FOK!sporter richting Olympische Spelen - Het begin

Het plan was er al voor de Olympische Winterspelen van 2014 en voor de Zomerspelen van 2016, maar een geschikte deelnemer vinden lukte niet en dus ging het niet door, maar dit keer doen we het wel: we gaan op FOK! een jaar lang een relatief onbekende sporter volgen op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang! Graag een groot applaus voor de eerste officiële FOK!sporter: Bruna Moura, afkomstig uit Brazilië en hard aan het werk om zich in het biatlon of het langlaufen - of natuurlijk allebei - voor de Spelen van Pyeongchang te plaatsen. 

Deze eerste column is natuurlijk vooral een soort introductie en we beginnen dan ook met de beweegredenen om op deze manier een vrij onbekende sporter te volgen richting de Spelen. Het is eigenlijk vrij simpel: we horen alles over sporters als Sven, Ireen, Sjinkie en Jorien en ook de grote internationale toppers zijn makkelijk te volgen. Als zij vooruit kijken naar de Spelen gaat het over de kleur van de medailles, maar voor een enorme groep sporters is dat helemaal geen punt. Hun ultieme doel, in elk geval voor het komende jaar, is om zich überhaupt voor de Spelen te plaatsen. Zeker als we in de meer exotische wintersportlanden kijken is dat vaak toch een zeer serieuze uitdaging, waarbij valt te denken aan zaken als een gebrek aan geld...of sneeuw. Omdat de rest van de media zich al uitgebreid bezighoudt met de grote namen, kiezen wij ervoor om de andere kant van het olympische verhaal eens uitgebreid te bekijken. 

Wat gaan we doen?

Hoe gaan we dat dan precies doen, vraag je je misschien af? De hoofdpersoon is zoals gezegd de Braziliaanse biatlete en langlaufster Bruna Moura en daar zal het dan ook vooral over gaan. Grofweg één keer per maand komen we met updates, soms iets vaker en soms iets minder vaak, afhankelijk van hoeveel er te vertellen valt. We volgen haar wedstrijden, werpen samen met haar een blik op de afgelopen en komende weken en, niet geheel onbelangrijk als je een atlete richting de Spelen volgt, we schatten haar huidige kans in om zich ook daadwerkelijk voor de Olympische Winterspelen te plaatsen. Als over een klein jaar blijkt dat het ultieme doel gehaald is gaan we ongetwijfeld nog even door, want dan zal Bruna natuurlijk speciaal voor FOK! leuke verhalen en foto's vanachter de zo moeilijk doordringbare deuren van het Olympisch Dorp voor ons regelen...nog meer reden tot juichen!

Onze FOK!sporter zullen we sowieso volgen tot duidelijk is of de Spelen gehaald zijn of niet, maar tussendoor zullen we ook proberen om de blik te verruimen en een plekje voor andere 'exoten' vrij te houden: denk aan een Keniaanse skiester, Oegandese snowboarder, Nigeriaanse bobsleester of een langlaufer uit Tonga, het kan allemaal. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom! We kunnen niks garanderen, maar als je ergens een wintersporter uit Verweggistan of Afgelegerije in de uitslagen ziet: laat het ons vooral weten en we proberen met hem of haar in contact te komen, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. 

Wie is onze FOK!sporter?

Het is al vermeld, maar voor de volledigheid nog één keer: we volgen de Braziliaanse Bruna Moura, geboren op 24 april 1994 en op het moment van schrijven dus 22 jaren jong. Na een veelbelovende carrière in het mountainbiken moest ze door een ernstige hartaandoening helaas stoppen, maar haar toenmalige coach - meervoudig olympiër Jaqueline Mourão - wist een openhartoperatie te regelen en langzaamaan mocht Bruna weer sporten. Ze rolde via de rollerski's van de Braziliaanse wintersportbond CBDN het wereldje van de wintersporten binnen, stond in augustus 2014 tijdens een trainingskamp van biatlonbond IBU in Chili voor het eerst in de sneeuw en besloot zich uiteindelijk volledig te richten op haar nieuwe lievelingssport(en). Liefhebberij werd al heel snel topsport en vanaf halverwege 2016 leeft ze als volwaardig professional in het Braziliaanse São Carlos, waar ze in een volledig door de bond gefinancierd appartement alle mogelijkheden krijgt zich te ontwikkelen en vooral keihard te trainen.

