Het voetbal is ziek

In de afgelopen jaren is er genoeg gezegd over de financiële situaties van de voetbalclubs in het Nederlandse betaald voetbal. Afgelopen maand is er dan eindelijk eens een gemeente geweest die besloot niet meer in een gapend gat te springen en zijn plaatselijke betaald voetbal organisatie op zijn gat te laten gaan.

De vraag is niet of dit de laatste is maar wanneer de volgende is. Het wordt tijd dat de diverse overheden en voetbalbonden hier strenger op gaan letten. Neem ADO Den Haag als voorbeeld. Onlangs werd bekend dat de Haagse ploeg opnieuw op een miljoenentekort afstevent in het huidige seizoen. De club uit de Hofstad trekt in de winterstop nog wel een aantal spelers aan. Laten we van die versterkingen Kees Luijckx eens uitlichten. 

Luijckx tekende in de winterstop een contract wat hem vanaf juli aan de NAC Breda zal verbinden. De Brabanders kozen ervoor om de middenvelder pas in de zomer naar Breda te halen, omdat een eerdere overgang niet binnen de begroting past. NAC laat zien dat het geleerd heeft van zijn financiële problemen en draait elk dubbeltje om. In het seizoen 2008/2009 heeft de club uit Breda uiteindelijk een kleine vier ton winst gemaakt. ADO Den Haag heeft een tekort van drie miljoen in datzelfde seizoen, maar is een stuk slagvaardiger met het aantrekken van de diverse spelers. 

Op dat moment bereik je het punt van competitievervalsing. Een club die amper zijn broek omhoog kan houden maar wel spelers kan aantrekken en daardoor hogere salarislasten krijgt, zal als het aan mij ligt een transferverbod moeten krijgen. Een club die er namelijk wel alles aan doet om binnen de begroting te blijven, krijgt te maken met tegenstanders die er financieel een potje van hebben gemaakt, maar eigenlijk kunnen profiteren van het non beleid dat wordt gevoerd. Elk fatsoenlijk bedrijf gaat failliet maar een voetbalclub krijgt gemeenschapsgeld toegestopt omdat het financieel niet helemaal rondkomt. 

Het wordt dus tijd dat de KNVB en haar licentiecommissie misschien eens wat strenger gaat worden. Dat het faillissementen c.q. uitsluitingen tot gevolg gaat hebben moet dan maar op de koop toegenomen worden. Het voetbal is ziek en zal gesaneerd moeten worden alleen dan kun je met een gerust hart naar het voetbal kijken en nog geloven in een competitie zonder vervalsingen.