Revolutie?

Vandaag ben ik maar naar de woonboulevard geweest, ik had een ladekast nodig. Ik heb er eentje nodig want ik kan al m'n Wii accesoires niet kwijt. Ik heb nu drie Wii-Motes, twee nunchucks (what's in a name), een Gamecube controller voor Twin Snakes, een Classic Controller voor wat klassiekertjes en een Zapper voor Metroid Prime. Dat is toch eigenlijk van de zotte.

Hoe heeft het nu eigenlijk ooit zo ver kunnen komen? Nintendo begon zo goed met hun aankondiging nu al weer drie jaar terug. De revolutie, letterlijk en figuurlijk, was aanstaande. Een goedkope console met een revolutionaire controller. Of beter gezegd, een Gamecube 1.5 met een gimmick. Want nu drie jaar later is dat wel gebleken.

Eén blik op de verkooplijsten en niemand heeft het meer over een revolutie. Er zijn maar twee dingen die goed verkopen op de Wii. Dat zijn de minigames-verzamelingen en de Nintendo titels. Dat juist deze dingen verkopen is best logisch. Dit is namelijk 90% van het aanbod op de Nintendo Wii.

Mini-games lenen zich perfect voor de 'revolutionaire' Wii-Mote. Maar de Wii-Mote heeft naast de mini-games maar heel weinig originele gameplay toegevoegd. Zelda en Mario hadden wat mij betreft net zo goed met een gewone controller gespeeld kunnen worden, de ervaring is hetzelfde. Spellen als Eledees en Trauma Center verkopen niet en die blijven dus maar heel schaars tussen alle multi-player fun.

Nintendo weet het zelf ook niet meer. Verzinnen ze een nieuwe controller, kunnen ze niks leuks er voor verzinnen. Sterker nog, ze verzinnen nog een paar nieuwe controllers. Een Balance Board, een Wheel, een Zapper. Ik dacht juist dat de Wii-Mote leuk was voor alle spellen? Maar nee, de Zapper is veel geschikter voor de drie First Person Shooters die nu uit zijn. Trouwens, nu al deze controllers uit zijn gekomen, kunnen daar ook weer een hoop mini-gameverzamelingen voor komen. Mario & Sonic's Raving Rabbids Carnaval Games? Waarom niet, productiekosten zijn laag en verkopen zijn hoog.

Wist je trouwens dat de Wii nu onderhand de duurste console dreigt te worden? Niet alleen moet er een nieuwe ladekast worden gekocht die ik dus niet heb gevonden. Maar die batterijen kosten ook een duit. Niet alleen voor de Wii-Mote hoor, ook die opgevoerde weegschaal vreet 4 AA-tjes. Straks moet ik daar ook zo'n USB-oplader voor halen zeker, dat 'scheelt' dan geld. En met het geld dat je dan opspaart kan je weer nieuwe controllers kopen. Ze zijn niet dom daar bij Nintendo, komt door die breinspelletjes.

Mario Kart is nu bijna uit. Die wordt geleverd met zo'n kek stuurtje. Zoals ik al zei, die lui daar bij Nintendo zijn niet dom. Ze leveren namelijk één stuurtje mee met Mario Kart. Wat is nu het hele doel van Mario Kart Wii? Juist, fun voor het hele gezin. Maar met maar één stuurtje lukt dat natuurlijk niet. Je oudtante en verre neef zullen dus ook met zo'n hip stuurtje willen racen. Dat wordt dus eerst ruzie. Als eindelijk die stuurtjes weer leverbaar zijn is de hele hype er weer af en kan je ze weer in de ladekast leggen. Mocht je die hebben.

Ja, ze hadden wel ladekasten hoor, bij de woonboulevard. Maar ik wil natuurlijk wel een witte, met ronde vormen en van plastic. En natuurlijk wil ik er twee keer zoveel voor betalen als de Amerikanen en tien keer meer als de productiekosten. Hij moet natuurlijk wel bij de controllers passen.