Dag van de Arbeid: we moeten vegen!

Toen ik vanmorgen de hond uitliet, viel me de gigantische rotzooi die op de stoepen lag op. Na zo’n Koninginnedag als gisteren is het meer dan ooit noodzakelijk dat de gemeentereinigingsdienst zijn werk doet. Maar ze staken. Van de week hoorde ik op de tv die bal van de VVD, Frits Huffnagel, zijn verontwaardiging uitspreken over het neerleggen van het werk door de schoonmakers júist nu Koninginnenach voor de deur stond.
Ik vind het juist een slimme zet! Als je als schoonmakers wilt laten zien hoe noodzakelijk het is dat de stad wordt schoongemaakt, dan dient de gelegenheid zich juist bij festiviteiten aan. Want terwijl de Nederlanders nog voor een groot deel in hun bedje liggen, al dan niet met heel veel drank in het lijf, wordt gewoonlijk door ‘onzichtbare handen’ de stad weer schoongemaakt. Het lijkt de volgende ochtend alsof de kaboutertjes geweest zijn, en de stad ziet er weer als vanouds uit.

Ik moest de hond overal vandaan slepen, want er lag glas, plastic, veel blikjes en een hoop etensafval. Hopelijk komt er geen ongedierte op af. Toch ligt het werk niet helemaal stil. Gelukkig maar. Mijn jongste zoon woont tijdelijk bij mijn man en mij in Amsterdam en wil, totdat hij weer naar school gaat in september, wat geld verdienen. Hij heeft zich afgelopen woensdag ingeschreven bij een uitzendbureau hier in Amsterdam en donderdag kreeg hij al een telefoontje: of hij wilde komen schoonmaken op 1 mei. Tegen 200% loon! In plaats van € 4,11 per uur krijgt hij € 8,22 per uur! Dat wilde hij wel. Donderdagmiddag moest hij naar een minicursus, waar hij ook bedrijfskleding zou krijgen. Krijgen? Kopen! Die jongen moest werkschoenen aanschaffen voor € 25, - en een oranje hesje voor € 3,- . Lekker dan. De eerste 4 uur is hij dus aan het werk om zijn bedrijfskleding af te betalen, en dat, terwijl hij dit werk alleen dit weekend zal hoeven te doen.

Beelden op tv van Den Haag om 3 uur ’s nachts na de Koninginnenach lieten zien hoe ontzettend veel troep er op de straten verspreid lag. De bezoekers trokken zich er geen reet van aan, die gingen lallend en met een stuk in de kraag weer naar huis. Ondernemers veegden daarom maar hun eigen straatje schoon en de rest van de troep bleef gewoon liggen. Liggen wachten, tot de schoonmakers stoppen met staken. Wat is dat toch in Nederland? Ten eerste vind ik het al schandalig dat mensen zich zo onverantwoordelijk voelen, dat ze gewoon hun rotzooi op de straat flikkeren. Ten tweede zou het misschien handig zijn als de gemeente zorgt voor extra vuilnisbakken op straat tijdens evenementen, want áls je al van plan bent om je rotzooi gewoon in een vuilnisbak te gooien en deze puilt helemaal uit, tja, wat moet je dan? Ten derde is het helemaal niet erg om je als Nederlander verantwoordelijk te voelen en dan maar de handen ineen te slaan. Als iedereen die dit leest nu eens even naar buiten kijkt en de rotzooi opruimt die voor zijn voordeur ligt, dan komen we al een heel eind.

Het is vandaag de Dag van de Arbeid, de feestdag van de socialisten. Met aandacht voor de arbeider en zijn rechten. Ik vind echt, dat schoonmakers een hoger uurloon moeten krijgen. “Ja maar, ze zijn niet of nauwelijks opgeleid!” Hoor ik al roepen. Nou en? Het is erg zwaar en belangrijk werk wat deze mensen doen. Fysiek leggen ze misschien al veel eerder het loodje dan een bankdirecteur. Geef die mensen gewoon meer geld! Ze hebben al zo’n hondenbaan, laat ze dan in elk geval een salaris verdienen dat nog een beetje de moeite waard is!

Ik ben benieuwd hoe mijn zoon thuiskomt, na zijn eerste dag als straatveger. Vanmorgen om 10 voor half 7 heb ik hem nagezwaaid. Hij moest zich om half 7 melden, maar hoeft pas om 7 uur te beginnen. Wie betaalt dat halve uur dat hij daar dus in zijn eigen tijd uit z’n neus zit te vreten? Bedrijfskleding zelf betalen, een half uur voor niks aanwezig zijn… Lekker vak, dat schoonmaken! Ik denk echt, dat als hij straks thuiskomt, hij helemaal gebroken is. Acht uur lang vegen gaat je vast niet in je oranje hesje zitten… Toen ik hem sterkte toewenste vanmorgen vroeg, moest hij lachen. “Mam, als ik dit al niet kan, dan zie ik mijn toekomst somber in.” Ja, ik ook. Maar gelukkig is er voor hem – voor zover we dat nu in kunnen schatten -  een betere toekomst weggelegd.

Zo meteen ga ik naar buiten. Met een vuilniszak en stoffer en blik. En nee, mijn naam is niet Jan Peter Balkenende, die iedereen opriep om tijdens de sneeuwperiode zijn straatje schoon te vegen, maar ondertussen zelf geen bezem in zijn handen nam. Stel je voor dat hij er eelt op zou krijgen…

Wij Nederlanders zijn toch zo goed in het eigen straatje schoonvegen? Nou, kom op dan! Handen uit de mouwen op deze Dag van de Arbeid! We moeten vegen!