2003, een rumoerig FOK!jaar

Het jaar 2004 is begonnen. Driehonderdzesenzestig verse dagen liggen op ons te wachten, klaar om geconsumeerd te worden. En terwijl half FOK!kend Nederland ligt bij te komen, bedenken we; wat gaan we met die 366 dagen doen?

Sjah, wat doe je zoal in een jaar? Wat deden we eigenlijk het afgelopen jaar? Wat deed FOK! in 2003?

Laten we eens kijken...

In januari gingen we op het forum enthousiast van start met een nieuw vast concept: thema fora. Om de twee maanden zouden we een nieuw forum openen, gebaseerd op een vast thema, dat na twee maanden ook weer zou sluiten. Het eerste themaforum werd geopend op 1 januari en bestaat nog steeds, het Voetbal forum. Het concept voor de thema fora werd enigszins aangepast toen ook het tweede forum, Fotografie, zo succesvol bleek dat het na twee maanden mocht blijven. Het gewijzigde concept hield in dat thema fora naar aanleiding van de actualiteit of andere briljante ingevingen geopend zou worden.

In 2002 heeft FOK! nieuwe onderdelen (sub-sites) zien komen en gaan. Blijvers in 2003 waren onder andere de weblog en de F1-Manager. Van die laatste opende de nieuwe versie eind februari, en voor dit jaar staan er op dat gebied nog een aantal grote ontwikkelingen te wachten. In elk geval valt er weer genoeg te Managen in 2004.

In maart namen we het Onzin forum eens onder de loep. Het forum verbaggerde enorm, omdat veel users het als verschrikkelijk leuk beschouwden om het te vullen met totaal leeghoofdige topics en posts. De admins en FA's grepen de algemene "Onzin is té erg verbaggerd"-hausse aan voor een 1 aprilgrap-met-
een-boodschap: we sloten het forum. Algehele paniek bleek het resultaat. Users én Moderators (want het was een actie van de FA's en admins alléén) gingen compleet over de rooie. De ene groep over de sluiting van hun favoriete forum, de andere over het feit dat ze 'niet ingelicht waren' over de actie. Wat nog steeds logisch is: als we een grap met je uithalen, gaan we je het niet vantevoren vertellen...
Het Onzin forum ging nog dezelfde dag open. Het MED bericht werd uitgebreid met een boodschap: dit was een 1 aprilgrap, maar had net zo goed serieus kunnen zijn. Helaas hebben veel users de hint nog niet begrepen en wordt er nog steeds gebaggerd.

In april kreeg de Frontpage een nieuwe leidingsstructuur. Na een evaluatie van de bestaande structuur met LWaS en Veerboot aan het hoofd, werd besloten nieuwe coördinatoren aan te stellen. De Frontpage wordt sinds dat moment geleid door een eindredactie, die in 2003 met de dag beter werk is gaan doen en momenteel een goedlopend online magazine onder haar hoede heeft.

Eveneens in april kreeg het Lifestyle forum een spinoff: Ouders. Een nog steeds succesvol forum over zwangerschappen en kinderen. Lois en Karin, die vanaf dat moment beide fora modereerden, zouden later in het jaar Lifestyle vaarwel zeggen om zich toe te leggen op de koters in het nieuwe forum.

April werd afgesloten met de start van een grootscheepse userenquête op FOK!, waarvan de uitslag nog lang op zich zou laten wachten, maar wel interessante gegevens zou bevatten.

Mei was een rustige maand. Zo rustig, dat de Datingsite zelfs compleet gesloten werd. Niemand die erom rouwde..

Juni en juli werden gekenmerkt door modwisselingen en een heuse topix-update. Het forum kreeg er een aantal opties bij, waaronder het nu veelgebruikte My Active Topics.

In augustus pakten wede schaar en knipten we het Babes & Hunks forum in tweeën. Het ene forum zou weer het oude B&H worden, zoals ooit in FOK!s begintijd opgezet. Het andere werd een forum voor 'al het overige' dat in de jaren het B&H forum was binnengeslopen. Danny heeft tijdens deze veranderingen het modstokje weer opgepakt, en modereert nog samen met Roel_Jewel beide fora. In september verwelkomden we static in de crew, als Moderator voor het nieuwe showbiz forum.

In november vonden er op FA en admingebied voor het eerst in bijna twee volle jaren weer wisselingen plaats. Mede veroorzaakt door Arjens veelvuldige afwezigheid, was het adminteam zodanig onderbezet dat Knorretje, die in feite al adminrechten had, ook daadwerkelijk de adminfunctie op zich nam. Daarnaast verhuisde ondergetekende van de FA's naar de admins. Bij de FA's werd vervolgens CartWOman aangesteld om het forumteam te versterken, en dat doet ze nog steeds erg goed.

Eveneens in november werden er nieuwe RSS feeds gelanceerd, en de draad voor een nieuwe frontpage weer opgepakt. HighLander, die enkele maanden eerder de crew onvrijwillig had verlaten, werd gevraagd om weer mee te werken aan het bouwen van een nieuwe en frisse frontpage. Het antwoord op die vraag werd uiteindelijk 'ja', en we hopen de resultaten daarvan nog deze maand te kunnen laten zien.

Begin december werd nog een developer (of voor de liefhebbers van de Nederlandse taal: ontwikkelaar) aangetrokken om tot betere resultaten te komen: Knut. Hij zal mee gaan werken aan een aantal ontwikkelprojecten binnen het devteam, en daarna een geheel nieuw fris en fruitig fotoboek gaan bouwen.

Gedurende december ontstond de Lichtje voor Sophia-actie, waarbij door FOK!kers 2225 euro werd opgebracht voor een eigen bioscoop voor de kindertjes in het Sophia kinderziekenhuis. De foto's kun je hier vinden.

En toen, toen was het jaar voorbij. Bijna. Want in de laatste paar dagen was er nog wat rumoer. Rumoer over lekken uit de crewfora. Rumoer over inbreken in de crewfora.

Toen was het jaar voorbij. En ja, wat doe je zoal in een jaar? Niet veel eigenlijk...