Dierenleed

Onlangs zag ik de doodstrijd van een hommel op mijn terras. Hij liep traag over het terras, ging af en toe op zijn rug liggen en met de pootjes spartelen en dan weer een stukje lopen. Uiteindelijk hield hij zijn poten stil en was heengegaan.

Had ik niet met hem naar de intensive care voor dieren gemoeten?
Intensive care voor dieren? Ja, die heb je. Je hebt ook de dierenambulance en EHBO-cursussen om dieren de eerste hulp te bieden op weg naar de dierenarts.
Maar dat was allemaal niet weggelegd voor de hommel op mijn terras. Ten eerste had ik zelf de eerste hulp moeten bieden, want zijn doodstrijd duurde maar zo’n tien minuten. Maar als ik op Google ‘EHBO, hommel’ zoek dan krijg ik de handelingen die ik moet verrichten als ik door een wesp of bij ben gestoken. Als ik op Google echter op ‘EHBO, kanarie’ zoek, dan krijg ik de site: EHBO bij dieren.
Wat heeft een kanarie dat een hommel niet heeft? En dat terwijl een hommel juist heel belangrijk is voor ons mensen. Veel belangrijker dan de kanarie.

Als iemand van de dierenpolitie toevallig langs mijn huis loopt en naar binnen kijkt terwijl ik net mijn hond aan het aftuigen ben, dan krijg ik beslist een boete. Maar als hij of zij ziet dat ik een spin opzuig met de stofzuiger, dan gebeurt er niets, terwijl dat volgens mij een langzame, pijnlijke dood tot gevolg heeft.
Weten jullie hoeveel spinnen er alleen al in Nederland dagelijks in de stofzuiger verdwijnen? Dat moeten er duizenden zijn. Toch heb ik nog nooit ‘Wakker Dier’ op het Malieveld zien protesteren met spandoeken waarop de leuze: ‘Massamoord! Het is bij de wilde spinnen af’.
Ik maak me sterk dat Marianne Thieme wel eens een mug heeft doodgeslagen.
Als er ratten op etensresten in mijn tuin afkomen, krijg ik rattengif van de gemeente. Als ik zeg dat er katten, reigers en meeuwen op afkomen, dan krijg ik dat gif niet.

Ik vind het prima dat de Partij voor de Dieren de bio-industrie wil aanpakken, want wat daar gebeurt is ook te gek voor woorden. Maar wie komt er op voor de rechten van de kakkerlak? De kakkerlak is één van de meest gehate beesten op aarde. En wat doet een kakkerlak eigenlijk de mensen aan? Helemaal niets. Natuurlijk kan hij bacteriën overbrengen als hij over eten loopt, maar dat kunnen katten ook. Als je hygiënisch leeft, dan zul je er niet snel last van hebben. Ik heb ze wel eens in een hotelkamer in Indonesië of Maleisië gehad, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. Je moet alleen uitkijken dat je niet met je mond open slaapt terwijl er etensresten tussen je tanden zitten.

We maken dus blijkbaar keuzes als het om dieren gaat. Ook de Partij voor de Dieren en Wakker Dier maken die keuzes.
Je maakt mij niet wijs dat bij de Partij voor de Dieren of Wakker Dier iemand is die zich zal opwerpen als beschermer van de teek als we die gaan uitroeien. Nu zijn teken schadelijk, zeker als ze op mensen belanden, maar maken deze beschermers van dieren zich ooit druk om het voortbestaan van de duizendpoot? De duizendpoot is een zeer nuttig diertje in je tuin en niet een vies beest dat dood moet. Wat doen dierenbeschermers als ze last hebben van een wespenplaag? Terwijl normaal gesproken wespen niet steken en als ze steken heb je er maar weinig last van, tenzij je allergisch bent, maar je kunt ook allergisch zijn voor katten.

Waarom vertroetelen mensen honden, katten, kanaries, parkieten en tropische vissen en doden ze de spinnen in huis? Spinnen zijn eigenlijk veel nuttiger dan honden. Honden en katten worden echter over het algemeen niet gehouden om die beesten een plezier te doen, maar om de baasjes een plezier te doen.

Ik ben ook een dierenliefhebber, maar juist daarom heb ik geen dieren. Dieren horen in hun natuurlijke leefomgeving. Alleen helpen wij die vaak naar de kloten.
Ik heb in Java eens gesnorkeld terwijl er een zeeslang op ongeveer een meter onder me door zwom. Een prachtig dier, maar wel een van de dodelijkste slangen ter wereld. In zijn natuurlijke omgeving en niet door mij aangevallen voelde hij zich prima op zijn gemak en had ik niets te duchten van hem. Als ik me afvraag wat je met zo’n beest in een terrarium in huis moet, zullen niet veel mensen dat een gekke vraag vinden, maar als ik me afvraag wat je in godsnaam met een hond of een kat in huis moet, dan vinden mensen dat gek.
Mensen maken dus een keuze tussen dieren. Op zich heb ik daar niets tegen, als je maar niet overdrijft. Maar mensen maken ook nog een andere keuze.

“Ton, het wordt nu toch wel eens tijd dat je moeder in een verzorgingshuis gaat, hoor. Ze kan niet veel meer zelfstandig. Ze moet geholpen bij eten en aan- en uitkleden en ze kan ook niet meer zelf naar buiten.”
“Je hebt gelijk, Lisa. Maar kunnen we haar dan niet zelf verzorgen?” vraagt Ton.
“Ben je gek geworden? Daar hebben we toch geen tijd voor. Jij bent de hele dag op je werk. Ik werk drie dagen in de week. Wil je haar iedere dag bij het eten hebben? Wie betaalt dat? Ze heeft maar een klein AOW-tje. We kunnen haar toch niet verzorgen?” Lisa windt zich echt een beetje op over zo veel onbenul van haar man.
“Je hebt gelijk, lieve. Dat wordt niets. Ik zal het gaan regelen. Maar nu even wat anders. Boris doet een beetje gek de laatste dagen. Hij krijgt af en toe stuipen, het lijken wel epileptische aanvallen. Kun jij morgen even met hem naar de dierenarts?”
“Jezus, meen je het, Ton? Zo oud is hij toch nog niet. Gisteren zat hij nog zo helder uit zijn ogen te kijken op de stoel en ik heb hem geen vlees gevoerd, hoor. Alleen maar zijn eigen hondenbrokken van zijn bordje. Dus dat kan het niet zijn. Maar ik ga wel even. Ik hoop maar dat het meevalt, maar wat hij ook voor verzorging nodig heeft, geen spuitje. Ik wil hem nog niet kwijt.”

Waarom gaan mensen drie keer per dag met hun hond uit, laten ze soms de hond mee aan tafel eten, geven hem erg veel aandacht, gaan in het weekend met hem naar een bos, gaan ze bij het minste of geringste met hem naar de dierenarts en hebben er veel geld voor over om hem gezond te krijgen, maar hebben geen tijd om hun moeder of vader te verzorgen en stoppen die ver weg in een verzorgingshuis?
Zouden ze dat doen omdat het wat lastiger is om moeder of vader in het bos aan een boom te binden als ze op vakantie gaan?