Heel Holland Vergaat

23 september 2017 vergaat de wereld, zet het maar vast in je agenda. Volgens christelijke numeroloog David Meade zal dan de Apocalyps plaatsvinden. De wereld zal deels verwoest worden op deze dag, zo meent hij.

Al die keren dat we met zijn allen naar de Filistijnen zouden gaan. Alle voorspellingen dat de toorn Gods op ons neer zou dalen. We geregen zouden worden aan de drietand van de Duivel. De blauwe bol draait nog steeds.

Nu dus 23 september. Maar beste David, hadden ze op Sint Maarten dan een andere tijdsindeling? En al die andere eilanden en landen getroffen door Irma? Zwijg ik nog maar even over al die andere ellende.

Waar ik echter flink van baal is dat het op zaterdag is. En niet op zondag om laten we zeggen rond 10 in de avond? Dan had ik tenminste Heel Holland Bakt nog kunnen zien. Wat een ellende.

Van alle programma’s die er zijn, is Heel Holland Bakt wel dé show. Een stel huis- tuin- en keukenbakkers die in een tent taarten bakken. Van uitslovers die van die veel te mooie kunststukken maken, tot koekebakkers waarvan wekelijks de taart treurig in het zicht van de finish in elkaar zakt. Mijn favorieten.

Neem nu Corrie die er afgelopen zondag uitvloog. Een vrouw van twee meter lang met een bos warrig haar en als je niet beter zou weten, zou je zweren dat ze de Grote Vriendelijke Reus was.

Corrie had de meest bijzondere misbaksels en methodes om te bakken. Toch kwam ze nog drie rondes ver. Hoe? Ze lachte gewoon haar klungeligheid weg. Cakebodems die niet droog werden. Taarten die scheefstonden of zelfs in het zicht van de haven tergend langzaam inzakten. De GVR lachte het gewoon weg. Heldin! Daarom alleen al vind ik dat zij moet blijven, al was het alleen al als tegengewicht van de té perfecte bakkers. De types die heel verrast doen wanneer ze hoog scoren, maar waar op hun gezicht te lezen valt dat ze dit allang wisten. Alles net té. Te mooie taart, te zelfverzekerd en te arrogant.

Afgelopen zondag was er een heuse rel. Een te perfecte bakker maakte een watermeloentaart. Een taart die van buiten op een watermeloen lijkt maar stiekem een taart is die naar watermeloen smaakt. Nou, briljant. Wanneer die naar ananas gesmaakt had, had ik het genialer gevonden, maar afijn, ik kan nog niet eens een oliebol bakken, dus wie ben ik.

De taart had hij vernoemd naar Joep Meloen. De ouderen onder ons zullen het typetje van Van Duin nog wel kennen. Wat bleek? Het was plagiaat! Niets niet originele taart spontaan bedacht door meneer facial, maar een rip-off van de Britse versie The Great British Bake Off. Twitter explodeerde! Schande! Hoe durfde hij. Gegapt! Nepbakker! Toen hij ook nog bakker van de week werd, was het slagroomsoezenhek helemaal van de dam. Kranten en nieuwssites waren er als de kippen bij en berichtten naar hartenlust over deze watermeloentaartgate.

Sint Maarten zat voor even met de gebakken perencake. De meloen. Dat moest eerst opgelost worden. Heel Holland rept en roert. Misschien nog wel hilarischer dan al de opgeklopte slagroom erotiek bij elkaar.

Nu hoop ik dat David Meade er een dag naast zit en dat zondag tijdens Heel Holland Bakt, het dusdanig uit de hand loopt met suggestieve uitspraken. Dat bij de eerste opdracht, Kim Yong Oen dusdanig aanstoot neemt aan de op hem lijkende Bossche Bol, dat hij in razernij ontsteekt en wild met Heel Noord Korea Gooit Bommen de aarde in lichterlaaie zet, kijk dan, meneer Meade, dan hebben we de Apocalyps waar u een opgeklopte zak van krijgt.