Sinterklaasfeest zoals het niet bedoeld is

“Zo is Sinterklaas niet bedoeld!” Deze kreet hoor je regelmatig van de mensen die de Zwarte Pietendiscussie beu zijn. En van mensen die iedere feestdag aangrijpen om De Grote Commercie er weer van langs te geven. Sinterklaas is bedoeld als een gezellig kinderfeest. En toch komen er daar wel eens aspecten voorbij, waarvoor Sinterklaas toch ook niet helemaal bedoeld is…

Bij binnenkomst van Sinterklaas schrikken de kinderen even. Vooral de jongste is wijsgemaakt dat hij in de zak meegaat als hij stout is geweest, maar na het zien van de zak met cadeautjes durft ook hij dichterbij te komen. De jongen durft niet aan de baard van Sinterklaas te trekken, zoals opa hem had ingefluisterd. Maar dan roept hij ineens: “Sinterklaas, u heeft dezelfde schoenen als papa!”, waarop de oudste zus antwoord: “Hehe, hij heeft het eindelijk door…”

Maar met deze ontdekking mocht de avond niet beginnen, dus na een tik voor de oudste en afleiding voor de jongste bleef de utopie in stand. Sinterklaas is in eerste instantie natuurlijk een waar familiefeest. En waar de familie bijeen komt, duiken er bij diverse familieleden bijzondere trekjes op. Vooral als de koude kant is aangesloten, begint de strijd om de kinderen. Bij ieder leuk cadeautje voor de nietsvermoedende vrolijke kinderen werpt de ene oma een blik op de ander. Onder het genot van een borreltje wordt er in geheimtaal geseind: “Kijk, ze vindt mijn cadeau veel leuker! Bitch.” “Wat nou, kut, we hadden een grens van 30 euro afgesproken voor het hele gezin, niet per persoon!”

Ook kent iedere familie wel zo’n gezellige schoonmoeder of gekke tante die net niet helemaal de grens tussen haar humor en echte humor begrijpt wanneer ze de gedichten schrijft. Daardoor vallen er regelmatig ongemakkelijke stiltes op de avond, wanneer iemand weer een van haar teksten voordraagt aan de familie: “Sinterklaas wist niet zo goed wat hij moest kopen, voor een man wiens vrouw net is weggelopen. Veel plezier met deze leuke poetsdoek, want nu ben je weer op zoek.”

En terwijl de ouders bezig zijn met hun eigen gezelligheid, is er natuurlijk ook nog altijd het gevaar van kinderen die te veel chocola eten en als een dolle door de kamer rennen, waarbij ze per ongeluk net dat ene breekbare cadeautje kapot laten vallen. Of een pepernoot onder de bank vinden, die zeker niet bij de collectie van dit jaar thuishoort. Maar dat alles geeft helemaal niet. Want het échte Sinterklaasfeest doen we ieder jaar opnieuw voor de kinderen.