Douane snuffelt in inlegkruisjes

Soms wilde ik dat ik het nieuws wat minder op de voet volgde. Mijn fantasie zou overuren maken, bij bijvoorbeeld de kop: "Politie gaat wel de bosjes in". Voorpagina Parool, OK, lokaal krantje het Parool, maar toch: over zeven kolommen in een corpsje 72, "Politie gaat wel de bosjes in".
Wat nou als ik bijvoorbeeld zeven weken met een stel jongeren aan het survivallen was geweest in de geboortegronden van hun ouders. Toffe tijd gehad, echt het gevoel gekregen dat ik die jongeren een stap verder had weten te brengen in het besef dat je eigenlijk beter geen scooters kan stelen. Maar geen nieuws gezien, gehoord of gelezen.

Ik kom thuis, en toevallig is dit de kop die ik het eerst uit de dikke stapel opraap: "Politie gaat wel de bosjes in."
Hoezo, wat gaan ze daar doen dan? Ligt er soms een nieuwe CAO op hen te wachten? Maar het woordje "wel" suggereert dat ze eerst niet de bosjes in wilden. Maar waarom dan eerst niet en nu wel? En gaan ze met zijn tweeŰn de bosjes in, met geheven wapenstok? Of in hun uppie, met de platte pet? Plukken ze nog bloemetjes in de bosjes? Of gaan ze zwerfvuil verzamelen, waarmee kansarme schoolkinderen uit De Baarsjes kunst gaan maken?

De volgende dag: "Dikke Geert terug op de Wallen."
Zo hÚ. Nog niet heeft de politie het werkterrein verlegd naar de bosjes, of Dikke Geert keert terug naar de Wallen. Als de kat van huis is... Logisch dat dat voorpaginanieuws is voor het Parool. Wat gaat Dikke Geert eigenlijk doen op de Wallen? Een patatje halen, met extra mayo en uitjes? Naar de hoeren misschien? En hoe dik is Dikke Geert dan wel niet? Hij zal zo'n arm vrouwenhandelslachtoffer toch niet verpletteren onder zijn extravagante gewicht? Of gaat Dikke Geert misschien alleen maar een pretsigaretje roken, en dan snel weer terug naar zijn moeder?

“Cabaretier Wertheim jaagt volle zaal weg”, hemeltje. Houdt deze cabaretier niet van volle zalen? Wat kwam die volle zaal eigenlijk doen? En hoe ziet dat er uit, een volle zaal die weggejaagd wordt door een cabaretier? Kan een volle zaal eigenlijk wel lopen, en zo ja, hoe hard?

Ik kan niet wachten op de volgende edities van mijn Amsterdamse sufferdje. "Lange Jan gaat op bezoek bij zijn oma", staat er morgen. En overmorgen: "Douane snuffelt toch in inlegkruisjes." Nieuws, mensen, kei- en keihard nieuws. “Politie komt terug uit bosjes”, lezen we tegen het weekend. Want breaking news verdient een fatsoenlijke follow up. “Dikke Geert keert tevreden terug uit de Wallen” is misschien zondag op de internetsite van het Parool te lezen. “Volle zaal vraagt asiel aan in Ons Dorp”. Dat wil ik maandag aanstaande bij een zachtgekookt eitje en een witte boterham met halvarine en vruchtenhagel te lezen krijgen. Als Het Parool nou voor die koppen zorgt, koop ik de vruchtenhagel wel.