar Sagan had op dat moment nog wel het geel. En Gaviria zou het niet pakken want die moest eraf bij zijn ploeg. Maar bij de derde tijdmeting was het geel kwijt. De ploeg ging voor Majka en Peter moest eraf.

Bij de binnenkomst van Quick-Step deed van Avermaet het nog even in de broek vanwege Gilbert, maar de buit was binnen.

Het zit hem in de letter B. België bij het WK, Bertens op Wimbledon en BMC in de Tour.

Tweet van de dag: Leroy van Veenhuizen: Sitting behind Catroviejo must be an absolute nightmare

Opmerking van de dag: Ducrot: Lampaert heeft het figuur van een asperge.

De rit van morgen

Morgen verwacht men een massaprint in Sarzeau. Dat plaatsje is voor het eerst opgenomen in de route van de Tour de France. Dat komt omdat de nieuwe baas van de UCI daar burgemeester is. Het is een plaatsje in het schilderachtige Bretagne en ligt aan de golf van  Morbihan. Je vindt er prachtige zandstranden, maar ook een schitterend kasteel: Suscinio. Het stamt uit de dertiende eeuw en is in 1965 in vervallen staat gekocht door het departement Morbihan. Men is nog steeds bezig met de herstelwerkzaamheden. Je weet het, het gaat in Frankrijk vaak met de Franse slag en dan duurt het wel eens langer. Zeker in het gebied waar ook het dorpje van Astérix en Obelix was. Daar was de vis ook niet altijd vers. Je kunt het kasteel bezichtigen en dat is natuurlijk aan te bevelen, maar nog meer is het pannenkoekenhuis even verderop aan te bevelen.

De golf van Morbihan zelf is een van de mooiste baaien ter wereld. Net zoals bijvoorbeeld Ha-Long in Vietnam. Je kunt er natuurlijk allerlei soorten van watersport beoefenen. Je kunt op een van de traditionele schepen van eiland tot eiland varen en er zijn heel veel eilanden in de Golf van Morbihan. De legende zegt dat er evenveel eilanden zijn als dagen in het jaar: 365. Zo’n dertig zijn bewoond. Het grootste eiland, Ile aux Moines is een bezoekje meer dan waard. Het is uitzonderlijk door zijn ongewone vorm en heeft een eigen atmosfeer.

En natuurlijk zijn er in de buurt van Sarzaeu menhirs te vinden. Bij Carnac bijvoorbeeld en dat ligt niet ver van Sarzeau. Er staan zo’n 3000 megalieten. De indrukwekkendste zijn die van Menec, Kerlescan, Kermario en de reus uit Manio, een menhir van meer dan zes meter. Obelix heeft er misschien ooit wel eentje naar de Romeinen gegooid, maar de stenen zelf waren er al lang voor zijn tijd. Ze zijn dan ook zeer mysterieus.

De renners zullen er morgen geen oog voor hebben, maar de winnaar mag misschien wel zo’n overheerlijke pannenkoek een bij zijn bord pasta.