De FOK!sporter - WK-debuut en live op TV

Iets minder dan twee weken geleden introduceerden we Bruna Moura, een Braziliaanse langlaufster en biatlete en bovenal de eerste officiële FOK!sporter: een sporter die we gaan volgen richting de Olympische Spelen. Niet met de gedachte over welke medailles er allemaal gewonnen gaan worden, maar om naar de andere kant van de Olympus te kijken, die waar het voornaamste doel is om zich überhaupt voor de Spelen te plaatsen. Het hoogtepunt van het seizoen komt eraan, tijd voor een update! 

Winteruniversiade
Begin februari stond de Winteruniversiade in Kazakhstan op het programma: een eerste kennismaking met iets wat vergelijkbaar is met de Olympische Spelen. De Universiade wordt immers ook wel de 'Olympische Spelen voor studenten' genoemd: er zijn sporters uit landen van over de hele wereld, in allerlei sporten en men wordt gehuisvest in een heus atletendorp met ruime appartementen. 

"Een prachtige ervaring", vertelt Bruna ons duidelijk, waarbij ze een inkijkje geeft in het leven in een atletendorp op een dergelijk evenement: "De vrijwilligers waren zo ontzettend aardig en gastvrij. Bij mijn wedstrijden waren ze zelfs voor mij aan het juichen, terwijl ze dat voor de rest niet deden. Alles in het dorp is ook zo enorm goed georganiseerd, alle gebouwen zijn interessant om te bekijken. Een religieus centrum bijvoorbeeld, met ruimten voor allerlei verschillende religies, waar mensen met verschillende geloven samenkomen met sport als gemeenschappelijke factor. Ik waardeer elke seconde daar en alles wat ik gezien heb. Het eten was overigens ook echt heel goed! Je kunt zoveel eten als je wilt, allemaal gratis, en we konden kiezen uit Aziatisch, Europees, Kazachs, vegetarisch en wat je allemaal nog meer kunt bedenken, allemaal voor niks!"

De resultaten op de Universiade waren overigens prima en bij de finish van de vijf kilometer achtervolging in vrije stijl werd onze FOK!sporter ook nog eens uitgebreid in beeld gebracht, beter kan niet!

Bruna passeert de finish op de Universiade (1:00) en wordt daarna uitgebreid in beeld gebracht, zwaaiend naar het scherm in het stadion...te moe om na te denken, zullen we maar zeggen (Bron: YouTube)

WK-debuut
Elke atleet die ambities heeft om op de Olympische Spelen te staan zal toch ooit zijn of haar debuut op het allerhoogste niveau moeten maken. Bruna heeft al meegedaan aan het WK biatlon voor junioren, maar zoals de naam al doet vermoeden zijn dat louter juniores. Het WK zomerbiatlon kende afgelopen zomer een aantal toppers uit de winter, maar lang niet iedereen was aanwezig. Dit keer is het anders: onze FOK!sporter doet mee aan het wereldkampioenschap langlaufen in het Finse Lahti. Niet alleen juniores, niet alleen studentes, niet slechts een handjevol toppers als tegenstand....nee, de voltallige wereldtop is aanwezig, inclusief hun erelijsten vol World Cup-zeges, olympische gouden medailles en wereldtitels. 

Woensdag 22 februari beginnen we, dan staat de vijf kilometer in klassieke stijl op het programma. Jammer voor Bruna, want op de vrije stijl is ze aanzienlijk beter. Deze wedstrijd is een kwalificatiewedstrijd waar vooral deelnemers uit de kleinere wintersportlanden aan de start verschijnen - zo staan er twee Libanese en vier Iraanse dames op de startlijst. Er doen 35 vrouwen mee en de beste tien plaatsen zich voor de échte wedstrijd, die over tien kilometer klassieke stijl. Daar strijden op 28 februari de allerbeste langlaufsters ter wereld om het goud en de beste tien van de kwalificatie mogen ook laten zien wat ze waard zijn. 

Op donderdag 23 februari wordt de sprint in vrije stijl gehouden en daarmee zijn we dan aangekomen bij de allereerste keer dat de eerste FOK!sporter het rechtstreeks tegen de absolute wereldtop op gaat nemen: in de sprint start iedereen immers in de kwalificatie, waarna de beste dertig naar de knock-outfase gaan. 

Na het WK in Finland zit het seizoen er op en na twee maanden uit de koffer leven wordt de terugreis naar huis eindelijk ingezet. Dat de Braziliaanse bond wellicht niet al te veel vertrouwen heeft in een klassering bij de eerste tien van de kwalificatiewedstrijd van woensdag blijkt overigens wel uit het feit dat de terugvlucht naar Brazilië al voor 24 februari gepland staat....vier dagen voor de hoofdrace. Wat uw schrijver betreft bestaat er dan ook een realistische kans dat dit omgeboekt moet worden, want hoewel het erg lastig wordt om 25 dames te verslaan - zeker zeven van de 34 concurrentes zijn sowieso sneller - is het verre van onmogelijk. 

Uiteraard hebben we Bruna om een korte vooruitblik op het hoogtepunt uit haar carrière gevraagd: "Ik ben erg zenuwachtig, maar goed, dat is wel begrijpelijk bij zo'n groot en belangrijk evenement! Verder hoop ik dat ik, ondanks dingen die persoonlijk niet helemaal lekker lopen, van elk moment kan genieten zoals ik dat op de Universiade deed. Daar voelde ik me namelijk blij om de resultaten, maar vooral omdat ik in staat was om van elke seconde te genieten! Als ik dat op het WK hier weer kan doen, ongeacht de resultaten, zou het voor mij een van de mooiste momenten uit mijn leven zijn "

Live op TV!
Tijdens het Open Europees kampioenschap biatlon was ze live op TV te zien, tijdens de Universiade kon de hele wereld zien hoe onze FOK!sporter Bruna totaal uitgeput naar het grote scherm in het stadion zwaaide - in plaats van naar de TV-camera -  en ook dit keer kunnen we haar gaan bewonderen. Eurosport zendt de kwalificatiewedstrijd live uit, woensdag 22 februari vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd! Alle ogen zijn op startnummer zestien gericht - die van ons in elk geval - en dus zeggen we: vamos, en tot de volgende keer