Paranormale onzin

Hedendaagse wetenschappers vinden het idee van vijf zintuigen sterk achterhaald. Sommige beweren zelfs dat we er dertig hebben. Maar hoewel Hans wellicht Anders beweert, wordt helderziendheid nog steeds niet tot één van de dertig gerekend. Glashelder natuurlijk, want nog nooit is er enig wetenschappelijk bewijs gevonden dat bovennatuurlijke gaven meer zijn dan handige goocheltrucs.
Toch blijft Neerlands domste omroep volharden in het uitzenden van een karrenvracht aan paranormale onzin. In Het Zesde Zintuig, Plaats Delict gingen ze dit jaar weer over lijken. Enkele langslepende onopgehelderde moorden zouden met behulp van vijf paragnosten worden opgelost. Fluitje van een cent zou je zeggen, als de hemel zich ermee bemoeit.

Nog voordat ik één uitzending had gezien, vertelde mijn zesde zintuig reeds dat er een aards luchtje aan zat. Want als de paragnosten inderdaad cruciale informatie vanuit het hiernamaals kunnen doorsluizen naar het aardse, waarom doen ze dat dan niet bij elk misdrijf? Het zou de wereld een stuk veiliger maken. Niet alleen zouden alle kinderverkrachters achter tralies belanden, ook Pim en Theo zouden nog onder ons zijn, de Mexicaanse griep zou in de kiem kunnen worden gesmoord en Apeldoorn zou alle Suzuki Swifts nauwlettend in de gaten hebben gehouden. Speel voor mijn part alle Holland Casino's failliet door Casper en kameraden de rustplaats van ieder rouletteballetje te laten doorlispelen, en geef het aan alle nooddruftigen op deze aardkloot. Maar nee hoor, de zogenaamd altruïstische paragnosten weigeren met de doden te praten wanneer er geen miljoen zwakbegaafde ogen indirect op hen gericht zijn. Vrij egoïstisch als je het mij vraagt. 

Nog steeds zonder één uitzending te zien, wordt het luchtje steeds sterker als je bedenkt dat paranormaal begaafden net als u en ik naar de huis- of tandarts gaan. Ze hebben geen idee wanneer ze ziek worden, wat de vreemde rode vlekken in hun nek betekenen of wanneer ze dood gaan. Als hun trein vertraging heeft, staan ze met hun chagrijnige hoofd naast ons op het perron te wachten, terwijl ze net zo goed wat later kunnen komen. Als ze iets willen weten over Napoleon, dan gaan ze naar de bieb of googelen wat informatieve sites, terwijl ze ook met de kleine grote heerser zelf een babbeltje kunnen maken. Kortom, paranormaal begaafden leven net als normale stervelingen volgens de gekende natuurwetten, behalve wanneer ze een duister paranormaal spelletje spelen met goedgelovige mensen. Als je bedenkt dat er in de geschiedenis geen enkel geval bekend is waarin een zogenaamd helderziende iets heeft bijgedragen aan een moordonderzoek, zal het je weinig verbazen dat de loonlijsten van de politie nou niet echt bulken van het paranormaal talent.

Nu alle uitzendingen achter de rug zijn, kunnen we constateren dat de oplichters een puike acteerprestatie hebben neergezet, maar dat hun zesde zintuig ernstig in gebreke is gebleven. Volgend jaar kunnen ze beter een hoofdrol in GTST krijgen, dan opnieuw wanhopige nabestaanden ijdele hoop te geven op opheldering van de gruwelijke moorden. Naast het psychisch leed dat de rouwende familieleden wordt aangedaan, schuilen er nog meer gevaren in de paragnostische lariekoek. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de diensten van een kunstenares, die 'compositietekeningen' fabriceert, op aanwijzing van de geesteszieke hoofdrolspelers. Je zult er maar op lijken! Als ik een willekeurig portret laat maken, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die zichzelf of hun buurman erin herkennen. Met een beetje pech sta je straks te boek als moordenaar, enkel en alleen vanwege de troebele geest van een zelfbenoemd helderziende.

Ondertussen verdringen de mediums zich alweer voor de deur van het nieuwe commerciële televisieseizoen. Beroepszwendelaars als Char, Derek Ogilvie en Lisa Williams verkneukelen zich bij de gedachte om labiele weduwen en andere makkelijke prooien opnieuw wat zelfverzonnen lariekoek voor te schotelen. Zo lang RTL 4 omwille van hun entertainment- of nieuwswaarde deze onzin blijft uitzenden, maken ze reclame voor bedrog en stimuleren ze misvattingen. Maar ja, alles voor de kijkcijfers...