WNL - Het SBS6 van de publieke omroep

Soms gaan veranderingen zo geleidelijk, dat je het niet meteen in de gaten hebt. Ooit kon ik de dag zeer plezierig starten met het ochtendaanbod op de Nederlandse publieke omroep. Een programma als Goedemorgen Nederland en een aantal uitstekende voorgangers voorzagen mij iedere ochtend van een goed en gedegen actualiteitenprogramma in combinatie met een NOS Journaal, waarna ik me – geheel op de hoogte van de actualiteiten – weer naar mijn werk kon begeven. Inmiddels is dit echter alweer even vervangen door omroep WNL. Met het armetierige “Vandaag De Dag”. Bagger!

Nu wil ik het niet over één enkel programma hebben. Ik vind GTST ook een verschrikkelijk kloteprogramma en dan kijk ik dus gewoon niet. Kwestie van zappen. Gewoon niet kijken. Dat is in de ochtend echter lastiger door een veel kleiner aanbod aan andere programma´s.
Nee. Wat mij nog het meest steekt is de omroep die hier achter zit. Omroep WNL!

De volgende tekst staat op de site van WNL:
"WNL is een publieke omroep, die in februari 2009 op initiatief van De Telegraaf en in eerste instantie onder de naam “Wakker Nederland” is opgericht, omdat veel Nederlanders het gevoel hebben, dat hun mening niet meer terug te vinden is op de Nederlandse radio en televisie.
Zij herkennen zich niet meer in de bestaande publieke omroepen. WNL doet daar wat aan en vertaalt de waarden en normen van de grote groep Nederlanders, die 'de ruggengraat van de Nederlandse samenleving' vormt."

Welnu. Laat me eerst de volgende suggestie loslaten op die 'ruggengraat van de Nederlandse samenleving':
“Je kunt ook naar SBS6 kijken!”

Nu is het lastige bij WNL dat ze niet direct aangeven welke mening zij niet terugvinden. Me dunkt dat iedere Nederlander zijn zegje kan doen op de Nederlandse radio en televisie. Is het niet bij de publieke, dan is het wel bij de commerciële omroepen. Bij Hart van Nederland kom je tenslotte al met een verkrachte goudvis of het lustrum van de plaatselijke sjoelclub op televisie. Het is eerder de vraag of je het lef hebt om je mening ergens te ventileren.

Wat is dan die mening die WNL wil delen? Wat zijn die zogenaamde waarden en normen van die enorme groep mensen? Nu hebben ze gelukkig ook weer niet zo heel veel zendtijd en zijn er nog niet zo heel veel WNL-programma's, maar het vreselijke Avondspits van Joost Eerdmans licht toch wel een duidelijk tipje van de sluier op.

Joost mag iedere avond tussen half zeven en zeven uur via Radio 1 zijn mening de ether in pleuren en gaat daar dan graag over in discussie met luisteraars.
Nou ja. Discussie? Joost Eerdmans heeft doorgaans stellingen en meningen die De Telegraaf in '40-'45 nog zou hebben doen blozen en schoffeert in dit halfuurtje iedere beller en luisteraar die hem tegenspreekt. Alles wat hij ooit aan het handje van Pim in de Tweede Kamer had willen roepen of als vicepremier namens de LPF had willen doorvoeren, pleurt hij nu in een halfuur goedkope radio. En dat met een fanatisme welke een blanke televisiepredikant in Texas niet zou misstaan.
En á la LPF of PVV weet hij haast bij ieder onderwerp – van dierenmishandeling tot de maximumsnelheid op snelwegen – nog eens lekker uit te halen naar alles wat naar links ruikt.

Joost Eerdmans. Uitgespuugd bij menig partij, website en omroep. En juist dat gedrocht weet nog een plekje te vinden bij omroep WNL.
Wakker Nederland? Debiel Nederland! De afvoerput van de publieke omroep!

Terug naar “Vandaag De Dag”. De ochtenduitzending van WNL.
Nieuws dat volgens WNL een  grote groep Nederlanders dus wil zien en horen. Ik had niet verwacht dit ooit nog te zullen schrijven, maar het is echt van een niveau dat vér onder dat van Hart van Nederland van SBS6 ligt. Er zijn piratenstations met betere presentatoren. De onderwerpen overstijgen qua nieuwswaarde amper dat van de vermiste cavia's. Ze duiken daar zelfs nog eens lekker onder ook!
Zonder de reguliere journaals van de NOS er tussendoor, ga je echt met NUL informatie de deur uit!

Besparen op de publieke omroep? Flikker dan vooral meteen dat ellendige WNL van de zenders. En laat die verrekte Eerdmans nooit, maar dan ook echt nóóit meer een salaris vanuit belastinggelden krijgen. Niet als politicus maar zéker niet als programmamaker.