Een ontbijtje zonder eitje

Deze week ging ik boodschappen doen bij Appie. Tot mijn verbazing zag ik daar waar normaal de eieren staan, lege schappen. Er was niet één eitje te bekennen. Nu had ik gelukkig geen eieren nodig, maar ik was toch een beetje kwaad.

Ik wist natuurlijk wel dat er iets aan de gang is in Nederland. Kippenboeren hebben een middel gebruikt tegen bloedluis en daarin zat het middel fipronil en dat middel is verboden. Dat is natuurlijk kut, maar normaal koop ik biologische eieren met drie sterren van Beter Leven. Die kippen leven in een ruimere stal met vrije uitloop en hebben geen gekapte snavels. Je zou dus verwachten dat in die stallen geen bloedluis voorkomt, maar er schijnen toch een paar biologische boeren het middel met de fipronil te hebben gebruikt. En daarom kan niemand nu meer een lekker eitje bij het ontbijt nemen blijkbaar.

Ik krijg toch echt de indruk dat Nederland gek is geworden. Vorige week had ik al een column over genderneutraal taalgebruik en nu zijn de eieren aan de beurt.

Neem nou die supermarkt waar ik die lekkere eitjes altijd koop. Waarom zijn die eitjes ineens niet te koop? Omdat ze volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Oké. Maar een paar meter van die lege schappen waar de eieren normaal staan, is de balie en daar kun je zoveel sigaretten kopen als je maar wilt. Als er iets is dat schadelijk is voor de volksgezondheid beste NVWA, dan zijn het de stoffen die in die sigaretten zitten. Maar die zijn niet verboden door jullie, halve zolen!

Er zijn diverse soorten frisdrank te koop die suikervrij zijn, maar wel aspartaam bevatten. De Europese voedselwarenautoriteit heeft dat middel als veilig geoordeeld, maar Franse en Italiaanse voedselwarenautoriteiten zijn het daar niet mee eens. Onze NVWA vind het veilig mits binnen aanvaardbare hoeveelheden. Er is dus meer in de supermarkt dan alleen eieren met wat fipronil dat gevaarlijk of mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Maar de eieren moeten weg.

Een wetenschapper liet onlangs weten dat die hele discussie over de eieren onzin is. Hij zei: ‘Weet je wat gevaarlijk is voor de volksgezondheid? Keukentrapjes.’ En wat kan ik bij veel supermarkten kopen? Keukentrapjes.

Een jaar geleden was de norm voor die fipronil in eieren hoger dan nu. Die is vorig jaar fors naar beneden bijgesteld. Vorig jaar had iedereen al de eieren dus zonder gevaar voor de volksgezondheid kunnen eten en nu is het ineens schadelijk voor nieren, lever en schildklier. Weet je wat slecht is voor je lever? Alcohol. Heeft de NVWA daarom al die alcoholische dranken verboden?

Het is natuurlijk vervelend dat ik misschien een weekje geen eieren kan kopen, maar het is natuurlijk nog veel vervelender, ja zelfs catastrofaal, voor de pluimveesector en nog erger is het voor de kippen. Er zouden wel eens miljoenen kippen geruimd kunnen  gaan worden omdat ze bij de NVWA in hun broek schijten dat ze een claim aan die broek krijgen van consumenten die ineens overal pijntjes ondervinden.

Mensen die zonder blikken of blozen regelmatig bij een of andere fastfoodketen vette rotzooi eten.  Grote punten gebak met slagroom bij de lunchroom naar binnen werken, een pakje sigaretten per dag wegpaffen en al voor het avondeten een aantal witte wijntjes of biertjes op hebben, bellen nu ineens stad en land af om te weten te komen of ze wel een eitje kunnen eten.

Het is natuurlijk schandalig dat het bedrijf `Chickfriend’ het middel fipronil gebruikte in het bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Dan is het bedrijf zeker geen vriend van de kip zoals de naam doet vermoeden. Het is echter nog schandaliger dat de NVWA nu vindt dat de eieren vernietigd moeten worden en de kippen geruimd. Blijkbaar doen de lobbyisten van de tabaksindustrie en die van de medische industrie het beter dan die van de kippenboeren bij de overheid.

De boeren hebben trouwens de keus om de kippen te laten ruimen of ruien. Bij ruien gaan ze op dieet en raken hun vet en veren kwijt en daarmee ook de fipronil. Ik zou zeggen: doen! Er zijn de laatste jaren al genoeg kippen geruimd.

Heel Nederland staat nu op zijn kop over eieren met of zonder fipronil en welke eieren je wel en niet kunt eten. Zal ik eens wat zeggen? Je kunt ze allemaal gewoon eten. Ik heb vorige week vrijdag een lekkere uitsmijter gegeten in Lemmer, ik heb maandag een heerlijke Horiatiki salade met gekookte eieren gegeten en gisteren had ik een overheerlijk gebakken spiegeleitje op mijn bami goreng en ik leef nog steeds.