Is mijn geld wel veilig?

Al enkele jaren zijn niet alle banken in de wereld meer te vertrouwen. Regelmatig vallen banken om of worden genationaliseerd. Dat is echt niet alleen in landen als Griekenland of Cyprus. De DSB was gewoon een Nederlandse bank. En vallen ze niet om dan worden ze wel aangevallen.

Ik heb mijn geld op de ABN AMRO en de ING. Het meeste staat op de ING. Gelukkig glipte ik er steeds tussendoor toen de ING te maken kreeg met een storing en later met een cyberaanval, maar veel mensen hadden daar wel last van. Ik vraag me daarom al een tijdje af of het niet anders kan? Ik ben er echter geen voorstander van om het spaargeld in een doos onder het bed te bewaren. Wij wonen weliswaar niet in Gouda, maar zelfs bij ons zou er kunnen worden ingebroken. Dan heb je het geld van de bank gehaald omdat je bang bent voor hackers en dan wordt er bij je thuis ingebroken. Dat schiet niet op. Maar wat dan?

Ik ben eens in de geschiedenis gedoken en heb gekeken wat men in het verleden zoal deed.
In de oudheid was er voornamelijk ruilhandel. Zou dat nu ook kunnen? In 1989 kon ik tijdens onze reis door Egypte drie kamelen krijgen in ruil voor mijn vrouw. Dat was heel veel 'geld'. Maar wat zou ik in Nederland met drie kamelen moeten? Ik had bovendien maar twee plaatsen in het vliegtuig gereserveerd. En wat moet je als je een lelijke vrouw hebt? Ruilhandel is bovendien alleen handig als je iets te ruilen hebt. Hier in Nederland in deze tijd zou ik niet weten wat ik de groenteman moet geven in ruil voor een pondje tomaten en een paar rode paprika's.

Ik zou natuurlijk wel mijn diensten kunnen aanbieden in ruil voor spullen. Ik kan met een tuinder afspreken dat ik een uurtje tomaten kom plukken in ruil voor een pondje tomaten en een paar rode paprika's. Maar je kunt ook weer niet overal je diensten aanbieden in ruil voor wat goederen. Stel je voor. Ik kom de winkel van J22 binnen en zeg tegen de verkoopster: 'Als jij een mooie spijkerbroek voor me hebt dan kom ik morgenmiddag een paar uurtjes naaien.'
Bovendien zou ík nog wel mijn diensten kunnen aanbieden in ruil voor bepaalde goederen, maar wat moeten ouderen in een zorginstelling voor diensten aanbieden? Hoewel, nu ik er zo over nadenk is er misschien toch wel iets dat ze kunnen aanbieden. Als ze nu eens een sponsor zoeken, dan kunnen ze reclame van die sponsor op hun kleding en rolstoelen bevestigen. Ze moeten dan natuurlijk wel proberen om vaak in het openbaar te verschijnen en dan niet alleen in de koffiehoek bij Appie natuurlijk. Misschien kunnen ze de Rabobank vragen om hen te sponsoren. Zolang die bank niet is omgevallen kan dat nog natuurlijk. Bovendien hoeven ze bij Rabo dan niet bang te zijn dat die oudjes epo gebruiken. Ze nemen natuurlijk wel aardig wat in, maar die middelen zijn bij hen niet verboden.
Ik zie al een heel team ouderen ontstaan. Die kunnen zich dan aanbieden bij BNN. Het Raborolstoelgoldenoldiesteam. En als het bij die omroep niet lukt, dan kunnen ze altijd nog iets proberen met Ali B. en zijn rappers. Die vallen ook allemaal op ouderen.

Toch ben ik bang dat dit allemaal maar lapmiddelen zijn. Dat ze het geld niet kunnen vervangen. Maar onlangs las ik iets dat misschien wel het geld kan vervangen. Na de ruilhandel en voor het geld waren er ook middelen waarmee je kon betalen. Zout bijvoorbeeld. Het woord salaris stamt er nog vanaf. Zout is in het Latijn namelijk 'sal'. De Romeinen hadden dat als betaalmiddel. Schelpjes werden ook wel gebruikt als betaalmiddel. Men maakte dan van die schelpjes een ketting en had op die manier altijd het geld bij de hand. Nou, niet bij de hand, maar om de nek. In ieder geval dus dichtbij. Die schelpjes werden 'moneta' genoemd. Het Nederlandse 'munt' en het Engelse 'money' zijn daarvan afgeleid. Zout en schelpen waren dus belangrijke betaalmiddelen. Helaas voldoen die niet meer in onze tijd. Zelfs de Papoeaas kun je niet meer met kraaltjes paaien.

Maar er is wel iets anders: bitcoins. Je moet de mijnen in om eraan te komen, maar die zijn lang niet zo erg als de zoutmijnen. Bitcoins hadden al mijn belangstelling voordat Alexander Klöpping er in De Wereld Draait Door over begon. Toch was ik er eigenlijk al te laat bij. De wisselkoers van een bitcoin was enkele maanden geleden € 5,00 en op het moment dat ik deze column schreef (zaterdag 6 april 2013) € 112,90. De bitcoin stijgt voortdurend in waarde. Dat is ook het gevaar. Er kan op die manier deflatie ontstaan. Er worden namelijk maar 21 miljoen bitcoins uitgegeven in de wereld. Momenteel zijn er 9 miljoen uitgegeven. Er is dus nog wel even te gaan voor ze allemaal weg zijn.

Maar er zijn ook voordelen aan de bitcoin. Er zal vermoedelijk nooit inflatie optreden. De betaling gaat sneller, want met een muisklik heeft de ander de betaling. Wil je een betaling naar het andere eind van de wereld doen dan gaat dat net zo gemakkelijk als een mailtje. En, zeer belangrijk, je inkomsten en uitgaven zijn niet traceerbaar. Banken en overheden hebben er geen invloed op en kunnen er niet bij. Jullie snappen wel dat banken en overheden dus niet blij zijn met dit virtuele geld. Het is dan ook te hopen dat het niet net zo met de bitcoin zal aflopen als met Napster.

Wat moet je doen om eraan te komen? Zoals ik al vertelde moet je de mijnen in. Maar dan de virtuele mijnen. Je downloadt een portemonnee voor de bitcoins en een maakt een account aan bij een mining pool zoals deepbit. Je hebt dan nog software nodig zoals guiminer. Dat is allemaal gratis. Als dat is gebeurd kun je samen met veel anderen je bitcoins gaan delven. Je kunt ook individueel de virtuele mijnen in, maar dan moet je flink wat echt geld neertellen voor een zeer krachtige computer.

Toch vraag ik me nog iets af. Internetbankieren doe je op een pc of met je mobieltje met virtueel geld. Een bitcoin is ook virtueel geld. Het enige verschil is dat je bij de banken ook echt geld kunt pinnen en je kunt geen echte bitcoins pinnen. Als het internet plat gaat door wat voor oorzaak dan ook, kun je niet internetbankieren, maar heb je ook geen zak aan je bitcoins. Banken zijn een doelwit van hackers. Hackers hebben echter ook al een aanval gepleegd op de Mt Gox-beurs waar bitcoins worden verhandeld. Dat laatste waarschijnlijk om de waarde te doen dalen. Je virtuele geld in de vorm van bitcoins is dus ook niet echt veilig. Dan toch maar contant geld in een ouwe sok in de linnenkast tussen de onderbroeken?

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar trudynielsen1967@yahoo.com. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns