Tour de France

Morgen begint de 104e editie van de Tour de France. Veel mensen denken dat Froome hem voor de vierde keer gaat winnen. Ik twijfel eraan en hoop het ook niet. Niet omdat ik het hem niet gun, maar omdat ik het dan eentonig vind worden. Indurain mocht ik als renner ook graag, maar de Tour werd met hem erbij wel verschrikkelijk eentonig.

De Tour van vorig jaar was trouwens zeker niet eentonig, maar ik vind het vervelend als je steeds dezelfde winnaar krijgt. Toch geloof ik niet dat Froome deze keer weer wint. Daar heb ik een paar redenen voor. Vorig jaar heeft Froome de Tour eigenlijk gewonnen in een afdaling en in de tijdritten. Dit jaar zitten er nauwelijks tijdritten in het schema en de favorieten zullen toch niet nog een keer zo gek zijn om hem in een afdaling te laten wegrijden. In de bergen heeft hij niet zo kunnen excelleren als het jaar ervoor. Dit jaar heeft hij ook nog niet op het niveau van twee jaar geleden gereden. Hij zal wel meedoen voor de eindwinst, maar winnen zie ik hem niet. Er is nog een reden waarom ik Froome niet als kandidaat nummer één voor de eindwinst zie.

Het parcours is niet op zijn lijf geschreven, maar meer op dat van bijvoorbeeld Bardet. Bardet wordt er in een tamelijk vlakke tijdrit van zo’n veertig kilometer dik afgereden door Froomie. Maar er zijn totaal nog niet eens veertig tijdritkilometers in deze Tour. Hoe zou dat nou komen?

Frankrijk heeft al 32 jaar geen Tourwinnaar meer gehad. Dat steekt. Vorig jaar werd er ineens een jonge Fransman tweede. Die is nu een jaartje ouder. En heel toevallig vond de Tourorganisatie, ook Frans, het nodig om zo weinig tijdritkilometers in deze aflevering van de Tour te stoppen.

De tourorganisatie is dus misschien wel een beetje stout geweest bij het bedenken van de route. Ze hebben echter geen rekening gehouden met het feit dat er meer renners zijn die voordeel hebben bij een Tour met weinig tijdritkilometers. Quintana bijvoorbeeld, of Chaves. Dat zijn ook geen keien in tijdritten. Dat kan dus nog leuk worden.

Ik ben echt benieuwd naar Quintana. Hij wilde voor de dubbel gaan. Giro en Tour. En als je dat doet, dan kan het heel goed zijn dat je ze geen van beide wint. De Giro lukte gelukkig al niet. Die was voor onze Tommie. Nu eens kijken hoe het uitpakt in de Tour.

Er zijn er wel meer geweest die zich hebben verkeken op de dubbel. Volgens mij was de laatste die dat lukte Pantani. Contador en Nibali hebben het ook geprobeerd. Beide wonnen de Giro, maar Contador werd vijfde in de Tour die erop volgde en Nibali zelfs dertigste. Het is dus niet een appeltje-eitje. Alleen Merckx presteerde het om drie keer zowel de Giro als de Tour te winnen, maar die had dan ook geen concurrentie van enig niveau of hij had dat wel, maar stak er gewoon torenhoog bovenuit. Is Quitana nu trouwens voldoende hersteld van de Giro dat hij wel de Tour gaat winnen? Ik heb mijn twijfels.

Wie dan wel? Kan Bardet de verwachtingen van de Tourorganisatie waarmaken? Hij werd zesde in de Dauphiné. Fuglsang won die en Martin was tweede. Froome kwam er ook niet aan te pas. De Dauphiné is altijd een goede graadmeter om te kijken wie de favoriete renner voor de Tour is. Froome won de voorgaande jaren de Dauphiné en de Tour. Hij kwam er nu niet aan te pas, maar het schijnt dat hij zich richt op de dubbel Tour-Vuelta. In dat geval was het dus niet gek dat hij in de Dauphiné wat minder was.

Fuglsang won dus de Dauphiné. Toch zie ik hem de Tour niet winnen. Hij won vanwege een knotsgekke laatste etappe. Porte dan? Die is al lange tijd in bloedvorm. Porte was in het verleden echter nooit een renner voor een ronde van drie weken. Dan heeft hij altijd wel een slechte dag en als hij een slechte dag in de bergen heeft wordt hij ook meteen op minstens een kwartier gereden.

Wie dan? Mollema moet knechten voor Contador. O ja, die hebben we ook nog. Hij heeft zich aardig rustig gehouden. Ik denk echter dat hij over zijn top heen is. Dat zag je ook al in de Dauphiné.

We hebben natuurlijk ook nog Valverde. Goed voor je tourlijstje in weddenschappen, maar een Tour winnen zie ik hem niet doen. Hij komt te kort in drie weken, hoewel het dit keer niet zo’n zware Tour is als het bergop gaat. Hij zegt zelf dat hij gaat knechten voor Quintana. Ik schoot meteen in de lach toen ik het hoorde. Valverde knechten is hetzelfde als Rutte als minister.

Eens kijken. Wie hebben we verder nog? Simon Yates? `Meintjes? Aru? Het zou zomaar kunnen. Maar ik denk dat die toch nog iets te kort komen. Hoewel Aru ook al de Vuelta heeft gewonnen. Yates en Meintjes gaan wel voor de witte trui. Meintjes wil vast niet nog een keer van een Yates verliezen.  Martin? Niet in een ronde van drie weken. Latour? Te jong nog.

Ja, als ik dan verder niemand kan bedenken dan wordt het toch weer Froome, ben ik bang. Maar dan hoop ik wel dat het in een spannende Tour zal zijn met veel spektakel. Mijn geheime wapen is trouwens Majka. Hou die maar in de gaten.

Ik zal weer elke dag een Tourcolumn het licht laten zien en verheug me al op het vaak lachwekkende commentaar van het duo D&D. Maar alles beter dan José Been samen met Karsten Kroon. Ik ben ook blij dat Eurosport nog niet de alleenrechten van de Tour heeft. Dat scheelt een hoop ergernis.

Zaterdag de tijdrit in Düsseldorf. Stiekem droom ik van Jos van Emden in de gele trui.