Een blijde boodschap

Een blijde boodschap. Alleen de term doet je al een beetje glimlachen. Het kan haast geen slecht nieuws zijn! Toch kun je het ook wel een beetje relativeren door te stellen dat een keer goed poepen na een week constipatie ook een verdomd blijde boodschap is.

De blijde boodschap is ook direct gerelateerd aan het Bijbelse verhaal over de verlossing door Jezus Christus. Althans: als je het gelooft en aanneemt is het een blijde boodschap. Het is dan wel een verhaal over verlossing, ontlasting en vergeving, maar wie het niet aanneemt gaat nog steeds naar de hel en zal toch echt eeuwig branden in de poel van zwavel en vuur.
Tja. Ik kan het niet mooier maken dan het is. Achter een blijde boodschap schuilt nogal eens een “maar”.

De geboorte van je eigen kind was ook zo’n geweldige gebeurtenis. Een gezond kind met alle tien vingers en tenen, die meteen een stevige keel liet horen, is voor iedere ouder goed nieuws. Voor de rest van de familie ook. Voor de hele buurt! De slapeloze nacht die direct op de geboorte volgt, is in de euforie van de blijde geboorte nog goed te dragen. Na drie slapeloze nachten is het goede nieuws er alweer af. Een echte huilbaby wordt op den duur door heel de straat verwenst.
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb die twee schreeuwers van mij nogal eens vervloekt, als ze hele nachten het huis op stelten zetten.

Niettemin. Ook dat vergeet je snel en dan geniet je weer van alle mooie dingen van het ouderschap. Wat voor een etterbakken het soms ook zijn: het “houden van” stopt nooit.

Ook een blijde boodschap. Het vermogen om van iemand te houden. Verliefd worden en zijn is heerlijk. Met name die verliefdheid stopt echter vanzelf weer eens. Van iemand houden is dan de overtreffende stap van verliefdheid, maar voelt lang niet altijd even blij. En dan gaan mensen wel eens gekke dingen doen. Naar de parenclub om de eerste spanning terug te halen? Ga dan samen bungeejumpen of zo!
Dit tekent wel meteen hoe mensen blijde boodschappen weten te devalueren.

Als je werkloos bent en je jezelf compleet focust op een  nieuwe baan, is alleen een arbeidsovereenkomst een blijde boodschap. Zie je het breder en wil je op zoek naar een compleet nieuwe carrière, dan is een toelating tot een leuke studie al helemaal geweldig en hou je die toekomstige baan vast als drijfveer. Wie door leeftijd of andere oorzaken niet aan de bak komt en dit accepteert, is dolgelukkig met een leuke hobby, werk in een kringloopwinkel en/of koffieschenken in een buurthuis.
Dit zijn drie manieren om iemand totaal gelukkig te maken. Toch zijn deze drie situaties onmogelijk op de drie verschillende mensen met hun drie verschillende invalshoeken toe te passen.

Maar kan slecht nieuws dan ook een blijde boodschap zijn?
In feite wel. De beste man die weet dat hij nooit meer aan de bak komt, kan het als een bevrijding ervaren. Iemand die al jaren loopt te tobben met vage klachten, is zelfs met een vervelende diagnose blij, omdat het een stuk onzekerheid wegneemt. Iemand die totaal op z’n bek gaat, kan tot het besef komen dat het nu tijd is voor een nieuwe start.

En dat is wellicht de meest blijde boodschap. Elk nieuws – positief of negatief – kan een nieuwe start zijn of tot een nieuwe start leiden.

Maar goed. Als poepen al als blijde boodschap kan worden ervaren, dan zijn er toch nog heel wat meer triviale zaken, die ook als zeer aangenaam kunnen worden ondergaan? Je hoeft alleen maar te kiezen.