Liposuctie

Ik loop de Vierdaagse van Nijmegen. Vier keer veertig km lang een rondje lopen, in de hoop dat je ongetrainde lijf het volhoudt. Verstand op 0, blik op het biertje is mijn motto en tot op heden heeft me dat al acht keer zonder al te veel kleerscheuren over de finish gebracht. Volgens de "die hard" fanatieke wandelextremisten kan dat niet omdat ik nooit train, maar laat ik dan bij deze een verborgen talent hebben gevonden, zijnde wilskracht.

De doorsnee wandeldag duurt acht uur, maal vier = 32 uur sport. Een jaar heeft 52 weken (dus 52 uur sporten), dus ik hoef nog maar twintig uur te compenseren... Na ja, als ik alle fietstochtjes naar de kroeg en terug bij elkaar optel komen we daar ook wel aan, dus voila! Klaar.

Behalve dit jaar. Ik heb de 1e dag gelopen als een trein, niks aan het handje! Oké, het was warm, maar met om het halve uur je hoofd onder een tuinsproeier steken, kom je een heel eind. Esthetisch is het hele Vierdaagse evenement al lang al niet meer verantwoord (heerlijk, al die kuiten met spataderen) dus hijgend en drijfnat over het parcours lopen kan dan ook nog wel.

En toen was het over... Door de noodlottige dood van twee wandelaars en de daaruit voortvloeiende afgelasting van het hele evenement zit ik nu met drie keer veertig km aan overtollige energie thuis te stuiteren op m'n stoel.
Hollanders als dat we zijn zal en moet er een schuldige aangewezen worden. Nou zou ik m'n energie in de beantwoording van de schuldvraag kunnen steken, maar het hele gedoe over een eventuele schuldige is net zo stompzinnig als de gemeenteambtenaar aan willen klagen die het rijbewijs heeft afgegeven aan de dronken automobilist die jou van je sokken reed. Of Heineken aanklagen omdat je met je zatte harses iemand heel erg lief hebt gevonden en daarom mee naar huis hebt genomen, terwijl je daar de volgende ochtend heel anders over denkt...

Nee, ik ga m'n energie in iets anders steken. In september staat me de monsterwandeltocht "de 80 km van Langstraat" te wachten; eens kijken of ik dat voor elkaar krijg.

Ik zit alleen met nog één ander probleem. Traditiegetrouw eet ik de week voor de Vierdaagse alles wat los en vast zit onder het mom "dat lopen we er wel van af". Tsja, met één dagje red je dat dus niet... Gevolg; ik ben aangekomen! Na ja, als we de organisatie van de Vierdaagse toch overal de schuld van kunnen geven, dan bij deze! Ik zal eens kijken of ik de kosten van de liposuctie bij ze kan declareren...