De weg naar de Olympische Winterspelen

Het bereiken van de Spelen van 2018 is het grote doel, maar makkelijk zal het zeker niet worden. Het zou Bruna's ultieme droom zijn om in het biatlon te mogen starten, maar juist in die sport is het nog eens extra moeilijk om je te kwalificeren. De top-22 van het landenklassement in de World Cup krijgt startbewijzen - voor Brazilië voorlopig onmogelijk - en voor de overige landen zijn er dan nog maar vijf of zes plekken te verdelen, afhankelijk van de prestaties van gastland Zuid-Korea. Een grote uitdaging dus en, eerlijk is eerlijk, iets waar ze nog niet echt bij in de buurt is gekomen.

De kans op succes is groter in het langlaufen, waar elk land één man en één vrouw mag sturen als deze op de wereldranglijst minder dan 300 zogenaamde FIS-punten hebben. De FIS is de internationale skifederatie en punten zijn te verdienen in de meeste wedstrijden: hoe minder je er hebt, hoe beter het is. Onze atlete staat op het moment ruim onder de 300 punten en dus aan de goede kant van de streep, maar er is één groot 'probleem': Jaqueline Mourão, 42 jaren jong, meervoudig olympiër en inderdaad, de voormalig mountainbikecoach van Bruna. Ze woont in Canada en scoort in wedstrijden in het Noord-Amerikaanse circuit regelmatig bijzonder goed. 

Ingaan op alle details wordt ongetwijfeld een beetje vermoeiend, maar hier komt het op neer: om naar de Spelen te mogen zal Bruna op de wereldranglijst Mourão moeten passeren, een erg pittige opgave, maar wel het grote doel. De tweede en enige andere optie is dat Brazilië twee dames mag sturen, waarbij aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan: beide dames moeten minder dan 100 FIS-punten hebben én één van hen moet in de top-300 van de wereldranglijst staan. 

De huidige kansen

We beginnen bij het begin, waar anders, en schatten de huidige kans in om op de Spelen van Pyeongchang namens FOK! een 'insider' te hebben. Vier dames proberen zich te plaatsen: naast Mourão en 'onze' Bruna zijn dat de 36-jarige Mirlene Picin en de 20-jarige Gabriela Neres, de boezemvriendin van Bruna. Onze atlete is op het moment in principe de nummer twee van Brazilië, maar staat nog wel vrij ver achter Mourão. We schatten de kans op succes aan het begin van deze reeks dan ook in op een voorzichtige 25%

De volgende keer

Gefeliciteerd! Je bent door de misschien wat droge introductie gekomen en dat is natuurlijk altijd mooi. Het seizoen is in volle gang en dus zal de volgende column geen maand op zich laten wachten. Over een kleine twee weken zijn we weer terug met de avonturen van FOK!'s nu al favoriete Braziliaanse langlaufster, waarbij we het onder meer gaan hebben over de Winteruniversiade en het aankomende wereldkampioenschap, waar ze haar debuut zal gaan maken! 

Uiteraard staat onze FOK!sporter Bruna in elk geval altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden, dus ben je nieuwsgierig - het liefst natuurlijk over iets wat nog wel een klein beetje met sport te maken heeft - laat het dan vooral in de reacties weten. We kunnen namelijk wél garanderen dat je vraag in de volgende column zo goed mogelijk beantwoord zal worden! Natuurlijk zijn suggesties en verbeterpunten ook van harte welkom