Argentijnen: "Messi is wel aardig"

Tijdens mijn verblijf in Buenos Aires vorige week, viel me op dat zo weinig Argentijnen eigenlijk echt fan van Messi zijn. Natuurlijk is de gemiddelde Argentijn wel trots, Argentijnen zijn immers altijd trots. Ik bedoel: de trots van een doorsnee-Argentijn staat zelfs in geen verhouding met de trots van een Fransman. En dat wil wel wat zeggen.

Om hier even over verder te gaan. Een Boca Juniors-journalist leidde me bijvoorbeeld rond door de wijk Boca en natuurlijk het stadion van Boca Juniors en het museum van de club. De twee uur durende toer ging er met name over dat Boca toch wel de aller-, allerbeste club ter wereld was en eindigde na voor mij twee uur afzien bij het bewijs: een soort gedenkteken in het museum dat Boca van 2000 tot 2010 van alle clubs ter wereld de meeste grote prijzen had gewonnen: zestien.

"Meer dan Manchester United, Real Madrid of FC Barcelona!", Stond op de plaat en herhaalde de journalist mij nog eens. Dan kun je dus zeggen dat het appels met peren vergelijken is. Dat Boca per jaar twee keer kampioen kan worden, dat het ook per jaar aan twee internationale toernooien mee kan doen en dat de Argentijnse competitie echt iets anders is dan de Engelse. Of dat het wel waarom een periode van tien jaar en niet zes of twintig? Maar dat heeft met trotse Argentijnen echt geen enkele zin. Boca is de beste.

Wat Messi betreft zit die trots echter helemaal niet zo diep. De waarheid is dat de fans in Buenos Aires andere idolen hebben. Eén daarvan is uiteraard Diego Maradona. Zolang Messi met Argentinië niets wint zal dat niet veranderen. De ander is (zeker voor de Boca-fans) Juan Roman Riquelme. Die heeft namelijk het WK voor clubteams een aantal keer gewonnen en dat is een prijs die in Argentinië aanzien heeft. Dan heeft immers een Argentijns team weer eens bewezen dat het Argentijnse voetbal beter is dan het Europese.

Dat zit hier net zo diep als Rotterdamse haat richting Ajax. Om een voorbeeld te geven: Ajax kwam in 1997 een vriendschappelijke wedstrijd spelen tegen Boca. Het was de één-na-laatste wedstrijd van Louis van Gaal, aan het einde van een slopend seizoen. Ajax verloor met 3-2, terwijl het niet eens met echte basisspelers speelde, maar met jongens als Dennis Schulp. Voor een Argentijn echter het bewijs dat Ajax echt niet zo goed was in die jaren. Wel goed voor Europa, maar niet voor Argentinië.

Dit had een column over Messi moeten worden, maar het werd er één over Argentijnse trots. Messi is heel vroeg in de opleiding van FC Barcelona gekomen, voor veel Argentijnen is hij dan ook te Spaans. De vraag voor veel Argentijnen is: was hij niet veel beter geweest als hij in Argentinië was opgeleid? "Je zag immers in de halve finales van de Champions League dat hij er tegen Argentijnse verdedigers niet aan te pas kwam!"

Messi is in Argentinië voorlopig vooral een naam waarmee je shirts aan toeristen verkoopt. Zonder wereldtitel zal hij nooit tot de echt groten behoren, zoals Diego en Juan Roman.

Jorrit Smink