Ninetiesrevival

Een tijd geleden schreef ik al een column over Kiesza's 'Hideaway', een heerlijke nineties-achtige plaat waarvan ik vermoedde dat 't weleens een hit kon gaan worden. Dat is inmiddels het geval: het nummer staat op één in Nederland en een aantal andere landen.

Voor FOK!toen zal ik daarom de komende tijd een aantal artikelen (blijven) schrijven over (1999-)ninetieshits en -artiesten. Britney's '...Hit Me Baby' kwam een tijdje terug al voorbij. Gisteren was Toy-Box aan de beurt, vandaag Eiffel 65 en binnenkort o.a. de Bomfunk MC's, Darude, Gigi D'Agostino, Aqua, Vengaboys en meer.

Suggesties zijn meer dan welkom. Aangezien ik destijds een opgroeiend kind was ken ik een hoop, maar slechts een klein gedeelte bij naam. Wikipedia helpt, maar jullie waarschijnlijk nog beter. Ik zoek kortom geweldige krakers uit +-1999 (15 jaar gelee) en +-1994 (20).

Voor (in, net voor of rond) 1994 heb ik reeds:

Rednex - Cotton Eye Joe
Ace of Base (All That She Wants, The Sign)
Kosheen - Hide U
Scatman John - Scatman

Dus vul aan, waarde kenners en liefhebbers! Of 't nou '93-'95 is of '98-'00.

Ninetiesmuziek -specifieker, eurodance, europop en eurotrance- stierf, sinds de 21ste eeuw begon, langzaam af: het evolueerde, ging op in andere stijlen, werd steeds meer een karikatuur van zichzelf die vooral op kinderen werd gemarket en eindigde als standaardbeats en -deuntjes in elk basaal muziekmaakprogramma.

Maar ze zijn weer terug, die kekke jaren negentig! Met Kiesza op één hoop ik vurig dat we de komende tijd een aantal nieuwe 90s-retro-acts mogen gaan verwelkomen. Sowieso was Nederland altijd al een geweldige afzetmarkt voor eurodance - dat zal ook zo zijn bij een revival ervan.

Dat wordt hoog tijd. Een van de eerste krakers van het tijdperk, Snap!'s 'The Power', wordt dit jaar alweer 25 jaar. Daarom, kortom, verdienen de nineties veel meer aandacht en krijgen ze die ruimschoots in de komende maanden op FOK!.