2006, een boeiend FOK!jaar

Zo, hebben we het naar ons zin gehad in 2006? Ik wel, moet ik zeggen. Maar ik mag me dan ook met alles binnen FOK! bemoeien en als je binnen de crew gaat navragen -- dat doe ik ook.

Het is gebruikelijk dat ik in de eerste weken van het nieuwe jaar nog even met je achteruit kijk naar het afgelopen jaar. Je weet wel: je bent helemaal zat van alle jaaroverzichten en daar is Breuls, met een verhaaltje vol linkjes en verwijzingen naar wat je het afgelopen jaar allemaal al hebt gezien. Of gemist. In dat geval, kijk even met me mee...

Crew

Met veel subsites zijn er veel SA's nodig. En veel SA's plus veel privelevens, werk en onverwachte buitenFOK!se activiteiten is gelijk aan een zekere mate van verloop in de bezetting. Dat geldt voor de hele crew, zoals je regelmatig kunt merken door in het Mededelingenforum of de maandelijkse berichten op de FP te kijken. De meeste wijzigingen in de SA-bezetting waren geconcentreerd in de eerste paar maanden. In januari bijvoorbeeld, namen we afscheid van Dagobert, vervingen we hem door Curchulain, werd kLowJow SA van het forum en versterkte detulp050 het PR-team. In februari verruilde Natalie haar post op het forum voor een nieuwspostersplek op de FP en in maart werd het PR-team verrijkt met de inspanningen van Duderinnetje.

Vervolgens springen we naar mei, wanneer jump zich bij het forum voegt, naar augustus, wanneer Duderinnetje de overstap naar het forum maakt en naar oktober, wanneer Dubbeldrank de taak van Nuongirl als Sport-SA overneemt. Nuongirl is nog steeds actief voor sport, maar dan aan de PR-kant.

De frontpage deed afgelopen jaar een stap vooruit in de vorm van de organisatie. Seborik, tot die tijd actief als Eindredacteur Columns, nam de nieuwe taak van Hoofdredacteur FP op zich en is sindsdien bezig geweest lijnen uit te zetten voor de diverse onderdelen van de Frontpage en heeft er samen met de Frontpage-SA's succesvol aan gewerkt deze lijnen in te vullen. Zijn taak bij de colums werd overgenomen door Alpeko.

Vernieuwingen

Stilstand is achteruitgang, een motto dat we net effe te vaak demonstreren. Gelukkig heeft FOK! vele kanten, en dus ook genoeg mogelijkheden tot uitbreiding. Zo gingen we dit jaar weer verder met de succesvolle Formule 1-, Wieler-, Tour- en Voetbalmanagers, die gelukkig nog steeds voor veel spelplezier zorgen. Ook opende Sport een Olympische- en WK-site, besteedden we aandacht aan de zesde Big Brother, organiseerden we een heus WaterWars spel en breidden we de FP uit met video's, cartoons en recentelijk specials. En dat is nog maar het begin.

Acties

Zonder users geen site, en zonder af en toe iets leuks met elkaar doen geen community. Die wijsheid nemen we graag ter harte, bijvoorbeeld wanneer we een leuke actie proberen te bedenken. We hebben het afgelopen jaar natuurlijk WaterWars en diverse verhalenwedstrijden gedaan, maar daar hield het niet bij op.

De laatste maanden van het jaar werden namelijk gevuld door allerlei mogelijkheden voor FOK!kers om je net een beetje extra te vermaken. In november startte de Miss & Mister FOK! verkiezing 2006, die gewonnen werd door PeRi, Five_Horizons, Jerruh en Toetsel. Nog gefeliciteerd trouwens!

Samen met Pluimen bekeken we wie het meest afgrijselijke, waardeloze, beschamende kerstpakket van zijn baas heeft gekregen, en gaven we een Pluim aan het zieligste vogeltje. En samen met Herinnering op Linnen verkozen we de mooiste foto van het afgelopen jaar.

Ook organiseerden we een actie voor het goede doel. Onze naamgenoten van de Stichting Fibrosekinderen op Kamp werden in november verrast door onze FOK! voor Fok-actie, waarin we geld inzamelden, een FOK!ker kilometers over het strand liep en crewleden hun tijd veilden onder de users. Deze actie haalde meer dan 15.000 euro op. Mag je best trots op zijn.

Mijlpalen

Dat FOK!kers van statistieken houden is wel duidelijk, dankzij de populariteit van de lijstjes van onder andere Arcee op het forum. Mede daarom vinden we het altijd leuk om te zien dat we bijvoorbeeld de grenzen van 20.000 posts op Sport, 10.000 posts op de Weblog en 10.000 posts op Games hebben gehaald. Chapeau! Maar jullie doen het ook niet slecht: we bereikten afgelopen jaar de grens van 10.000 fotoboekprofielen, 3 miljoen frontpage-reacties en gebruiker tong80 bleek inmiddels 200.000 posts te hebben geplaatst op het forum. Hij ontvangt inmiddels professionele hulp.

Al deze getallen hopen we het komend jaar uit te breiden met hogere waarden. Want uiteindelijk: hoe meer er te doen is op FOK!, hoe leuker het voor jou als gebruiker is. En dat is toch waarvoor we hier zitten.

De kers op de taart

En de leuke kwinkslagen tussen al het moois door? Onze nominatie voor de Dutch Bloggies was best okay (en de uitreiking plus afterparty, ook al wonnen we niets, des te meer), de aanwezigheid van het Games team op de E3 is om bijzonder trots op te zijn en het feit dat we weer een jaar hebben kunnen besteden aan het maken, modereren en vullen van een site waar duizenden FOK!kers het tegelijk naar hun zin hebben is ook niet om wakker van te liggen.

2007

En dan het komende jaar. Voorspellingen doen is altijd lastig, maar als je plannen hebt en de meest onwaarschijnlijke wegdenkt, kun je altijd op een mooi overblijfsel rekenen. We gaan in ieder geval uitbreiden dit jaar. Binnen enkele maanden zal een nieuwe site het licht zien, die geheel door jou gevuld kan gaan worden. Later kan daar nog een specialistische site bijkomen waarvan ik het onderwerp nog even een verrassing houd. Ook Sport en de Frontpage gaan dit jaar veranderingen ondervinden, op het gebied van functionaliteit en uiterlijk. En functionaliteit. En uiterlijk!

In februari bestaan Sport en de Weblog beiden vijf jaar, en daar zul je aandacht voor tegenkomen. Tot slot bestaat FOK! in oktober acht jaar en hebben we over een jaar ons collectief geheugen uitgebreid met nog meer leuks dan in 2006. Ik kan niet wachten. Jij?