Goeie stoel, 500 euro per uur

Wanneer die reclame van Emirates op Radio1 wordt gedraaid, gaat de knop op mute. Die maatschappij zal zeker niet zonder doelgroep zitten, anders was die spot er niet. Maar normaal is anders. Gramps, waar erger jij je aan?

Nou, je wordt aangemoedigd om met Emirates naar Dubai te vliegen. Je krijgt een vipbehandeling: chauffeur die je naar Schiphol haalt, een glaassie sjampoepel in de viproom en een geweldige, ruime, heel luie stoel tijdens de vlucht. Wat kost dat feest? Vanaf 2911 euro, geen geld toch? Nou… Je hoeft echt niet lang te zoeken om een redelijk comfortabele vlucht naar Dubai te boeken voor twee mille minder. Dus kan ik als stukkiesschrijver lekker gaan chargeren en stellen dat je tijdens een vlucht van een uur of vier dus bij Emirates zulke fantastische stoelen hebt dat je daar 500 euro per uur voor over hebt. Die stoel wil ik wel eens proberen. Maar daar betaal ik echt niet voor, ik ben niet gestoord.

Wat is hier aan de hand? Ik denk niet dat deze reclame bedoeld is voor de echt puissant rijken, want die hebben hun eigen jet, of ze hebben samen met anderen een vliegtuig. Een soort timesharing dus. Het gaat dus niet om een doelgroep waar het geld aan alle kanten over de plinten klotst. De duur van de vlucht is niet korter dan die van u en mij, dus dat is ook geen punt van overweging. Ik denk dat we het hier over een zelfverklaarde elite hebben die niet tussen het klootjesvolk in een krappe stoel wenst te worden vervoerd. Maar als je in een bedrijf in moeilijkheden werkt en verneemt dat je directeur met Emirates vliegt, dan ga je toch nadenken. Wie nu begint te zeuren over jaloezie, die kent Gramps niet, want dat is onzin. Net als dit soort idioterie.

U raadt het al, ik wil het met u over uitwassen hebben. Over die meneer die per vergissing de rekening thuis kreeg die naar zijn verzekeraar had gemoeten. Er werd een bedrag van 935 euro geschreven voor het verwijderen van oorsmeer, een karweitje waar de arts zich niet mee bemoeide en dat door een verpleegkundige in tien minuten werd uitgevoerd. Jawel, in een ziekenhuis, maar toch. Ik heb mijn rekenhoofd dus maar eens ingeschakeld en een heel grove besomming gemaakt van wat zoiets echt zou mogen kosten. Heel grof, maar je moet toch ergens beginnen, nietwaar? Iedereen weet dat zo’n bedrag buiten alle proporties is, maar hoe ver? Moet het 100 euro zijn en is de rest strijkstok? Of 200? Ik begin helemaal blanco aan dit stukkie, ik heb nog niks gerekend dus ik ben aan het eind net zo wijs als de lezer en aan het begin trouwens ook.

We nemen een EHBO-kliniekje op de korrel. Met een paar artsen, wat verpleegkundigen, administratie, met een wachtruimte, een paar behandelkamers, kleine operatiekamer, de hele bubs. Daar moet je toch wel een paar simpele cijfers op kunnen loslaten. Het voordeel van zo’n kliniek is dat zij zeven dagen per week fulltime in bedrijf is, dus worden de kosten ook over heel veel uren uitgesmeerd. Laten we eens wat cijfers op een rijtje zetten.

Het personeel zal, net als in andere takken van sport, al gauw zo’n 70 a 80% van de totale kosten op zich nemen. Wat hebben we zoal nodig? Overdag dubbele bezetting, dus tweemaal 8 uur twee artsen, tijdens de nachtelijke uren één. Dat kan met 7 artsen. Overdag 3, tijdens de nacht 2 verpleegkundigen. Houd het maar op 12 verpleegkundigen. Wat gaat dat kosten? 7 maal 150 mille plus 12 maal 60 mille, dat is bijna 1,8 miljoen.

Leiding plus administratie houden we op drie ton. Huur gebouw plus onderhoud, ai, dat is duur want de werkruimte moet grotendeels aseptisch worden gehouden. Laten we eens zeggen een ton of zes per jaar. Medicijnen en verbandmiddelen zeg eens vier ton. Wat hebben we dan samen? Als ik goed reken is dat 3,1 miljoen per jaar. Ik zal vast wel wat vergeten zijn, dus gooien we er nog wat poen tegenaan en gaan we naar 3,65 miljoen per jaar. Per dag is dat dus 10.000 euro. Kijk, nu kunnen we wat handzamer gaan besommen.

We rekenen nu eens met artsenuren, dat zijn er hier 40 per dag. Dus moet ieder uur 250 euro opbrengen. In dat bedrag zit alles verrekend. Als je dus in een paar minuten iemands oren schoonmaakt en je rekent daarvoor een kwartier, dan kost dat iets meer dan 60 euro. En je schrijft een rekening van 935 euro!!!??? Tijd om Gramps eens vreselijk om zijn oren te gaan slaan. Man, jij bent echt helemaal wappie-badmuts geworden. We weten het nu zeker, laat een ingenieur noooooit een kliniek bouwen, dat wordt een grote ramp. O ja? Ja! O!

Man, je zit veeeel te laag met je besomming, zeker 100%. Best joh, jij bent de medicijnman, of, nog erger, de manager, dus jij hebt ervoor doorgeleerd. O ja, die manager moet natuurlijk ook een stinkend duur betaalde plek hebben in de organisatie, dus buig ik als prutser eerste klas deemoedig het hoofd en verdubbel de prijs die mijn kliniek moet kosten. Dan kost dat oorsmeer verwijderen toch zomaar effe 125 euro. Maar dan zit ik nog steeds met een strijkstokvraagje. Van ruim 800 euro.

Kijk, ik ben ook niet van gisteren, maar kan iemand mij een bevredigende verklaring geven voor het feit dat een doodsimpele behandeling minstens 8 en misschien wel 16 keer over de kop gaat bij de verrekening? I rest my case.